Hubungi Kami

Assalamualaikum waramahtullahi wabarakatuh.

Tuan-tuan dan puan-puan serta muslimin dan muslimat yang dikasihi dan dirahmati Allah sekalian.

Bagi membolehkan anda menghubungi kami melalui emel, sila isikan dengan lengkap borang yang terdapat di bawah ini berserta dengan komen, pertanyaan atau tempahan kitab yang ingin dibuat dan seterusnya hantarkan kepada kami.

Terima kasih.

Amin.

603 Replies to “Hubungi Kami”

 1. Assalamu’alaikum wr.wb, tuan guru haji shaari saya telah jatuh cinta dengan ilmu yang tuan sampai kan..bolehkah saya berguru dengan tuan? saya sangat memerlukan tuan sebagai murobi untuk membimbing saya dalam ilmu makrifat ini..

  Like

 2. Assalamu Alaikum Tuan Hajji. Alhamdulillah dengan izin Allah SWT terobat juga rindu untuk meneruskan perjalanan ini. Saya bermastautin diKanada dan Insya Allah akan pulang keSingapura pada awal July 2015 nanti. Saya ingin mendapatkan koleksi lengkap CD dan kitab2 tersebut begitu pulang nanti. Kl boleh saya ingin mendapatkan nombor talipon Tuan Hajji dan Insya Allah jika diizinkan Allah SWT saya ingin bertemu dengan Tuan Hajji. Ibarat makan buah tapi ingin juga tengok tingginya atau rendangnya pohon tersebut. Sesungguhnya saya bersyukur kerana dengan gerakNYA saya dapat meneruskan pelajaran saya melalui video yang diupload keyoutube. Wassalam – Zainuddin

  Like

 3. Assalamu’alaikum wr.wb, tuan guru haji shaari.

  Saya ingin membeli Kitab Tok Kenali dari kitab ilmu 1-7 yang berjumlah RM411.Alamat surat menyurat Jalan Ampang, Kuala Lumpur.Berapakah wang pos?

  Like

   1. saya tinggal di Batam, saya ingin membeli beberapa buku say hub lewat sms ke no tersebut tak terhubung

    Like

  1. Saya amat berbangga berkenalan dengan tuan dari filipin, tuan tingal dimana?. dari karangan tuan, saya dapati tuan adalah diantara orang yang mengenal makrifat. Fon saya +6019 4444 713.amin

   Like

 4. Assalamu’alaikum wr.wb, tuan guru haji shaari saya sangat berminat untuk mendapatkan kitab mengenal diri, mengenal Allah, 7 petala langit dan 7 petala bumi, mati sebelum mati, dan cahaya diatas cahaya, dan vcd 12 keping,sudah saya hubungi 01964444713, tidak pernah tersambung tuan guru, alamat saya jl.gersik lr.singkil no674 rt 21 rw08 sekip tengah 8 ilir palembang kodepos 30113

  Like

 5. Assalamualaikum Pak Haji,saya mohon penjelasan tentang ceramah tuan,bahwa jika memahami sifat wujud aja satu yang lain tak begitu penting. yg saya tanyakan bahwa yg wajibul wujud itu adalah Allah swt saja bagai mana dengan manusia yg mencuri,berkelahi berjudi dan berzina siapa kah itu? bolekah dikatakan dia adalah Dzat wajibul wujud? terimakasih tuan salam

  Like

  1. jawapan itu, tidak terjawab hanya mnelalui sms. jawapannya da termuat dalam koleksi dvd ceramah saya. ada dalam bentuk dvd dan ada dalam bentuk mp3. jika berhajat sila sms ketalian fon sy no +6019 4444 713 hj shaari

   Like

 6. Assalamualaikum Warrahmatullohi Waborokatuh
  Saya Yasril Bachtiar dari Pekanbaru, Riau, Indonesia, berminat untuk membeli 2 Naskah Kitab Keluaran Terbaru-Makrifat Tok Kenali.

  Bagaimana caranya membeli Buku Tersebut, jika ditranfer dari Pekanbaru, Riau, Indonesia?

  Syukron jazakumullah
  Yasril Bach

  Like

 7. assalamualaikum tuan, terima kasih atas jawabannya kalau boleh saya ingin telpon tuan berapa no telpon ?

  Like

 8. Salam sejahtera Hj Shaari.

  Saya tertarik dengan perkongsian tuan haji, tetapi tuan haji hanya bercakap akan scope nya sahaja. Di manakah barang nya serta Perlaksanaanya? Saya faham ilmu ini tidak boleh dikongsi sewenangnya. Namun bergitu saya berhendak untuk cuba memahi perkongsian tuan haji. Sekiranya tidak keberatan saya ingin bermuzakarah bersama Tuan. Saya mengaji di klang. As salam.

  Like

 9. IMAN LINTAS AGAMA DAN KEPERCAYAAN (UNIVERSAL)
  Selama ini ada 3 (tiga) faham yang diadopsi mayoritas manusia tentang iman terhadap Taqdir yaitu:
  1. Qadariyah (Free will) keyakinan bahwa  manusialah menentukan semuanya dan mereka harus berusaha semaksimal mungkin bagi dirinya sendiri dan tidak ada campur tangan dari Pencipta itu.(bebas memilih)
  2.Jabariyah ( Fatalistis) meyakini bahwa Pencipta itu yang sudah mengatur dan menentukan segala-galanya bagi manusia dan manusia tidak punya pilihan sama sekali dan hanya menjalankannya
  3.Asy’ariyah (moderat, Ahlul sunnah waljamaah) adalah ditengah-tengahnya yaitu meyakini bahwa sebahagian sudah ditentukan Pencipta itu & sebagiannya dipilih dan ditentukan oleh manusia itu sendiri tanpa ditentukan oleh Pencipta itu.
  Penilaian.
  1. Qadariyah: Penganut faham ini ada yang meyakini bahwa Pencipta itu tidak karena semua ini ada dengan sendirinya, dan penganut  faham ini tidak mengenal apalagi untuk bersyukur kepada Pencipta itu jika mereka berhasil atau sukses sebab itu bisa karena usaha2 atau perjuangan mereka sendiri, dan mereka akan putus asa, menyesal, berkeluhkesah, berduka cita jika jika mereka gagal, menderita atau ditimpa musibah.
  2. Jabariyah terkesan seakan-akan mereka dalam menjalani hidupnya kurang motivasi dan daya juang/ambisi untuk meraih kesuksesan, kejayaan maupun dalam menolak kemudharatan.
  3. Asy’ariyah penganut faham ini umumnya imannya naik turun. Disaat sukses atau berhasil itu sebab karena usaha-usaha mereka sehingga tidak atau kurang bersyukur. Tetapi jika gagal, menderita dan tidak mampu lagi , mereka putus asa, berkeluh kesah atau itu baru mereka sebut sudah Taqdir dari Pencipta itu.
  Sekarang ada faham ke 4: (faham baru thn 2015) yaitu “Al Qur’aniyah”: Penganut faham ini dalam menjalani hidupnya sehari yaitu secara akal dan fisik mereka seakan-akan seperti faham Qadariyah. “dengan tetap meyakini keberadaan Pencipta itu” Namun didalam hati, ilmu dan iman mereka senatiasa seperti paham Jabariah! Jadi dalam kondisi apapun mereka tetap berusaha, energik, tetap syukur dan sabar kepada Pencipta itu, tidak putus asa, tetap tawakkal “berserah diri” dll.
  Maka yang manakah diantara ini pilihan- pilihan diatas ini yang pernah saudara yakini dan sekarang yang lebih saudara imani dan yakini?
  Selanjutnya Insya Allah, saya akan sampaikan secara instant ilmu atau keimanan dalam mengenal Pencipta itu lebih dekat dan lebih dalam lagi yaitu ilmu “makrifatullah” agar saudara dapat mengerti dan bisa merasa lebih dekat dekat dengan Pencipta itu dan mnyaksikan Kuasa-kuasaNya Yang Teramat Menakjubkan dan tak terbayangkan.
  Dengan perumpamaan peragaan yaitu:
  Ambilah sebuah pena dan buku tulis, lalu tulislah dibuku itu, semua pikiran-pikiran yang pernah terlintas di otak saudara, semua kata-kata hati yang pernah terbersit dihati saudara juga segala perasaan-perasaaa yang pernah saudara rasakan, serta segala gerak- gerik yang sengaja atau tidak sengaja yang saudara lakukan, sejak 1 (satu) Jam yang lalu dan tulislah secara rinci, berurut, mendetail, jangan ada yang terlupa sedikitpun! Jawabnya tentu: ‘Tidak bisa! Banyak yang lupa! Jika itu jawabannya, Lalu sekarang Coba tulis lagi, Apa-apa yang pasti akan bakal terpikir, perasaan-perasaan yang pasti akan dirasakan, kata-kata yang akan terbersit dihati atau gerakan-gerakan yang sengaja atau tidak sengaja yang pasti akan kita buat 1 jam kedepan? Jawabnya: Mustahil, Belum tau karena belum terjadi!
  Lalu, Adakah manusia/mahkluk yang tau itu semua, baik semua yang telah atau semua yang akan terjadi secara pasti terhadapad dirinya? Jawabnya: Tidak ada! Jadi siapa yang tau itu semua pada seluruh mahkluk? Jawabnya hanya Allah Pencipta itu saja yang tau pasti!
  Nah, ketahuilah, Jika hanya Allah saja yang tau pasti secara detail semua pikiran-pikiran, perasan-perasaan, kata-kata hati serta semua gerak-gerik saudara baik semua yang pernah terjadi pada saudara maupun yang pasti akan terjadi pada diri saudara kedepan, nah,,, Bisakah saudara “Pikirkan” dan “Rasakan” betapa dekatnya Allah Pencipta itu kepada diri pribadi saudara sekarang? Apa lagi yang bisa saudara sembunyikan dariNya, Apa yang dapat kita sombongkan dan bangga-banggakan dihadapanNya?
  Inilah maksudnya ayat QS 2:16 Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka jawablah bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, dst.
  QS: Allah lebih dekat kepada ciptaanNya dari pada urat leher mereka sendiri! dan
  Dialah Allah, Al-Awwal (Yang Pertama) dan Al-Akhir (Yang Akhir), Azh-Zhahir (Yang paling atas/zhahir) dan Al-Bathin (Yang paling bathin). Dan Dia ‘Aliim (Maha mengetahui) terhadap segala sesuatu. [Al-Hadid : 3]
  QS: Kursi Allah = Kuasa, Kendali, Wewenang, Pengaturan, Penentuan, Pemeliharaan, dll ” Allah meliputi langit dan bumi.
  Ayat QS 2:255 Allah, tidak ada Yang Kuasa selain Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa’at/pertolongan di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi( Kuasa, Kendali, wewenang, Pengaturan, Pemeliharaan,) Allah “meliputi” langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.

  Ilmu/ pemahaman serta ” Perasaan” ( Rasa kedekatan) itulah yang dirasakan Nabi Isa as sehingga dia Tidak akan, Tidak berani, Tidak kuasa menganggap  bahwa Allah SWT Pencipta, Pemelihara dan Pelebur langit dan bumi ini sebagai Bapaknya, dan itulah Imannya para Nabi. Terasa dekatnya dengan Allah itu “seakan-akan” seperti menyatu kepada semua mahlukNya namun Allah SWT berada jauh tidak terhingga, inilah Iman level 9 jika naik lagi kelevel 10 maka saudara akan “mengaku-ngaku” sebagai Allah atau Allah berada dihati atau diri saudara atau berada disetiap makhluk. Kalau anda turun maka anda akan berbangga” ini karna usahaku, dll” Padahal betapa lemah dan tak berdayanya kita, betapa butuhnya kita kepada Pencipta itu, setiap saat dan selama2nya, bahkan kita tidak tau apa yang akan terjadi pada kita esok.
  Ketahuilah Allah SWT yang kita yakini, ke-Ahad-anNya, ke-Tunggal-anNya, ke Maha Kuasa-anNya yang kita Imani, Sembah dan puja puji dan diharap- harap pertolongan dan KasihSayangNya adalah Allah Pencipta, Allah Yang Pengasih lagi Penyayang, dan bukanlah Sosok2 yang Lemah dan peminta2 sehingga “Dia” perlu dikasihi!
  Kalaulah kita disuruh mencintaiNya melebihi dari siapa dan apapun itu semata untuk kepentingan kita agar tidak kehilangan arah dan tujuan dari diciptakanNya kita dimuka bumi ini. dan akhirnya mencintai sangat dunia dan segala yang kita miliki dan senangi, yang akhirnya akan menjerat dan mengikat pikiran dan hati kita, yang mana semua pasti akan kita tinggalkan atau meninggalkan kita, suka atau tidak suka selanjutnya kita akan akan kembali kepada Allah Pencipta yang kita cintai itu. Lalu Dia akan memberi apa-apa saja yang kita inginkan.
  Akhirnya wasiatku kepada sesama hamba Allah SWT, Cintailah Allah dengan segenap jiwa ragamu melebihi dari siapapun dan apapun serta Kasihsayangilah sesamamu karena Allah sebagaimana kamu ingin dikasihsayangi.
  Dari
  Hamba Allah Muhammad Dharmawan

  Like

 10. PERJANJIAN SUCI.
  Allah telah berjanji kepada orang-orang yang beriman di antara kalian
  dan mengerjakan amal-amal yang shalih bahwa Dia sungguh-sungguh akan
  menjadikan mereka berkuasa di bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan
  orang-orang yang sebelum mereka berkuasa, dan sungguh Dia akan
  meneguhkan bagi mereka agama yang telah diridhai-Nya untuk mereka, dan
  Dia benar-benar akan menukar (keadaan) mereka, sesudah mereka berada
  dalam ketakutan menjadi aman sentausa. Mereka tetap menyembah-Ku
  dengan tiada mempersekutukan sesuatu apapun dengan Aku. Dan
  barangsiapa tetap kafir sesudah (janji) itu, maka mereka itulah
  orang-orang yang fasik.” (An-Nur: 55)

  Janji Allah kepada orang-orang beriman dan beramal shaleh. 1.
  Memberikan kekuasaan kepada mereka dimuka bumi. ” dengan membuat lawan
  menjadi segan dan kawan menjadi sayang”
  2. Meneguhkan jalan Islam rahmatan lil alamiin untuk mereka.
  3. Allah akan menukar keadaan mereka yang sebelumnya ketakutan,
  miskin, tertindas menjadi aman makmur dan sentosa. dengan syarat
  mereka wajib mengabdi, meminta pertolongan serta bersyukur hanya
  kepada Allah saja serta bersabar atas segala ujian-ujian dariNya.

  Selanjutnya, Apakah kita juga mau mengikrarkan janji kesetiaan kita
  kepada Allah Pencipta, Pemilik, Penguasa segalanya ini yang Dia juga
  Pencipta dan Pemilik segala jiwa raga serta negeri-negeri yang ada
  dimuka bumi ini?

  Ikrar suci kita padaNya ialah : PadaMu Allah kami berjanji, KepadaMu
  Allah kami mengabdi, PadaMu Allah kami berbakti “bertaqwa” dan hanya
  kepadaMu ya Allah kami menyerahkan jiwa raga kami. Siapkah kita
  memegang janji ini dengan sungguh-sungguh  baik dengab lisan dan
  kenyataan?

  Kenapa kita berjanji mengabdi hanya kepada Allah?  sebab, bukankah
  kita diciptakan hanya untuk mengabdi kepadaNya?
  Bukakah kita juga dihimbau untuk berbakti dengan tulus ikhlas tanpa
  pamrih kepada sesama “bertakwa” kepadaNya? Selanjutnya sebab kita
  berasal dari Allah ,ciptaanNya dan  milikNya maka tentu pasti tidak
  akan keliru jika kita menyerahkan kembali jiwa raga kita kepada Allah!
  Lalu apa pendapat saudara jika ada orang-orang yang  mengabdi,
  berbakti “bertaqwa” dan  menyerahkan jiwaraga mereka kepada sesuatu
  selain Allah?

  (Baca : QS :Faathir 1-10.,dst.)
  “Hai manusia, sesungguhnya janji Allah adalah benar, maka sekali-kali
  janganlah kehidupan dunia memperdayakan kamu “(sehingga menjadi lupa
  kepada Allah, yang menyebabkan jadi lupa diri dan lupa mati)” dan
  sekali-kali janganlah orang-orang yang pandai menipu, memperdayakan
  kamu tentang  Allah. ( QS: faathir 5)

   Taqwa! Apakah taqwa itu? Taqwa adalah pakaian sebagai penutup,
  pelindung, kehormatan dan pengindah “hati”! sebaik-baik  pakaian
  “hati”  adalah patuh, setia, tawakkal, syukur & sabar dalam
  keiikhlasan kepada Allah dan  tidak mungkin akan bisa bertaqwa
  “berbakti” kepada Allah jika kita tidak mengenal  betapa Besar
  Kuasa-Kuasa Allah, berapa Banyak Pemberian-PemberianNya kepada semua
  manusia, lalu kenapa kita harus bersabar? Bukankah segala sesuatu
  sudah diatur dengan kebijaksanaanNya Yang Sempurna dan  semua itu ada
  waktu-waktunya yang sudah ditetapkan sebelumnya?

  Kenapa kita harus berjanji ulang untuk mengabdi, berbakti &
  menyerahkan jiwa raga kita kepada Allah? sebab sebelum kita dilahirkan
  kedunia kita diikat oleh satu persaksian/perjanjian kepada Allah yaitu
  QS: Bukankah Aku adalah Rabb(Tuan)mu? ya, kami jadi saksi “bahwa kami
  adalah  hamba-hambaMu” Lantas sebagai akhlak hamba terhadap Tuannya
  maka wajarkan jika kita mengabdi dan berbakti kepadaNya dengan tulus
  Ikhlas untuk  patuh, setia, tawakkal “loyalitas”, syukur dan sabar
  atas segala perintah dan larangan juga ketetapan-ketetapanNya?

  Apa tujuannya kita mengabdi dan berbakti kepada Allah yang kita
  perTuankan itu dengan tulus Ikhlas untuk patuh, setia, tawakkal,
  syukur dan sabar atas semua perintah dan larangan juga
  ketetapan-ketetapan-Nya? Sebab setiap jiwa tergadai disisiNya. dan
  kita harus menebusnya sendiri-sendiri agar kita bisa kembali kesurga
  ketempat yang seharusnya kita berada, sebelum terjadi tragedi Adam dan
  Hawa ikut kata-kata iblis.
  Dan  kita kembali kepadaNya nanti bukan sebagai hamba-hamba lagi
  tetapi sebagai tamu Allah! Maka pakaian Taqwa itulah yang harus kita
  kenakan!

  Kenapa kita sebagai  tamu Allah? Sebab disurga itu kita tidak perlu
  bersusah payah lagi untuk cari makan, berobat, kecewa, takut, sedih,
  mati, dan derita-derita lainnya, karena  Allah akan menjamu kita
  dengan KasihSayangNya dan KeridhaanNya yang kekal abadi. Untuk itu
  marilah kita benar-benar beriman, beramal shaleh dengan
  mengasihsayangi sesama dengan tulus dan bertaqwa kepada Allah dengan
  sebenar-benarnya taqwa. Atau kita akan kembali kepada Allah Pencipta
  kita itu dalam KemurkaanNya lalu kita ditempatkanNya bersama Iblis dan
  pengikut2nya itu!

  Beragama itu baik tapi akan jadi “Pendusta Agama” jika kita menghardik
  “menelantarkan” anak yatim dan tidak menganjurkan/memberi makan fakir
  miskin! Apa pendapat saudara jika ada seorang atau segolongan orang
  yang mengaku-ngaku beragama dan bertindak atas nama agama namun
  keberadaan mereka justru menimbulkan berbagai penderitaan, keyatiman
  dan kemiskinan?

  Shalat itu benar tapi akan menjadi “Celaka” jika hanya untuk ria
  “pamer” tapi enggan memberi bantuan (bagi yang membutuhkan)
  Maka jadilah pengikut agama yg mengasihsayangi sesama ciptaanNya &
  shalat yg menjadi berkat &manfaat bagi sesama yg membutuhkan! (QS:Al
  Maun)
  Marilah kita sama-sama berdoa dan berjuang untuk menjadi rahmat bagi
  alam semesta “ISLAM”!
  Amin.
  Muhammad Dharmawan

  “Allah telah berjanji kepada orang-orang yang beriman di antara kalian
  dan mengerjakan amal-amal yang shalih bahwa Dia sungguh-sungguh akan
  menjadikan mereka berkuasa di bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan
  orang-orang yang sebelum mereka berkuasa, dan sungguh Dia akan
  meneguhkan bagi mereka agama yang telah diridhai-Nya untuk mereka, dan
  Dia benar-benar akan menukar (keadaan) mereka, sesudah mereka berada
  dalam ketakutan menjadi aman sentausa. Mereka tetap menyembah-Ku
  dengan tiada mempersekutukan sesuatu apapun dengan Aku. Dan
  barangsiapa tetap kafir sesudah (janji) itu, maka mereka itulah
  orang-orang yang fasik.” (An-Nur: 55)

  Janji Allah kepada orang-orang beriman dan beramal shaleh. 1.
  Memberikan kekuasaan kepada mereka dimuka bumi. ” dengan membuat lawan
  menjadi segan dan kawan menjadi sayang”
  2. Meneguhkan jalan Islam rahmatan lil alamiin untuk mereka.
  3. Allah akan menukar keadaan mereka yang sebelumnya ketakutan,
  miskin, tertindas menjadi aman makmur dan sentosa. dengan syarat
  mereka wajib mengabdi, meminta pertolongan serta bersyukur hanya
  kepada Allah saja serta bersabar atas segala ujian-ujian dariNya.

  Selanjutnya, Apakah kita juga mau mengikrarkan janji kesetiaan kita
  kepada Allah Pencipta, Pemilik, Penguasa segalanya ini yang Dia juga
  Pencipta dan Pemilik segala jiwa raga serta negeri-negeri yang ada
  dimuka bumi ini?

  Ikrar suci kita padaNya ialah : PadaMu Allah kami berjanji, KepadaMu
  Allah kami mengabdi, PadaMu Allah kami berbakti “bertaqwa” dan hanya
  kepadaMu ya Allah kami menyerahkan jiwa raga kami. Siapkah kita
  memegang janji ini dengan sungguh-sungguh  baik dengab lisan dan
  kenyataan?

  Kenapa kita berjanji mengabdi hanya kepada Allah?  sebab, bukankah
  kita diciptakan hanya untuk mengabdi kepadaNya?
  Bukakah kita juga dihimbau untuk berbakti dengan tulus ikhlas tanpa
  pamrih kepada sesama “bertakwa” kepadaNya? Selanjutnya sebab kita
  berasal dari Allah ,ciptaanNya dan  milikNya maka tentu pasti tidak
  akan keliru jika kita menyerahkan kembali jiwa raga kita kepada Allah!
  Lalu apa pendapat saudara jika ada orang-orang yang  mengabdi,
  berbakti “bertaqwa” dan  menyerahkan jiwaraga mereka kepada sesuatu
  selain Allah?

  (Baca : QS :Faathir 1-10.,dst.)
  “Hai manusia, sesungguhnya janji Allah adalah benar, maka sekali-kali
  janganlah kehidupan dunia memperdayakan kamu “(sehingga menjadi lupa
  kepada Allah, yang menyebabkan jadi lupa diri dan lupa mati)” dan
  sekali-kali janganlah orang-orang yang pandai menipu, memperdayakan
  kamu tentang  Allah. ( QS: faathir 5)

   Taqwa! Apakah taqwa itu? Taqwa adalah pakaian sebagai penutup,
  pelindung, kehormatan dan pengindah “hati”! sebaik-baik  pakaian
  “hati”  adalah patuh, setia, tawakkal, syukur & sabar dalam
  keiikhlasan kepada Allah dan  tidak mungkin akan bisa bertaqwa
  “berbakti” kepada Allah jika kita tidak mengenal  betapa Besar
  Kuasa-Kuasa Allah, berapa Banyak Pemberian-PemberianNya kepada semua
  manusia, lalu kenapa kita harus bersabar? Bukankah segala sesuatu
  sudah diatur dengan kebijaksanaanNya Yang Sempurna dan  semua itu ada
  waktu-waktunya yang sudah ditetapkan sebelumnya?

  Kenapa kita harus berjanji ulang untuk mengabdi, berbakti &
  menyerahkan jiwa raga kita kepada Allah? sebab sebelum kita dilahirkan
  kedunia kita diikat oleh satu persaksian/perjanjian kepada Allah yaitu
  QS: Bukankah Aku adalah Rabb(Tuan)mu? ya, kami jadi saksi “bahwa kami
  adalah  hamba-hambaMu” Lantas sebagai akhlak hamba terhadap Tuannya
  maka wajarkan jika kita mengabdi dan berbakti kepadaNya dengan tulus
  Ikhlas untuk  patuh, setia, tawakkal “loyalitas”, syukur dan sabar
  atas segala perintah dan larangan juga ketetapan-ketetapanNya?

  Apa tujuannya kita mengabdi dan berbakti kepada Allah yang kita
  perTuankan itu dengan tulus Ikhlas untuk patuh, setia, tawakkal,
  syukur dan sabar atas semua perintah dan larangan juga
  ketetapan-ketetapan-Nya? Sebab setiap jiwa tergadai disisiNya. dan
  kita harus menebusnya sendiri-sendiri agar kita bisa kembali kesurga
  ketempat yang seharusnya kita berada, sebelum terjadi tragedi Adam dan
  Hawa ikut kata-kata iblis.
  Dan  kita kembali kepadaNya nanti bukan sebagai hamba-hamba lagi
  tetapi sebagai tamu Allah! Maka pakaian Taqwa itulah yang harus kita
  kenakan!

  Kenapa kita sebagai  tamu Allah? Sebab disurga itu kita tidak perlu
  bersusah payah lagi untuk cari makan, berobat, kecewa, takut, sedih,
  mati, dan derita-derita lainnya, karena  Allah akan menjamu kita
  dengan KasihSayangNya dan KeridhaanNya yang kekal abadi. Untuk itu
  marilah kita benar-benar beriman, beramal shaleh dengan
  mengasihsayangi sesama dengan tulus dan bertaqwa kepada Allah dengan
  sebenar-benarnya taqwa. Atau kita akan kembali kepada Allah Pencipta
  kita itu dalam KemurkaanNya lalu kita ditempatkanNya bersama Iblis dan
  pengikut2nya itu!

  Beragama itu baik tapi akan jadi “Pendusta Agama” jika kita menghardik
  “menelantarkan” anak yatim dan tidak menganjurkan/memberi makan fakir
  miskin! Apa pendapat saudara jika ada seorang atau segolongan orang
  yang mengaku-ngaku beragama dan bertindak atas nama agama namun
  keberadaan mereka justru menimbulkan berbagai penderitaan, keyatiman
  dan kemiskinan?

  Shalat itu benar tapi akan menjadi “Celaka” jika hanya untuk ria
  “pamer” tapi enggan memberi bantuan (bagi yang membutuhkan)
  Maka jadilah pengikut agama yg mengasihsayangi sesama ciptaanNya &
  shalat yg menjadi berkat &manfaat bagi sesama yg membutuhkan! (QS:Al
  Maun)
  Marilah kita sama-sama berdoa dan berjuang untuk menjadi rahmat bagi
  alam semesta “ISLAM”!
  Amin.
  Muhammad Dharmawan

  Like

 11. Salam sejahtera, salam ALLAH kepada semua,ingin saya bertanya soalan yg amat berlegar pada saya, manakah pergi ROH yang tidak mengenal ALLAH
  ? , saya juga amat berminat ilmu yg disampaikan melalui tuan guru ,tiba masa nya sy berhajat untuk membeli buku tersebut. terima kasih sy dahulukan ,moga dapat membantu akan pertanyaan

  Like

 12. Assalam mualaikum sya andri dari indonesia sya sngat berkesan dengan penerangan bapa mdh2bsa bwt jln menemukan siapa sya yng sbnrnya kpn sya bsa bertemu tuan wlw pun jauh tapi prsn dkt slm bwt sbt semuanya

  Like

 13. PENAFIAN SEBAB IBLIS TIDAK MAHU SUJUD

  Bismillah…
  Assalamualaikum warahmatullah
  Segala puji bagi Allah dan salam selawat ke atas Sayidina wa Maulana Nabi Muhammad SAW serta kaum kerabatnya.
  Semoga Ustaz Haji Shaari Mohd Yusof sentiasa diberikan kesihatan yang baik oleh Allah

  Wahai Ustaz Haji Shaari Mohd Yusof, saya dengan rasa rendah diri dan secara hormatnya, ingin menafikan fahaman ustaz mengenai kenapa iblis tidak sujud pada Nabi Adam AS. Saya berharap ustaz sudi membaca penerangan saya yang tidak seberapa ini, dan tujuan saya menulisanya hanya kerana Allah Taala. Saya bukannya ingin berbahas dengan mendalam mengenai adakah iblis itu asalnya ialah malaikat atau jin. Memang terdapat ulama yang mengatakan bahawa iblis itu adalah dari golongan malaikat itu sendiri. Tetapi kebanyakan ulama menyatakan bahawa iblis adalah daripada golongan jin berdasarkan firman Allah;

  [ Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat, “Sujudlah kamu semua kepada Adam!” Maka mereka pun sujud kecuali iblis. Dia adalah dari (golongan) JIN, maka dia menderhakai perintah Tuhannya….] (Surah al-Kahfi: 50)

  Ulama mengatakan bahawa sebelum manusia hidup, bumi telah pun dihuni oleh umat jin. Mereka membuat kerosakan yang banyak sehinggakan Allah memerintahkan malaikat untuk berperang dengan mereka. Malaikat menghalau jin ke hutan, gunung-ganang, dan laut. Iblis merupakan tawanan malaikat dan dibawa ke langit (kemudian iblis menjadi ahli ibadah di langit). {dipetik dari: Kitab Kisah Para Nabi oleh Imam Ibn Kathir}

  Seterusnya, perkara penting yang ingin saya bahaskan di sini adalah mengenai “kenapa iblis tidak mahu sujud pada Nabi Adam AS”. Berdasarkan penerangan bertulis ustaz, iblis tidak mahu sujud pada Nabi Adam AS adalah kerana salah faham dan disebabkan oleh iblis tidak mahu mensyirikkan Allah {dipetik dari: Kitab Mengenal Diri oleh Mohd Yusof Cik Wook}. Dengan rasa rendah diri, saya ingin menolak pendapat tersebut dengan menggunakan konsep ilmu tasawuf itu sendiri dan beberapa ayat al-Quran. Cuba kita hayati firman Allah di bawah ini;

  [Berfirman (Allah): “Hai iblis, apakah yang menghalangi kamu sujud kepada yang telah Kucipta dengan kedua-dua tangan-Ku. Apakah kamu menyombongkan diri ataukah kamu (merasa) termasuk orang-orang yang (lebih) tinggi?”] (Sod: 75)

  Allah bertanya pada iblis bukan kerana Allah tidak tahu isi hati iblis dalam awal ayat surah Sod, tetapi Allah bertanya supaya kita dapat tahu pengakuan sendiri atas kesombongan iblis. Di akhir ayat tersebut Allah telah pun mengetahui isi hati iblis. Manakala ayat yang di bawah ini pula merupakan jawapan iblis;

  [Berkata (iblis): “Aku sekali-kali tidak akan sujud kepada manusia yang Engkau telah menciptakannya dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk.” ] (Hijr: 33)

  [Berkata (iblis): “Aku lebih baik daripadanya, kerana Engkau ciptakan aku dari api, sedangkan dia Engkau ciptakan dari tanah.”] (Sod: 76)

  Berkenaan masalah perkataan SUJUD pula bukannya bermaksud menyembah dalam bahasa Arab. Ia hanyalah sebuah perbuatan meletakkan dahi di atas lantai. Kita tidak tahu bagaimana cara iblis dan para malaikat sujud. Sedangkan ketika itu tidak wujud lagi hukum-hakam agama seperti solat. Tambahan pula, tidak dinyatakan dalam al-Quran bahawa iblis tidak sujud kerana tidak mahu mensyirikkan Allah.

  Dan di bahagian ini pula saya ingin menggunakan konsep ilmu TASAWUF yang SEBENAR berdasarkan fahaman Syeikh Ibn Ato`illah (penulis Kitab Hikam yang menjadi sumber ilmu tasawuf Tok Kenali), Syeikh al-Harits al-Muhasibi, Imam al-Ghazali dan sebagainya. Mereka ini semuanya Ahli Sunnah wal Jamaah.
  Di sini dapat kita perhatikan bahawa iblis tidak langsung bertanya pada Allah kenapa dia harus sujud pada Nabi Adam AS. Hal ini tidak seperti malaikat yang bertanya pada Allah tentang penciptaan Nabi Adam AS. Iblis terus mengatakan bahawa dia sekali-kali tidak akan sujud kepada manusia yang diciptakan dari tanah liat kering yang berasal lumpur hitam. Iblis juga menyatakan bahawa dia lebih baik daripada Nabi Adam AS, sedangkan iblis langsung tidak mengetahui apatah lagi bertanya perihal hikmah penciptaan Nabi Adam AS.

  Hal ini disebabkan iblis hanya memandang Nabi Adam AS menggunakan `MATA KEPALA`. Apa yang mata iblis nampak pada jasad Nabi Adam AS hanyalah tanah liat yang diberi bentuk. Iblis tidak menggunakan `MATA HATI` dalam melihat hikmah perintah Allah untuk sujud pada Nabi Adam AS. Jika ustaz benar-benar menghayati ilmu tasawuf yang lurus, maka sudah tentu iblis tidak mahu sujud kerana dia SYIRIKKAN Allah, bukannya mengEsakan Allah.

  Kerana apa? Hal ini kerana bukankah ilmu tasawuf/ makrifat itu di penghujungnya adalah untuk mengEsakan Allah? MengEsakan Allah dari segi kekuasaan-Nya, ilmu-Nya, perintah-Nya, dan sebagainya. Perbuatan iblis mengingkari perintah Allah adalah kerana dia lebih BERGANTUNG pada sangkaan ataupun ilmunya yang menganggap dirinya lebih mulia daripada Nabi Adam AS yang membawa kepada KESOMBONGAN. Katakan jika kami setuju dengan pendapat ustaz yang menyatakan bahawa iblis itu tidak mahu sujud kerana dia tidak mahu syirikkan Allah, maknanya iblis telah mensyirikkan Allah jua. Hal ini kerana iblis lebih bergantung pada perasaannya dalam tindakannya. Bukankah mereka yang tidak syirikkan Allah adalah mereka yang hanya mendengar dan taat perintah Allah? Bukannya menurut pada perintah diri sendiri seperti yang dilakukan iblis.

  Kita tahu yang Allah itu Maha Bijaksana, kenapa kita perlu ragu-ragu atau ingkar atas perintah-Nya? Bukankah orang yang ingkar akan perintah-Nya adalah mereka yang tidak MUSYAHADAH atau memandang kekuasaan Allah dengan hati yang disinari nur? Terdapat falsafah Melayu yang berbunyi, “pakai tak pakai, tak pakai pakai”. Pakai tak pakai bermaksud, mereka yang bergantung pada ilmu sendiri `tidak memakai` konsep ilmu tauhid yang haq. Tak pakai pakai, pula bermaksud mereka yang tak bergantung pada ilmunya telah `memakai` ilmu tauhid yang benar. Oleh itu, iblis lebih bergantung pada sangkaannya berdasarkan ilmu yang cetek. Ini bermakna iblis telah sombong pada Allah dengan cara menganggap bahawa sangkaannya lebih benar atau haq daripada Allah.

  Maka jelaslah di sini bahawa iblis tidak mahu sujud pada Nabi Adam AS adalah kerana dia SOMBONG, mengatasi perintah Allah Yang Maha Bijaksana dengan ilmu atau sangkaannya yang cetek. Oleh itu Ustaz Haji Shaari, adakah ustaz masih menganggap bahawa iblis itu `tidak mensyirikkan` Allah jika ustaz benar-benar menghayati ilmu makrifat ini?

  Saya menulis di sini mungkin kerana Allah ingin menyelamatkan Ustaz Haji Shaari daripada berfahaman yang menyeleweng. Oleh sebab ustaz telah mengorbankan masa dan wang ringgit kerana ingin manusia mengenali Tuhannya, mungkin Allah ingin selamatkan ustaz daripada fahaman karut melalui tulisan ini. Maaf jika saya ada menyinggung ustaz.

  Akhir kalam, saya tidak menuduh ustaz sesat. Tetapi saya menuduh bahawa fahaman tersebut sesat. Kesimpulannya, ada dua perkara yang perlu dibetulkan; Pertama, sujud dalam ayat tersebut bukannya bermaksud menyembah. Ini disepakati oleh banyak mufasir seperti Imam Ibn Kathir, Syeikh Mustafa al-Maraghiy dan lain-lain lagi. Kedua, iblis tidak mahu sujud kerana sombong dan mensyirikkan Allah disebabkan ia lebih mengikut pemikirannya berbanding iradat Allah. Iblis tidak menggunakan mata hati, tapi hawa nafsunya sendiri.

  Oleh itu, jika ustaz benar-benar sudah `sampai` seperti yang ustaz akui, saya berharap ustaz menghentikan fahaman ini kerana ia amat merbahaya bagi umat Islam. Boleh membawa kepada penyelewengan akidah dan falsafah Islam. Janganlah kita jadi seperti `Azazil` yang hanya menggunakan mata kepala dan nafsunya sendiri tanpa menggunakan mata hati merenung hikmah perintah Allah. Lagi satu saya ingin tambah, guru yang ingin mengajar ilmu makrifat ini mestilah guru yang terpelihara akhlaknya. Guru tersebut hendaklah tidak mengamalkan amalan yang menjatuhkan akhlak seperti hisap rokok, shisha, makan dengan banyak, bercakap berlebihan dan sebagainya. Ingat wahai saudaraku, “Guru yang adil akan dikenang kebaikannya, perosak agama akan dikenang keburukannya.” Wallahu`alam.

  Jika ustaz ingin membuat maklum balas, hantarkan pada emel ini kerana saya tidak selalu melawat laman web ustaz: nazmiqayyum@gmail.com

  Like

 14. Aslm tuan guru, bole sy tau jadual kuliah/ceramah tuan guru sepanjang bln 8 dan seterusnya sekitar lembah klang? Atau tuan guru ada mengajar di rumah atau dimana2?teringin benar sy hendak berguru dan mendalami ilmu makrifat dgn tuan guru.

  Like

 15. Salam Tuan guru, saya selalu mengikuti ceramah tuan melalui youtube, dvd serta kitab tok kenali namun belum dapat bersemuka mengikuti pengajian dgn tuan guru. Izinkan saya menafaatkan ilmu yg tuan guru curahkan. Saya ada 1 soalan iaitu apakah pergertian/hakikat anak yang soleh dari suluhan kacamata makrifat? Terima kasih jika tuan guru berkesempatan utk menjawab persoalan ini.

  Like

 16. salam tuan… alhamdulillah sebahagian dari video di sudah saya tonton.. dan saya memiliki guru yg mempunyai kitab tuan tentang mengenal diri,saya berkeinginan membeli kitab tentang mengenal allah dan mati seblm mati… berapakah keseluruhan biayanya jika di kirim ke batam (indonesia)..?

  Like

 17. Asalamamualaikum wbkt…
  Tn guru harap tolong jelaskan ayat berikut…”bilamana kita tidak ada sifat,apa lagi yg hendak kita perkira kirakan dalam soal ingat kpd Allah Taala”
  Kitab: Pencarian Ilmu Dipenghujung Rasa.Muka surat 33 para 3

  Like

  1. cuba cari mana md saad. kalau md saad itu, ada cuba tunjukkan mana md saad?. yg ditunjukmitu dada atau tangan, ttp md saad mana?. itu danda kita ini tdk ada…………………..drp hj shaari

   Like

 18. assalamualaikum,

  saudara, saya hendak bertanya dan berkehendak mengenai ilmu makrifattullah.

  1.Bagaimana hendak mengkis ilmu makrifat yang dikenakan kepada saya?

  a. Segala rezeki saya disekat sehingga saya tidak mahu lagi berkerja mencari rezeki.

  b. segala ilmu yang dianugerah kepada saya dan isteri serta anak-anak semua disekat sehingga kami hendak meneroka ilmu Allah ini tidak dapat lagi. Dari segi penglihatan, pendengaran, rasa dan lain lain.

  c. Kebahagian rumah tangga dari segi hubungan suami isteri dan anak anak semua goyah. sehingga ibu bapa dan adik beradik kedua dua belah tidak mahu melihat kami.

  d. hampir semua sudut kami di uji dan dikianati dengan ilmu makrifat ini.

  2. Bolehkah saudara memberitahu apakah kunci bagi membuka dan menyelesaikan segala permasalahan kami sekeluarga.

  dan banyak lagi yang tidak dapat dinyatakan disini

  Like

 19. assalamualaikum saudara haji Shari,

  saudara, saya hendak bertanya dan berkehendak mengenai ilmu makrifattullah.

  1.Bagaimana hendak menagkis ilmu makrifat yang dikenakan kepada saya dan keluarga dengan menggunakan makrifat?

  a. Segala rezeki saya disekat sehingga saya tidak mahu lagi berkerja mencari rezeki.

  b. segala ilmu yang dianugerah kepada saya dan isteri serta anak-anak semua disekat sehingga kami hendak meneroka ilmu Allah ini tidak dapat lagi. Dari segi penglihatan, pendengaran, rasa dan lain lain.

  c. Kebahagian rumah tangga dari segi hubungan suami isteri dan anak anak semua goyah. sehingga ibu bapa dan adik beradik kedua dua belah tidak mahu melihat kami.

  d. hampir semua sudut kami di uji dan dikianati dengan ilmu makrifat ini.

  2. Bolehkah saudara memberitahu apakah kunci bagi membuka dan menyelesaikan segala permasalahan kami sekeluarga.

  dan banyak lagi yang tidak dapat dinyatakan disini

  Like

  1. bukan kerana ilmu makrifat tetapi kerana diri sendiri. selma ini orang beljar makrifat tidak ada org seperti nasibnya tuan. jgn salahkan ilmu makrifat. makrifat itu ertinya mengenal Allah. salahkah ilmu mengenal Allah.

   drp hj shaari

   Like

 20. Salam ustaz saya ingin ajukan pertanyaan….
  Adakah …AHAD itu seumpama seperti nabi adam tinggal didalam syuurga sorang-sorang atau seperti janin tinggal didalam RAHIM ibu sorang-sorang ataupun AHAD itu…HANYA AKU SAHAJA YANG HIDUP DIBUMI DAN DILANGIT KERNA AKULAH TUHAN SEBELUM BERNAMA ALLAH.
  Mohon pencerahan dari ustaz
  Terima kasih, wasalam.

  Like

   1. Assalamu’alaikum. Wr. Wb. Maaf Tuan Guru, kalau boleh saya tahu, membahas tentang apakah Kitab Ilmu Cahaya Di Atas Cahaya itu? Terima Kasih.

    Like

   2. Salam. Tuan Guru, kalau boleh usul, cantumkan ulasan singkat atau sinopsis tentang judul buku yang Tuan tulis tersebut, sehingga kami bisa mengetahui isi atau bahasan yang dimaksud dalam kitab-kitab tersebut.

    Like

   3. Assalamualaikum tuan guru hj shaari, sy hj alipah dari sabah telah membeli buku warisan ilmu tok kenali kelantan 7 petala langit 7 petala bumi , sy ingin mmbuat pengesahan berkenaan halaman 78 di buku tuan, adakah halaman tersebut mmg kosong atau terdapat sambungan daripada muka surat 77. mohon pencerahan berkenaan muka surat 77 hingga 78 sekiranya terdapat sambungan krn terlepas cetak dan semoga tuan dpt mmberi pnjelasan bkenaan tajuk d muka surat 77-78 dan hubungi sya melalui alamat berikut: alipahj@sesb.com.my .
    sekian.

    Like

 21. assalamu’alaikum pak ustatd
  alamat sudah saya sms kan tadi takut gk sampai saya ulang disini ya pak ustatd
  atas nama istri saya aja

  BUKU 9 BUAH
  DVD SEMUANYA

  NELI ASTRI, SH
  PENGADILAN NEGERI PASAMAN BARAT
  JL. SOEKARNO – HATTA NO. 10 KECAMATAN PASAMAN
  KABUPATEN PASAMAN BARAT
  PROPINSI SUMATERA BARAT
  INDONESIA
  KODE POS 26566

  Like

 22. askm tuan hj shaari saya adalah pengikut setia blok tuan, saya nak tanya apa itu hak dan apa itu bathil dan yg dikata dtg hak batal segala bathil t.kasih

  Like

  1. Yang hak itu, maksudnya ketetapan Allah. manakala yang batil itu, adalah ketetapn akal. Bilamana datangnnya ketetapan Allah, ketetapan akal kita, rancangan kita, kebijaksanaan kita dan kepandaian kita akan terlebur dan binasa, bilamana datangnya ketetapan Allah. ketetapan Allah itu sesungguhnya mengatasi ketetapan kehendak akal kita..

   amin drp hj shaari

   Like

 23. Assalamu ‘alaikum. Ustadz Saya Budiman Dari Jakarta (Indonesia), bermaksud memesan kitab Warisan Tok Kenali kelantan. Adakah Tersedia kitab tsb, di jakarta. Atau bisa dikirim langsung kepada alamat: PT. SETIAJAYA MOBILINDO, Jl. Alternatif Cibubur No.42 Perum Taman Laguna. Telp.(021) 84592727./ HP: 082213163300. Afwan, Terimakasih. Wassalam.

  Like

 24. Assalamualaikum ww.
  Assalamu’alaikum wr.wb, tuan guru haji shaari saya sangat berminat untuk mendapatkan semua kitab tok kenali yang saya lihat ada 9 judul termasuk VCD nya. saya sudah kirim sms ke nomor 01964444713 tapi tidak terkirim dan tidak tersambung, mohon penjelasan bagaimana cara pembayarannya, dan berapa jumlah uang semuanya kalau di rupiahkan karena saya tinggal di Indonesia dan ini alamat saya:
  H. MUHAMMAD RUSFI
  JL. RADEN PEMUKA NO. 7 KELURAHAN GUNUNGSULAH KECAMATAN WAIHALIM – BANDAR LAMPUNG – INDONESIA. KODE POS 35136 Telp.Rumah +620721707426, atau HP +6281279321124, +6282179330724

  Like

 25. Assalamualaikum ww.
  Assalamu’alaikum wr.wb, tuan guru haji shaari saya sangat berminat untuk mendapatkan semua kitab tok kenali yang saya lihat ada 9 judul termasuk VCD nya. saya sudah kirim sms ke nomor 01964444713 tapi tidak terkirim dan tidak tersambung, mohon penjelasan bagaimana cara pembayarannya, dan berapa jumlah uang semuanya kalau di rupiahkan karena saya tinggal di Indonesia dan ini alamat saya:
  H. MUHAMMAD RUSFI
  JL. RADEN PEMUKA NO. 7 KELURAHAN GUNUNGSULAH KECAMATAN WAIHALIM – BANDAR LAMPUNG – INDONESIA. KODE POS 35136 Telp.Rumah +620721707426, atau HP +6281279321124, +6282179330724

  Like

 26. Assalamualaikum tuan.. Saya nak bertanya tentang Muhammad rasullullah (bukan Muhammad yang mana Ibunya Aminah dan ayahnya Abdullah )yang mana tuan pernah bicarakan dalam ceramah yg lalu.. maaf sy ingat ceramah di mana. Mohon lebih penjelasan.. Terima kasih atas perhatian..

  Like

 27. Asslamu alakum wr wb tuan guru? Untuk dapatkan 2 kitap mengenal diri dan mati sebelum mati,di kirim ke indonesia berapa wang transfer? Mhon maaf kurang sopan bahasanya,pakai bhsa indonesia

  Like

 28. Assalamualaikum tuan guru Hj. Shaari..saya ingin bertanya pasal bab zikir(ingat)..
  Yg dikatakan ingat kepada Allah itu yg tidak berhuruf dan bersuara adalah nafas yg turun naik..soalan saya apakah maksud atau makna atau erti nafas yg turun naik itu?dan bagaimana nafas itu berfungsi sebagai zikir(ingat) kepada Allah?mohon penjelasan dari ayahanda tuan guru Hj. Shaari ya…

  Like

 29. Assalammualaikum Tn Hj. Shaari.
  Saya salah seorang peminat ilmu hakikat/makrifat dan peminat ceramah Th. Hj. Saya mengikuti beberapa ceramah Tn. Haji yang ada di Youtube. Ceramah Tn. Hj. mudah difahami dan direct to the most important point. Cuma saya ada cadangan untuk Tn. Hj. Saya banyak membaca, mengkaji dan mengikuti ceramah di youtube mengenai penganut Kristian dan Syiah dalam dan luar negara.

  1) Penganut Kristian:
  Mempercayai dan beriman kepada konsep (Trinity 3 dalam 1) dimana Tuhan anak, Tuhan Bapa dan Roh Kudus. Mereka percaya bahawa Jesus (Nabi Isa a.s) itu adalah anak tuhan (begotten son) melalui hubungan kelamin. Mereka sangat2 percaya bahawa jesus itu adalah tuhan. Jesus (nabi isa a.s) mati disalib kerana nak menebus kesalahan manusia yang di warisi dari kesalahan nabi adam dan hawa di syurga. Jadi penganut kristian sekarang ini adalah bebas dari segala dosa dan mereka mati nanti terus masuk syurga sebab sudah tiada kesalahan.
  (Saya faham agama yang asal dibawa oleh nabi ibrahim/nabi musa/Nabi isa pada awalnya agama islam yang berserta makrifatnya tetapi telah diubah dan tokok tambah mengikut kesesuaian paderi selepas itu)

  2) Penganut Syiah:
  Mempercayai bahawa Syaidina Ali r.a dan 12 imam mereka adalah maksum dan mempunyai makam yang lebih tinggi dari Nabi Muhammad s.a.w malah lebih tinggi dari Allah S.W.T. Imam 12 mereka ini mengetahui segala apa yang akan dan telah terjadi. Jibrail A.S tersilap meberikan Al-quran kepada Nabi muhammad yang sepatutnya diberi kepada Saidina Ali. Allah mengetahui sesuatu yang terjadi setelah ia terjadi.Imam 12 mereka inilah yang mentadbir sekian alam. Mereka sentiasa mencela/melaknat sahabat nabi (Abu Bakar, Omar, Usman) dan Syaidatina A’isyah dan Habsah setiap doa dan sembahyang mereka. Malah dalam 2 kalimah syahadah mereka memasukkan Syaidina ali didalamnya. Membunuh pengikut ahli sunnah adalah ibadah, berbohong pun ibadah dan banyak lagi perkara syirik yang terang terangan yang mereka lakukan.

  2 pengikut ugama ini sangat jelas melakukan syirik kepada Allah S.W.T.

  Dalam ceramah Tn Hj ada mengatakan semua ugama itu benar. Masing-masing menyeru kepada pengikut masing dengan cara mereka sendiri (benar pada pandangan ilmu hakikat/makrifat). Pada pendapat saya bila Tn Hj. berkata begini akan menjadi masaalah pada mereka yang baru nak mencari pegangan hidup dalam beragama bilamana terjadinya salah faham seolah-olah ilmu makrifat ini membawa fahaman liberal dan pleuralisme. Pada hal 2 agama ini jelas syiriknya kpd Allah S.w.T. Agama kristian memang syirik tetapi tidaklah menjadi bahaya kepada manusia kerana mereka promote kan kasih sayang kepada manusia. Membantu mereka yang kesusahan dlm hidup dan lain2 ciri2 kebaikan. Manakala fahaman syiah rafidah yang menjadi majoriti sekarang ini sangat2lah syirik dan merbahaya kepada manusia selain pengikut mereka. Dengan prinsip taqiyyah yg mereka pegang menjadi seolah-olah mereka ini ugama islam yang sebenar. Apalagi anak2 muda yang kurang kefahaman islam atau orang bukan islam makin tertarik untuk mengikut mereka dengan konsep kahwin mut’ah yang mereka promote kan. Dengan rm10 atau sebuah handphone pun dah boleh dijadikan maskahwin untuk kahwin sesama penganut mereka. Dah tu boleh pula bertukar2 pasangan dengan isteri orang lain. (Saya pun nak juga kalau boleh).
  Point saya disini ialah kalau boleh kita nak promote/sebarkan/sampaikan islam yang lengkap yang merangkumi syariat, tariqat, hakikat dan makrifat kepada semua orang didunia secara meluas khususnya dimalaysia. Perkara ini takkan terjadi apabila pada pandang ilmu makrifat semua agama adalah benar.
  Memang benar pada hakikatnya segala yang terjadi adalah atas ketetapan Allah sejak azali lagi.
  Di Malaysia ini pun pelajaran ilmu hakikat/makrifat ini pun ramai yang tidak menerimanya kerana dikatakan sesat dan tiada dalam quran dan hadis kerana susah nak faham dan tak pernah didengari sebelumnya ini. Apabila mereka nampak ilmu makrifat ini seolah-olah berfahaman liberal / pleuralime mereka akan menolaknya.
  Memang kadangkala kita terlepas pandang akan perkara yang saya sebutkan diatas apabila kita nak menyampaikan sesuatu yang besar dan penting kepada orang ramai.
  Kalau boleh kami semua peminat Tn. Hj dan semua Tuan2 guru hakikat/makrifat bebas menyampai ceramah di semua masjid/surau/tempat sepertimana Tuan2 guru ilmu fekah/syariat yang ramai ada sekarang ini. Amin.
  Saya mohon ampun dan maaf sekiranya ada tersalah kata.

  Like

 30. Assalaamualaikum Warahmatullahi Wbr. Tuan Guru
  Perkenankan saya dari Makassar, Indonesia. Berminat memiliki buku Ilmu Mengenal Allah dan Mengenal Diri. Kalau dikirim ke Makassar, Indonesia, Berapa harga kedua buku tersebut dan ongkos kirimnya. Mohon di sms ke Phone saya +628124112108. Terima kasi banyak sebelumnya

  Like

 31. Tuan haji saya abdul halim bin usof. Saya ingin berjumpa tuan haji untuk berbicang beberapa pekara mengenai ilmu marifat dan ilmu mengenal diri. Kalau tuan haji sudi meluangkan masa sedikit untuk kita berbicang

  Like

 32. tuan Haji saya bermaksud membeli buku
  1. Mengenal Allah
  2. Mengenal Diri
  3. Tujuh petaka langit dan Tujuh bumi

  Nama : Rachmad Robbi
  Alamat : Jl. H.M. Suwignyo, KOmplek Suwignyo Permai I no. 8. A Pontianak
  Kalimantan Barat, Indonesia
  telp : 08125758285

  berapa tambahan biaya kirim tuan haji
  Terima kasih

  Like

 33. Assalammu’alaikum Ustaz.

  Saya mohon pencerahan berkenaan isu ini. Adakah ianya benar? Adakah fatwa ini sudah ditarik balik atau tidak?.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=734111706701206&id=384370181675362

  Ajaran Ilmu Makrifat (Mengenal Allah/Diri) Oleh Mohd. Yusof Cik Wook Yang Disebarkan oleh Haji Shaari Mohd Yusof
  Keputusan
  Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-106 yang bersidang pada 21 – 22 Oktober 2014 telah membincangkan Ajaran Ilmu Makrifat (Mengenal Allah/Diri) Oleh Mohd. Yusof Cik Wook Yang Disebarkan oleh Haji Shaari Mohd Yusof. Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:
  1. Setelah meneliti fakta-fakta dan hujah-hujah yang dikemukakan, Muzakarah mendapati bahawa Ajaran Ilmu Makrifat (Mengenal Allah/Diri) yang disebarkan oleh Haji Shaari bin Mohd Yusoff melalui buku “Mengenal Diri Ilmu Peninggalan Tok Kenali Kelantan”, “Mengenal Allah Ilmu Peninggalan Tok Kenali” ceramah-ceramah yang disampaikan, DVD siri ceramah dan Laman Sesawang yang digunakan untuk menyebarkan ajarannya mengandungi perkara-perkara yang mengelirukan dan menyeleweng seperti yang berikut:
  i. Bertentangan dengan fakta sejarah
  Dakwaan ilmu yang diperolehi adalah peninggalan ilmu Syeikh Daud al-Fatani yang diwarisi oleh dua ulama terkenal, iaitu Tok Kenali dan Tok Selehong adalah satu pembohongan, kerana kedua ulama tersebut tidak sempat berguru dengan Syeikh Daud Al-Fatani yang meninggal tahun 1846, iaitu lebih 22 tahun sebelum kelahiran kedua-dua ulama tersebut.
  ii. Membawa fahaman Mujassimah, Jabariyyah dan Muktazilah
  Jumhur ulama telah bersepakat bahawa fahaman ini adalah bertentangan dengan akidah Ahli Sunah Wal Jamaah.
  iii. Membawa fahaman Liberal dan Pluralisme agama
  Fahaman ini juga didapati menyeleweng dari aspek akidah dan syariah seperti mana telah diputuskan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali Ke-74 yang bersidang pada 25-27 Julai 2006.
  iv. Membawa fahaman Wahatul Wujud
  Doktrin wahdatul wujud ini adalah menyeleweng dari pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah
  v. Mentafsir nas-nas agama seperti al-Quran dan Hadis mengikut logik akal dan tidak merujuk kepada kitab-kitab muktabar.
  2. Sehubungan itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa ajaran Ilmu Makrifat (Mengenal Allah/Diri) yang dibawa oleh Haji Shaari bin Mohd Yusof adalah sesat dan menyeleweng dari ajaran Islam yang sebenar berlandaskan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.
  3. Oleh itu, semua bentuk pengajaran, penerbitan dan pengedaran bahan-bahan ajaran beliau melalui apa jua medium hendaklah dihentikan dan diharamkan serta-merta.
  4. Muzakarah juga menggesa semua pihak berkuasa agama negeri-negeri dan JAKIM serta agensi-agensi lain yang berkaitan supaya mengambil tindakan segera menyekat kegiatan dan penyelewengan Ajaran Ilmu Makrifat ini.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s