Patah Sayap Bertongkat Paruh

 

Jawapan kepada sahabat dari Kepulauan Riau:

Baru-baru ini ada dua orang sahabat dari Bentan Kepulauan Riau datang ke Kuala Lumpur. Sesungguhnya masih ramai di luar sana yang tahu makrifat tetapi mereka takut untuk bersuara atau berkalam. Takut dituduh sesat…itu pasal kebanyakan mereka itu memilih jalan diam.

Ilmu makrifat itu, tidak ada di pusat pengajian tinggi dan tidak ada di Universiti Azhar. Itulah sebabnya bila kita bercakap tentang ilmu makrifat, mereka tentang dan mereka tuduh sesat. Ini adalah kerana sebabnya mereka tidak pernah belajar dan tidak pernah dididik dengan ilmu ini.

Nak bercakap ilmu makrifat tidak pandai, lalu menuduh ilmu ini sesat. Cuba ceburi dulu ke dalam ilmu makrifat, barulah tuan-tuan tahu betapa ilmu makrifat itulah satu-satunya jalan menuju kepada kaedah mengenal Allah Taala yang tidak ada jalan lain lagi sesudahnya.

Namun banyak mendapat tentangan, sesungguhnya ilmu inilah yang dicari-cari oleh seluruh makhluk alam. Ilmu makrifat itu seumpama minyak wangi yang paling harum. Bilamana harum (wangi), walaupun disorok, disembunyikan, disekat, dipatahkan, dikeji, difitnah dan dituduh sesat, bilamana wangi, ianya akan tetap wangi juga. Yang wangi itu, akan tetap terhidu walaupun ditutup.

Untuk itu, janganlah tuan-tuan di luar sana takut dan jangan ragu untuk mendekati dan mempelajari ilmu makrifat. Ilmu makrifat sebenar Tok Kenali Kelantan, tidak pernah mengajar kita supaya jangan bersolat dan jangan berpuasa. Ilmu makrifat sebenar, tidak pernah mengajar Allah itu ada dua dan tidak pernah mengajar supaya kita mengaku Allah!

Orang sengaja menuduh ilmu makrifat itu sesat atau salah. Sesat atau salahnya ilmu makrifat itu, adalah datangnya dari tuduhan mereka-mereka yang tidak mengenal makrifat! Sebab apa mereka tuduh sesat? Sebabnya adalah kerana mereka itu tidak pernah mengenal ilmu makrifat. Adapun bagi sesiapa yang telahpun belajar berilmu makrifat, mereka tidak sekali-kali menuduh ilmu makrifat itu sesat. Apakah pernah kita dengar orang makrifat menuduh ilmu makrifat itu sesat? Cuba tanya orang makrifat, apakah pernah mereka tuduh ilmu ini sesat?

Cuma, kebanyakannya sekarang ini, ada terdapat sesetengah guru yang mengaku guru makrifat tetapi tidak bermakrifat. Mengaku guru makrifat tetapi mengajar ilmu yang bukan ilmu makrifat! Inilah kebanyakannya menyesatkan dan merosakkan nama ilmu makrifat.

Namun tidak semua guru makrifat mengajar ilmu makrifat yang sesat. Jadi berhati-hati dan carilah yang sebenar-benar guru. Guru makrifat yang sebenar itu, adalah guru yang tidak meninggalkan sunah dan Al-Quran.

Untuk itu, marilah kita sama-sama memperjuangkan ilmu makrifat walau patah sayap bertongkat paruh…

Amin…daripada Hj. Shaari.

Hj. Shaari Hj. Mohd Yusof,
Fakulti Makrifat, Universiti Qalbu Mukmin.
Jangan Sampai Terlihat Adanya Diri!
Advertisements

9 Replies to “Patah Sayap Bertongkat Paruh”

 1. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.. diberi jalan oleh allah untuk berjumpa guru makrifat.. cuma tggl diri nak atau tidak.. sudah terang lagi bersuluh.hanya ilmu ini satu2nya ilmu untuk mengenal allah dan berjaya dunia akhirat..kita toada, yang ada hanya allah semata2..segala puji hanya untuk allah..allah..allah..allah….

  Like

 2. Assalam Tuan Guru Hj Shaari..
  Maafkan atas kejahilan dan kelancangan saya ini,,
  Apakah boleh saya menganggap Tuan sebagai Guru saya..??
  Dan izinkanlah saya membelajari menimba ilmu di laman web Tuan ini..!
  Maafkan saya karna baru sekarang ini saya meminta izin dari Tuan.

  Like

 3. Benar sekali apa yg tuan Guru Haji Shaari katakn…bila mne sy dapati diyoutube ramai yg komen yg bukan2 sedangkn ilmu Ini adalah ilmu yg Benar…terima ksh sbb bnyk memberi tunjuk ajar kepada sy tuan Guru…

  Like

 4. Dengan ijin Allah, Alfatihah kepada seluruh tuan guru hakikat makrifat yg terdahulu dan Salam kepada tuan guru hj. Shaari sekeluarga, para sahabat dan handaitolannya dan para murid-murid dibawah bimbingannya serta kaum mulimin dan muslimat yang di Muliakan dan di Ramhmati Allah sekalian.

  Dengan segala kerendahan ijinkanlah turut menyampaikan pesan terutama kepada pribadi sendiri semoga berguna juga bagi seluruh jemaah Majelis Fardu Ain yang berada di seluruh indonesia serta kepada kaum muslimin dan muslimat. Ada amanah dan menjadi wasiat terakhir dari tuan guru syech Ali Masud agar disampaikan kepada murid-muridnya Yaitu : telah disempurnakan apa yang menjadi tugas dan amanahnya, saat ini adalah alam penantian/ menunggu, nanti akan ada ulama yang berhadapan sama umat yang menyampaikan dan mengajarkan ilmu hakikat dan makrifat ajaran yg murni yaitu (Tauhid) sebagaimana peristiwa 13 tahun di jabalqubis dahulu akan terjadi kembali.

  Karena mengalir semangat dari pada tuan guru hj. Shaari sekeluarga dan para sahabat dan handaitolan serta murid-murid dibawah bimbingan tuan guru hj. Shaari, nasihat terutama khusus untuk pribadi dan umum kepada seluruh jemaah majelis fardu ain di seluruh indonesia : bahwa pelajaran dan ilmu yang disampaikan tuan guru hj. Shaari adalah pelajaran dan ilmu yang benar-benar dan sungguh-sungguh murni (haq) ini wasiat tuan guru dan memberikan arah kepada bagi seluruh murid-muridnya.

  Senantiasa mohon ampun, perlindungan dan pertolongan Allah dan mohon maaf kepada seluruh jemaah majelis fardu ain di seluruh indonesia karena sudah terlalu lama degan ijin Allah sekarang baru dapat tersampaikan lewat blog ini. Slm dari pada budi wicaksono (bentan).

  Like

 5. Assalammualaikum Tuan,
  Saya Hj. Shaari dari Bukit Goh, Kuantan.
  Saya harap tuan dapat tolong jelaskan kepada saya tentang maksud siapakan nafas kita yang turun dan naik setiap detik itu? Dan tolong terangkan hakikat syahadah. Saya baru belajar menggunakan internet. Kalau boleh tolong balas melalui wasap saya di 0179221539.
  Sekian terima kasih

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s