Bolehkah Kita Melihat Allah?

 

Jawapan kepada soalan Anakanda Shrman:

Jika kita melihat Allah dengan biji mata, bererti Allah itu makhluk. Allah tidak dapat dilihat dengan mata, kerana Allah bukan makhluk, melainkan Allahlah yang melihat diriNya sendiri (Allah melihat Allah). Hanya Allah mengenal Allah dan hanya Allah melihat Allah.

Kita bersifat tidak ada (kita bersifat tidak wujud), mana mungkin yang bersifat tidak wujud melihat yang wujud! Mana mungkin yang tidak ada boleh melihat yang ada! Kita bersifat tidak wujud dan kita bersifat tidak ada, mana mungkin yang tidak ada boleh mengenal atau boleh melihat yang ada! Yang ada sahaja yang mengenal dan melihat yang ada. Yang wujud sahaja yang mengenal yang wujud.

Belajarlah mengenal Allah, supaya kita dapat mengenal Allah dengan Allah. Nabi musa bukan melihat Allah dengan mata tetapi melihat Allah dengan ilmu. Persoalannya disini, ilmu itu apa dan ilmu itu siapa? Dalam sifat 20 mengatakan bahawa ilmu itu adalah sifat Allah (ringkas kata, ilmu itu sendiri adalah Allah). Ilmu itu, itulah Allah. Nabi musa melihat Allah dengan ilmu, sedangkan ilmu itu, itulah Allah. Jadi melihat Musa kepada Allah itu dengan Allah (Allah melihat Allah).

Makhluk manusia tidak akan mungkn boleh melihat Allah kerana Allah bersifat batin (ghaib) sedangkan manusia melihat melalui mata. Sedangkan mata yang bersifat zahir tidak boleh melihat yang batin (ghaib). Melainkan yang ghaib sahaja yang mengenal ghaib dan yang batin sahaja yang mengenal batin.

Amin…daripada Hj. Shaari.

Hj. Shaari Hj. Mohd Yusof,
Fakulti Makrifat, Universiti Qalbu Mukmin.
Jangan Sampai Terlihat Adanya Diri!

11 Replies to “Bolehkah Kita Melihat Allah?”

  1. Tak terjawab melalui sms. Untuk menjawabnya Ananda boleh beli dvd ceramah ayahda. ada 21 keping harga 10.00 sekeping. Jawapannya ada disana dan banyak ilmu. satu kpg ceramahnya 2 atau 3 jam,amin

   Like

 1. Aamiin Allahumma Aamiin.
  Alhamdulillah.
  Terima Kaseh atas pencerahan Ayahnda Hj.Shaari.
  Laahawlawala quatailla billah.
  Bilakah Tuan Hj Shaari akan kembali bermuzakarah.
  Bolehkah ananda yg daif lagi lemah ini ingin belayar bersama kapal tanpa nakhoda.
  Moga segala Rahmat Kasih Sayang dilimpahi buat Ayanda Hj.Shaari sekeluarga.
  Salam Nur Kasih.

  Like

 2. Allah meliputi sekalian alam…..maka binasa lah seluruh alam dlm wajah allah.
  Dimana mata memandang di situlah wajah allah. Bila alam telah binasa dalam wajah allah..maka yang memandang yg melihat itu (basyar) bukan lah makhluk insan yg bernama mustika qalbu tetapi Allah melihat. Bila Allah yg melihat maka boleh lah kita mlihat Allah.
  Aikkk…kenapa kita pulak, tadi kata makhluk telah binasa dlm wajah allah????

  Firman Allah “Aku jadikan jin & manusia utk beribadat kpd Aku”
  Aku jadi jin aku jadi manusia…
  Kenapa boleh jadi begini???
  Kerana makhluk jin dan manusia itu adalah tajali sifat wujud aku..tajali sifat kudrat iradat ilmu hayat samaq basar kalam aku. Kerana aku yg menjadikan kamu dan apa2 yg kamu berbuat.

  Like

 3. 1— Tidak boleh mengenal ALLAH bagi seseorang yang belum pernah mengenal Diri, mengenal diripun tak boleh jika masih belum pernah mengenal mati dan mengenal matipun tak boleh jika masih belum tau apa artinya atau hakikatnya tidur.

  2— Boleh mengenal ALLAH Bagi orang yang sudah mempelajari ilmu tidur, mati dan menegnal diri.
  Sebagaimana yang telah di sebutkan oleh para ulamak-ulamak terdahulu “Man Arofa Nafsahu Faqod Arofa Robbahu” Barang siapa mengenal diri (Ruh) maka wajib dia mengenal ALLAH “melihat ALLAH.”

  Like

 4. Mohon penjelasan dengan hal berikut ini Segala2nya ada karena diadakan Allah SWT dgn Zat, Sifat, Asma, dan Af’al Nya… segala2nya Allah…WUJUD HAKIKI Hanya Allah saja Yg Maha Ada, Maha nyata, dan Maha menyatakan segala sesuatu yg nyata dan tersembunyi. HUWAL AWALU WAL AKHIRU WA ZOHIRU WAL BATHINU WA HUWA BIKULLI SYHAI-IN ‘ALIIM.
  LAMAUJUDUN BIHAQQI ILLALLAH.

  Like

 5. Assalamualaikum…..,saya berminat pada buku mengenal diri tok kenali…..dimanakah boleh saya dapati nashkah tersebut……?

  Like

 6. Assalamualaikumwtwb…pak guru.. saya perkenalkan nama saya Baharuddin tinggal di daerah minang Talu.. saya sudah berulang ulang membaca pengajian2 pak guru di internet dan melihat dan mendengar vidio pak Guru di yutube.supaya afdol saya minta maaf dan mohon ijin untuk memahaminya.. apakah idzin Pak Guru. mudah2an idzin. saya fahamlah, cuma ada yang menyangkut dihati tentang Muhammad. apa benar pemahaman saya bahwa diri yang sebenarnya adalah Muhammad. dan karena diri mati yang ada adalah Allah.. maka Muhammad itu adalah Allah itu sendiri.. mohon maaf Pak Guru tolong penjelasan Pak Guru. Terima kasih Assalamualaikumwtwb..

  Like

 7. Assalamualaikum wr.wb,

  Apakah hati termasuk alat indera? jawabnya adalah tidak.
  Apakah hati termasuk hal gaib ?jawabnya adalah iya.

  Bisakah melihat Allah? jawabnya bisa di surga (bagi mereka yg belum pernah melihat Allah di dunia)
  “Bagi orang-orang yang berbuat baik, ada pahala yang terbaik (surga) dan tambahannya (melihat wajah Allah Ta’ala). Dan muka mereka tidak ditutupi debu hitam dan tidak (pula) kehinaan. Mereka itulah penghuni surga, mereka kekal di dalamnya” (QS Yunus:26).

  Apakah para nabi pernah melihat Allah? jawabnya adalah iya
  “Dan tatkala Musa datang untuk (munajat dengan Kami) pada waktu yang telah Kami tentukan dan Rabb telah berfirman (langsung kepadanya), berkatalah Musa:”Ya Rabbku, nampakkanlah (diri-Mu) kepadaku agar aku dapat melihat-Mu”. Allah berfirman:”Kamu sekali-kali tak sanggup untuk melihat-Ku, tapi lihatlah ke bukit itu, maka jika ia tetap ditempatnya (seperti sediakala) niscaya kamu dapat melihat-Ku”. Tatkala Rabbnya menampakkan diri kepada gunung itu, dijadikannya gunung itu hancur luluh dan Musapun jatuh pingsan. Maka setelah Musa sadar kembali, dia berkata:”Maha Suci Engkau, aku bertaubat kepada Engkau dan aku orang pertama-tama beriman” (QS al-A’raaf:143).

  Gunung telah hancur luluh karena tidak sanggup menerima amanah dari Allah.
  “Sesungguhnya Kami telah menawarkan amanah (yaitu menjalankan perintah-perintah Allah Subhanahu wa Ta’ala dan meninggalkan seluruh larangan-Nya) kepada seluruh langit dan bumi serta gunung-gunung. Maka semuanya enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu banyak berbuat dzalim dan amat bodoh. ” (Al-Ahzab: 72)

  Gunung telah pecah, saat nabi musa ingin melihat Tuhannya karena gunung tidak ingin memikul amanah.(gunung tidak memiliki akal dan hati) .Apakah nabi musa telah melihat Tuhannya?
  jawabnya adalah iya karena nabi musa adalah seorang manusia yg sanggup memikul amanah.
  ingatlah ayat diatas ini adalah mengenai MANUSIA bukan para nabi saja yg sanggup memikul amanah, dengan singkat bahwa selain nabi pun boleh melihat Allah.

  wassalamualaikum wr.wb,

  ustadz sayyid habib yahya

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s