Ulasan Mengenai Anjing dan Babi

Submitted on 2013/09/04 at 9:41 am | In reply to Wira Satria.

Terima kasih krn ananda telah memberi ulasan yg baik. Haram itu, adalah pada diri yang tidak mengenal diri, apa lagi bilamana diri yang tidak mengenal Allah. Orang yang tidak mengenal diri dan tidak mengenal Allah itu, sifat perangai serta tingkah laku perbuatannya pasti seperti babi. Jika tidak nak jadi seperti babi, maka jagalah mulut, jaga mata, jaga telinga, jaga tangan, jaga perut dan jaga kaki. Haram guna sifat tubuh badan (diri kita) untuk menyebabkan orang sakit, menyebabkan orang menjadi susah kerana kita, menyebabkan orang menderita kerana kita. Gunakanalah sifat tubuh badan kita yang berupa rahmat Allah itu, kepada jalan kebaikan dan jalan yang disenangi oleh orang ramai. Inilah kiasan kepada sifat babi.

Haramnya perbuatan jahat itu, bukan sahaja haram semasa melakukannya (umpama kiasan babi), malahan menghampirinya sahaja sudah cukup dilarang!. Perbuatan haram (perbuatan jahat) itu, bukan sahaja dilarang melakukannya, malahan dihampirinyapun dilarang dan ditegah (umpama kiasan anjing).

Haramnya anjing itu, sehingga dilarang menghampiri (meyentuh) manakala haramnya babi itu, sehingga dilarang meyentuh dan dilarang juga memakannya. Ini memberi pengajaran kepada kita bahawa, perbuatan buruk itu, jangan dihampiri (seumpama menghampiri atau tersentuh anjing) dan jika dihampiri pula, jangan diperbuat (seumpama memakan daging babi)!. Bermaknanya disini, barang yang buruk itu, jangan dilakukan dan jangan menghampiri.

Sifat binatangn anjing dan babi itu, adalah semata-mata dikias atau merujuk kepada diri kita!. Haram anjing dan babi itu, bukannya merujuk kepada anjing atau babi, tetapi merujuk kepada diri kita yang berkelakuan jahat dan berperangai buruk!.!. Bagi kejadian diri anjing dan babi itu sendiri, mereka tidak menhgaramkan diri mereka sendiri (Bagi mereka diri mereka tidak haram). Anjing dan babi, tidak pernah mengharamkan diri mereka sendiri, adapun haramnya diri anjing dan babi itu, adalah bertujuan untuk dikias atau bertujuan untuk dirujuk kepada diri kita selaku makhluk manusia!.

Haramnya anjing dan babi itu, adalah semata-mata untuk merujuk kepada perangai atau tingkah laku diri orang yang jahat!, bukan merujuk kepada diri anjing atau diri babi!. Untuk itu, jangan lagi kita keji atau salahkan kejadian anjing atau babi!. Jangan seksa anjing dan jangan lagi kita baling batu kepada anjing. Sebagaimana sakitnya kita bilamana orang baling batu kepada kita, begitulah sakitnya anjing bilamana dibaling batu!. Jangan salahkan kejadian annjing dan babi, mereka juga adalah makhluk seperti kita, yang berperasaan lapar dan sakit. Selepas baca blog ini, jangan lagi kita membaling batu kepada anjing. Sakitnya anjing itu, sebagaimana sakinya kita!.

Sifat tidak lalai kepada Allah itu, hendaklah diamalkan setiap detik dan setiap saat. Untuk menjadi tidak lalai kepada Allah itu, hendaklah kita mengenal diri. Setelah kita mengenal diri, saya pasti dengan sepasti pastinya, seseorang yang mengenal diri itu, tidak akan sekali-kali melupai Allah. Malahan saya berani mengatakan bahawa orang atau sesiapa yang mengenal diri itu, pasti yang bersifat wajib, tidak akan sekali-kali lupa dan lalai dari mengigati Allah. Orang yang mengenal diri itu, akan ingat kepada Allah, sekalipun dalam waktu tidur, dalam waktu koma, dalam waktu pengsan, dalam waktu mati dan dalam waktu minmum arak sekalipun!. Orang yang mengenal diri itu, tidak akan pernah lupa kepada Allah, sekalipun minum arak sebanyak satu kontena!. (kpd ulamak diluar sana, jangan pula tuduh saya halalkan minum arak pula, itu hanya satu kiasan). Mereka yang diluar sana, hanya tunggu masa dan tungggu peluang untuk menuduh saya halalkan arak!, Sebelum orang tuduh, terlebih baik saya nyatakan terlebih dahulu, bahawa kata saya itu, hanya kiasan. Oleh itu, jangan pula lori kontena arak pula yang kita kejar!………………………(Maaf sekadar bergurau)……………………………………..

Mulai pada hari ini, jam ini, saat ini dan detik ini, marilah kita jangan lagi meletakkan haram itu pada anjing dan babi (itu semata-mata kiasan Allah kepada kitta). Yang terlebih haram itu, adalah busuknya hati kita!.Busuk hati kita bilamana tidak mengenal Allah dan tidak mengenal diri. Bilamana tidak mengenal diri maka tidak mengenal Allah. Bilamana tidak mengenal Allah, disitulah datang dan timbulnya perasaan hasat dengki, kianat, tipu sana tipu sini, tuduh sana tuduh sini, pandang orang sana tidak betul, oranng sini salah, timbulkah tuduh menuduh, mulalah timbul iri didalam hati melihat orang senang, melihat orang berjaya. Tidak kurang juga yang iri hati melihat saya memertabatkan ilmu makrifat kepada khalayak ramai!. Bilamana kita memngenal Allah dan mengenal diri, maka tidaklah timbul sifat dan tabiat anjing dan babi didalam hati.

Begitu juga dengan haramnya arak. Haramnya arak itu, bukan pada araknya, tetapi kepada diri yang lupa dan lalai kepada Allah Taala. Bilamana lupa dan bilamana lalai, maka timbullah sebagaimana perangai anjing dan babi………………………………..

Terima kasih ananda .

51 Replies to “Ulasan Mengenai Anjing dan Babi”

 1. terima kasih tuan guru h.shaari.atas ulasan tentng makna hakekat anjing,babi dan arak yang sebenarnya.semoga bisa membawa kita tuk mengenal diri yang sejati.

  Like

 2. Salam Tuan Guru dan sahabat seperjalanan, TUAN GURU HAJI SHAARI MEMPUNYAI RAHSIA RAHSIA yang masih belum digilap. Rajin rajin lah talipon beliau.

  Sebagai kata kata penghargaan , dulu segalanya rahsia saya. SEKARANG SAYA SHARE DENGAN TUAN HAJI dan beliau tempat RUJUKAN saya. Terus terang, ILMU BELIAU SUNGGUH HEBAT.

  BIASA dengar perkataan JIWA DAN RAGA, tadi pagi saya bercakap dengan TUAN HAJI mengenainya.

  HAJI SHAARI telah mendedahkan , dan selalu menyebut nyebut MATIKAN DIRI sebelum Mati. Benar sekali apa TUAN HAJI KATAKAN. Sebenar nya dari ADAM LAGI , ADAM ITU KOSONG. LALU TUAN HAJI SHAARI MENYEBUT, KALAU ADAM Itu KOSONG ADA KE KITA??? Mati itu konsep nak melihat segalanya ALLAH. Sebenarnya kita terlupa, ADAM ITU SEBENARNYA KOSONG. KITA SEBENAR HANYAlah SANGKAR/ RAGA. Semua yang kita lihat hanyalah WAYANG/CERITA segalanya TIPUAN BELAKA .

  Rata-rata disini akan menyebut kita dah mati, bukan mati TUAN !!! Sebenarnya kita memang tak ada. YANG KITA LIHAT ITU HIDUP DALAM KEESAAN ALLAH. Sesiapa suka sebut dah mati, nah nanti ambil PISAU TIKAM AJE DIRI , KALAU KETENTUAN ALLAH MAKA KITA AKAN BALIK KEPADAnya.

  Bukankah tuan2 semua masih hidup dalam KEESAAN ALLAH. Nah saya menulis dalam KEESAAN ALLAH. DIRIKU TAK ADA BUKAN MATI SEBENARNYA. HAJI SHAARI MENGAJAR SATU KAEDAH MENGENAL DIRI YANG PERFEK.

  Maka KENALlah diri kamu , nescaya kau kenal DIRIKU. Ini lah diri SEBENAR. Menurut syekh SITI JENAR, DIRI SEJATI.

  Bukankah SANGKAR iTU ATAU RAGA ITU ASALNYA DARI TANAH ???? selepas ALLAH hembuskan ROH. Baru kita dengar perkataan ROHani. Diri didalam yang kita kena kenal. Kerana luaran hanya tipuan belaka. Kalau kita kenal yang LUAR atau RAGA, maka kita kenal tanah. Tetapi Kalau kita kenal ROHANI , kita KENAL ALLAH.

  Segalanya hidup dalam KEESAAN ALLAH. Baharu kita boleh sebut kuman bawa penyakit. Tetapi setelah MELIHAT SEGALANYA KEESAAN ALLAH. Bak kata TUAN GURU, kita lakukan bila kita nampak ALLAH. Tetapi tapi bila tuan dah MEMANDANG SEGALANYA KEESAAN ALLAH….apa lagi yang ada ??? YANG ADA HANYA ALLAH dan kita hidup dalam keesaan ALLAH itu. Maka kita itu hanyalah watak watak dalam wayang dan segala NYA PALSU BELAKA. YANG ADA HANYA YANG MAHA ESA.

  Salam Tuan Guru. Jadi satu penghormatan kepada TUAN GURU, maka saya secara ikhlas berterima kasih , kerana adanya FORUM ini, dan SATU TABIK SPRING UNTUK TUAN GURU HAJI SHAARI.

  SAYA HANYA MEMANDANG SEGALA KEESAAN ALLAH. jadi kuman memang bawa penyakit, memang ada bermacam macam virus yang bawa penyakit. Virus ke ? Syaitan Ke ? Germs ke ? Kuman Ke ? SEGALANYA BERADA DALAM KEESAAN ALLAH. Sebutlah yang kamu suka, nak sebut haram boleh, nak sebut halal boleh, nak sebut apa kamu suka – SEGALANYA KEESAAN ALLAH.

  SELIDIKI LAH SENDIRI, RASUL MEMBAWA ISLAM UNTUK MENDISPLINKAN PUAK2 ARAB. tetapi ilmu hakikat ini hanya diajar kepada sahabat sahabat beliau yang dipilh. Maka sesiapa yang menerimanya, MAKA MEREKA TERPILIH.

  Sunan KaliJOGO mengatakan Yang Ada Itu Kosong, Yang kosong ITU ada. Ini merujuk , yang kita nampak sekelling kita sebenarnya tak ada, ALLAH yang kita tak nampak itulah yang sebenarnya ADA. SEBENAR BENAR ADA.

  Like

 3. Hal yg Sangat Lucu Manusia berat dg Gelarnya Ust,Drs,Prof dll akan tetapi pelajaran SD sajah masih pd bingung!! yg mengatakm Babi dan anjing itu Haram justru ia tidak sadar bahwa dirinyalah yg Haram , Hanyya berkedok Manusia pdhal pd Hakikatnya ia Binatamg Buas

  Like

 4. Salam tn hj. Maafkan saya untuk memberi pandangan.
  Tn mengajar agar tidak menghina anjing dan babi tapi pada masa yg sama tuan mengkiaskan perangai keji manusia dengan perangai babi yg menjelekkan. Tidakkah itu juga menghina anjing dan babi?
  Penerangan tn ttg haramnya kedua haiwan yg diqiaskan kepada manusia yg tak mengenal diri dan Allah sukar diterima dan difahami org awam. Ini kerana tn banyak menggunakan akal fikiran dan kurang ilmiah dlm penerangan. Saya tidak gemar menulis dan tidak pandai untuk translate rasa kepada tulisan.
  Tapi yg jelasnya haiwan terbahagi kpd 3. Yg haram dimkn d hrm disentuh. Yg haram dimkn d boleh disentuh. Yg halal dimkn d boleh disentuh. Begitu juga bab air. Ada air najis. Ada air mustakmal. Ada air mutlak. Begitu juga islam. Ada kafir. Ada kufur. Ada mukmin. Cuba tuan huraikan agar orm awam akan dapat menerima dengan lapang dada. Maafkan saya.

  Like

  1. Saya kira tuan lagi pandai dan lagi berilmu dari saya, apa kata kiranya tuan sj yg cerita. Mungkin cerita tuan lagi hebat berbanding saya. Saya hanya tahu bercerita tentang ilmu yang menggunakan akal, (sebagaimana yang tuan dakwa), nanti apa yang akan saya sampaikan itu, akan didapati kurang ilmiah (sebagaimana yang tuan dakwa).

   Ceritalah tuan ilmu yang tuan tahu tentang anjing, babi dan arak!. Saya sedi berguru dengan tuan!. Tuan suruh saya huarai, sedangkan apa yang saya huraikan itu, tuan tuduh saya tidak ilmiah dan hanya setakat ilmu akal!. Saya kira tuan sajalah yang bercerita, ramai diluar sana yang menunggu hasil air tangan tuan, termasuk saya sendiri.

   Orang tidak akan terima ilmu saya dengan berlapanng dada, kerana ianya tidak ilmiah. Bagaimanakah ilmu yang dikatakan ilmiah dan ilmu yang tidak menggunakan akal fikiran sebagaimana dakwaan tuan terhadap saya?.

   Cuba beri tahu saya, binatang apa yang haram dipegang dan haram dimakan dan binatang apa yang haram dimakan dan halal dipegang

   Saya dan ramai peminat diluar sana sedang menunggu ilmu ilmiah dari tuan.amin drp hj shaari

   Like

 5. Maafkan saya jika kata kata sy di sini agak kurang menyenangi para peminat pembaca sekalian…sy cukup memandang tinggi ilmu makrifat tokkenali yang begitu sinonim di mata kita namun sy amat kecewa sekali semasa ketiadaan beliau di saat ini ilmu yang beliau pelihara tertibnya sudah tidak begitu sama penjagaannya dari segi penyampaian pada hal ilmu tokkenali ini menjadi lambang kesucian di sisi Allah Swt kerana itu Ilmu Allah yang Mutlak.Jika kita ikhlas menyebarkan Ilmu tokdengan kata kata kenali tolonglah letakkan di atas taktha sebaris dengan tokoh tokoh dan para wali Allah yang Agung.kadang-kadang kita terlupa maka kembalilah dengan sopan santunNya.kita tidak di larang asalkan ilmu yang di sebarkan itu memberi manafaat kepada mahluk Allah yang lain dan jika hendak Makrifat harus jangan lupa kepada yang tiga itu.syariat,tarekat dan hakekat.jika kita pegang ke empat empat itu maka sempurna lah ia.bila sy terbaca dari mana mana pendapat sy dapati terkurang adabnya banyak yang lari dari nilai nilai murni kebanyakkanya mengambarkan identiti yang sombong.angkuh dan taksub…ambilah contoh dari sifat Rassullah kan mudah sebab itu Allah Zahirkan DiriNya agar kita mencontohi akhlak baginda.sy ingatkan diri sy sendiri jika hendak menjadi contoh perbaikilah diri sendiri agar boleh menjadi ikutan di kalangan jamaah kita.jika ada yang nak marah atau nak maki hamun sekali pun jangan lah kita balas dengan perkataan yang sama…masing masing kena ingat Allah walau apa jadi sekalipun InnsyaAllah pasti terpelihara.Cuba hayati….renungilah….jika ada yang terasa sy memohon maaf sy hanya berkata mengikut perintahNya.SegalaNya Allah….Kesempurnaan Allah terletak di bahu perbezaanNya.

  Like

  1. Benar kata tuan hamba, Zie. Makin ramai di kalangan kita yang memberi komen-komen mirip ‘Al-Hallaj’. Tidak salah untuk jadi Al- Hallaj, namun tidak salah itu tidak semestinya bermaksud Betul bagi sesetengah pihak ! Air laut itu belum tentu masin. Nak tahu masin atau tidak, maka karamkan diri dalam lautan ! Kalau sudah karam, jangankan Al-Hallaj, nak jadi ‘Ana al Haq’ seperti yang Al-Hallaj maksudkan juga boleh !

   Ada baiknya kita tidak usah berbalah dalam menegakkan kefahaman masing-masing. Namun terkadang, kalau tidak dibalah kita pulak yang disanggah… Entahlahhhh…

   Hamba jua terkadang berasa takut untuk menulis kerana lebih banyak menulis, lebih banyak khilaf yang dibuat. Terkadang tulisan itu mendapat cemuhan, terkadang tulisan itu mendapat pujian, namun Pujian itulah yang Paling Paling Paling Paling hamba khuatirkan. Takut diri terpercik sombong, takut diri ternampak riak, khuatir diri ternampak pandai, sedangkan diri makhluk ini lebih bodoh dari yang dungu, kosong sekosong kosongnya.

   Di sini hamba ambil kesempatan untuk mohon maaf jika ada mana-mana tulisan atau komen hamba terkhilaf atau mengguris perasaan pembaca.

   Hamba merasakan, lebih banyak yang hamba baca lebih banyak yang hamba tidak tahu. Lebih kuat belajar, lebih tidak terpelajar. Lebih banyak diri menulis, lebih banyak diri terguris. Disangka sudah faham, rupanya makin bertambah waham. Disangka sudah kenal, rupanya makin tidak mengenal !

   Benarlah kata Ariffbillah…

   ” Lebih baik diam dari berkata-kata ! “

   Like

   1. Pisau yang diasah, bukan untuk ananda sangkut didinding rumah, sekadar menjadi peyaksian hiasan!. Adilkah membenarkan pisau yang tumpul membelah batu, sedang pisau yang tajam hanya memandang?. Cuba anada jawab?…………………

    Selaku tukang rumah, tidak boleh tidak, terkadang tertukul tangan sendiri, jika tangan tidak tertukul, bukanlah tuakng namanya!. Tertukul, terketuk atau terpukul itulah yang dinamakan tukang!. Bukan tukang jika tidak tertukul tangan sendiri!. Jangan takut kepada yang sedikit, tidakkah yang ramai masih menungggu air tangan ananda?.

    Hujan tidak akan berhenti, dikeranakan tidak ada orang yang hendak menadah!. Berhentinya hujan itu, adalahh setelah air tidak lagi dikandung awan!. INGAT PESAN KU WAHAI ANANDA.

    “BERPATAH SAYAB PERTONGKAT PAROH”……………………………………………

    Like

  2. Ini petikan dari blok wira satria “Ada baiknya kita tidak usah berbalah dalam menegakkan kefahaman masing-masing. Namun terkadang, kalau tidak dibalah kita pulak yang disanggah… Entahlahhhh…”

   Kebanyakkan guru,bukan maksud nak meyanggah, tetapi sekadar sekadar memberi faham, guru tidak berhajat untuk meyanggah mana-mana pihak, hanya sekadar memberi faham dan memberi kesedaran. Jika pembaca melihat dari sudut sanggah, maka sanggahlah tiliknya. jika tertilik nasihat, maka nasihatlah nampaknya!.

   Seorang guru itu, tidak boleh ada rasa salah sanggka, kerana segala sangka kita itu, itulah Allah………………..jadi kenapa nak disangggah. cuma sekadar memberi kesedaran kiranya beroleh sedar. terima kasih kepada tuan kerana banyak memberi pendapat yan berguna, itu menunjukkan kematangan makrifat tuan. amin drp hj shaari

   Like

 6. suka sangat bila melihat ramai yang tekun belajar ilmu makrifat. saya pun sama berpendapat bahawa jangan lah digunakan ruangan ini untuk menuding jari atau mencari kesalahan orang lain. sama2 lah kita muhasabah diri agar sentiasa merendah diri dan tidak bertelingkah sekiranya kita benar2 berhasrat untuk menuntut ilmu yang mulia ini. saya rasa sangat sedih bila membaca pandangan sesetengah pihak yang tak habis2 menghina atau mencela pandangan orang lain walhal laman blog tuan guru ini amatlah berharga. semoga semua pembaca dapat menghargainya dan jika ada khilaf atau perselisihan, silalah bersemuka dengan tuan guru sendiri dan mohon pencerahan atau berbincang secara ilmiah dan lemah lembut, InsyALLAH………

  Like

  1. Terima kasih atas pandangan ananda itu, namun selaku guru (cikgu), tidak sempurna ilmu seorang guru, jika tidak ditemani dengan keji, umpat dan caci.

   Seorang guru itu, tidak akan suyi dan tidak akan sempurna jika tidak dipenuhi dengan fitnah dan tomohan!. Jika mendapat keji, itulah sempurnanya seorang guru!. Tanda ayahnda sempurnalah, makanya saya selalu mendapat keji, tomohan dan celaan orang. Terima kasih kepada yang tidak sealiran dan yang selalu mengeji!.

   Yang keji dan yang puji itu, itu adalah juga dari Allah……………………………………………

   Like

 7. aku berkalam apa sahaja yang terpacul dari mulut ini…kerana iradatku tiada batasannya…aku berkelakuan sesukanya aku..kerana aku hendakkan begitu…jangan dipandang aku yang ini..tapi lihatlah aku yang satu..

  Like

 8. Salam Tok Guru Haji Shaari dan sahabat2 seperjalanan

  Apa pun, saya setuju pendapat saudara Hambali dan tidak menolak pendapat zie.

  Nama web/blog ni Makrifat. Mungkin ia lebih kepada ILMU HAKIKAT SEBENAR. Ulamak hakikat sendiri juga tak sehaluan mcm cerita Syek Siti Jenar, sebab itu kita ada 5 maghzab. masing masing tidak salah menyalahkan cuma meraikan.

  Maka , kalau hendak bercerita selain cerita makrifat forum ni tak ada TITIK TEMU, maka marilah kita meraikan.

  Tak ada salah, tiada betul. SEGALA KEBESARAN YANG MAHA KUASA. Kerana ego dan nafsu, kita akan cuba membetulkan orang lain. lebih baik menghormati dan meraikan pendapat orang lain. Tuan Haji dah sebut byk kali, PANDANG HANYA ALLAH. Tiada Salah dan BETUL. Yang Ada KEESAAN ALLAH. Tapi cuba tengok, ada yang hentam Tuan Guru Haji Shaari walau HAJI SHAARI AJAR MUTIARA HAKIKAT

  Jadi forum ini, akan lebih panas kalau ceritanya selain dari cerita MAKRIFAT kerana ini matlamat BLOG. Bukan cerita syariat walau ianya SEIRING, Tetapa amat berlawanan. Solat orang makrifat ialah menyatakan ALLAH, dan solat orang syariat membilang bilang pahala. Maka itu solat hakikat /makrifat ialah SOLAT DAIM yang dituntut.

  Solat orang MAKRIFAT ialah ALLAH YANG SOLAT BUKAN DIRI YANG BERSOLAT. Maka membawa konsep2 selain Makrifat akan merosakkan perjalanan BLOG ini. Blog ini hendak berkongsi permasalah dengan Tuan Haji Shaari tentang Makrifat. Bukan kondem tak betul dan cerita syariat. Kalau cerita syariat lebih baik buka aje BLOG lain. Bila bertamu HORMATILAH MATLAMAT BLOG INI – Mengesakan ALLAH. Dan MAKRIFATULLAH. Nak cerita syariat buka BLOG LAIN. Cuba lepas Buka Blog Syariat, orang Makrifat KONDEM !!! Apa perasaan tuan empunya BLOG. Datang tak diundang lepas tu nak buat huru hara. Jadi fahamkan lah. Jangan cari salah orang. Berlapang DADA. Tak suka, tinggalkan bLOG INI.

  Like

  1. Terima kasih wali Allah, kerana telah mewakili dan memahami isi hati saya. Sungguh hebat kata-kata tuan, seolah-olah boleh membaca isi hati saya. Saya sependapat denngan tuan, tapi saya masih ada rasa segan nak kata sebagaimana kata tuan. Alhamdulillah tuan sudah mewakili isi hati saya.

   Mereka itu, hanya suka cari pasal. tak ada pasalpun dicarinya pasal. Mereka itu kebanyakkannya tak tahu bermakrifat tetapi ada hati nak bercakap makrifat!. Maka hasilnya orang yang dipersalahkan dan dituduh sesat, apa-apapun sebagai orang makrifat, kita kena nampak bahawa itupun juga adalah Alllah, yg kejipun dari Allah dan yang pujipun dari Allah. Adapun percakapan yang sedang kita lafazkan ini, adalah hanya sekadar menyatakan keesaan Allah jua!.

   Saya yakin, keturuan wali sogo, tidak akan bergoyang walau apapun badai keji dan cela. Namun AHAD nya tidak akan pernah bertukar……………………….

   Like

   1. Tuan Guru Haji Shaari Dan Rakan2 Seperjalanan . Rasul berperang. Wali bertempur demi kebenaran. Dah byk kali disebut Tuan GURU, YANG ada HANYA LAH KEESAAN ALLAH. Kalau lah dah tertulis di luh mahfuz ITULAH SKRIPnya , itulah skripnya. Diriku Tak ada, YANG ADA HANYA KEESAAN ALLAH .

    Di BLOG ini cerita makrifat, kalau masih cerita syariat , cerita rambu rambu, cerita itu dan ini, maka masih TAK NAMPAK ALLAH.

    Kalau Haji Shaari Kata yang Bersyahadah ITU ALLAH, masih tak nampak. mari saya komen

    اَشْهَدُاَنْالَااِلَهَ اِلَّااللهُ وَاَثْهَدُاَنَّ مُحَمَّدًا رَسٌؤلُ اللهِ

    “Asyhadu an laa ilaaha illallaah, wa asyhadu anna muhammadar rasuulullah”.

    Artinya :

    Aku bersaksi bahwa tidak ada Tuhan melainkan Allah. Dan aku bersaksi bahwa Nabi Muhammad adalah utusan Allah.”

    Cuba saya tanya tuan tuan , betul ke kalau lafazkan ayat itu ???? Awak pernah pergi Mahkamah tak ??? Hakim tanya mana saksi saksi kes ??? Maknanya siapa YANG NAMPAK kan??

    Macam mana kita nak bersaksi, sedangkan kita tak pernah lihat ALLAH. Dan Tak pernah Lihat Muhammad.

    Yang Bersaksi itu siapa ???? Kan Haji Shaari kata ALLAH. Diri kita tak ada !!! Masih cerita ADA ADA !!!

    Cerita BLOG INI CERITA ALLAH dan cerita DIRI KITA TAK ADA. Nak kata kita ada , di sini bukan blognya.

    Like

   2. Tuan Hj. Shaari janganlah risau walaupun berada di negeri di bawah bayu namun kami sentiasa bersama-sama hj. dan kami tahu keikhlasan hj. untuk menyampaikan ilmu makrifat ini agar Allah itu terlihat nyata dan terang lebih terang dari sinaran matahari…aamiin….

    Like

 9. Salam… setiap perbuatan ALLAH ada terkandung rahsianya (hikmah)..
  Semenjak aku mengenal diri hakiki ini aku yakin dgn seyakinNya semua perbuatan (takdir)Nya baik-baik belaka..
  Kita kena faham drpd ALLAH KPD ALLAH…
  walaupun ALLAH melontar tetapi ALLAH jgk menyambutnya…Dan
  Walaupun kesilapan mahuNya Tp Dia jgk membetulkanNya…
  Kerana semuanya ALLAH dgn ALLAH sendiri.. kita tdk terlibat sama sekali pun..
  Pokok pangkalnya DIA MEMUJI dgn as’ maNya sendiri, DIA menguji dgn af’aalNya sendiri…..
  Jadi untuk apa kita mau terasa…

  Like

   1. `jadi untuk apa kita mau terasa’- kan kita tidak terlibat sama sekalipun….
    Bang, minta tips sikit, kalau orang asyik fitnah kita dan hari2 tuduh kita ni sesatlah, syiriklah, apa kita nak buat bang? Kalau abang kena macam tu, abang terasa tak? kalau abang pernah lalui, bagaimana abang atasi semua tu? minta pandangan teman-teman yang lebih berpengalaman…

    Like

  1. sungguh hebat katamu tuan, sehebat nama tuan empunya blog. Manaada lagi rasa!. Jika masih ada rasa, itu tanda pengajian belum putus. Bahasa “rasa” hanya kaedah memberi faham semata-mata. Setelah benar-benar mengenal Allah, tidak lagi terdapat rasa. INGAT ITU. amin drp hj shaari

   Like

 10. Salam kepada yang menggelar diriNya (SegalaAllah)…kenapa bila sy terbaca artikel itu terpangil sy untuk mengenali tuan…sungguh tinggi martabat yang tuan duduk sehingga terpancar nurNya…allhamdulillah…sepertinya tuan dari golongan bangsawan….jika ada kelapangan sy sendiri akan bertemu tuan…tuan ini nampakNya keturunan dari Wali 9…Sampaikan salam sy buat keluarga tuan semoga berakah selamaNya…ikhlas dariKU.

  Like

 11. Jangan pula ada yang berkata yang halal dan haram, perbuatan baik buruk, jiwa yang gelisah jiwa yg tenang adalah segalanya Allah…. selagi diri masih bekata-kata maka berhala diri masih ada. Andainya tidak diberkan hidayah mengenalNya, pasrahlah atas ketentuan dan ketetapanNya.

  Like

  1. Benar saudara boziker… tak perlu dah pasang niat atau berkata kata.. niat dah terjadi sedari dulu lg hanya ‘fayakun’ shj…
   Tinggal tonton…

   Like

   1. Benar jawapan ananda itu, tanda ananda org yg benar-benar faham makrifat. Tapi kita masih dlm dunia ahli sunnah waljamaah jadi, kena juga sebut dgn bibir, tanda patuh kpd akhlak baginda Rasul. Tetapi bg yg benar2 makrifat seperti ananda itu, itulah jawapannya sebagaimana yg ananda nyatakan. Ayahda amat setuju dan berterima kasih atas kefahamann ananda yg begitu dalam!. Kebanyakkan org sekarang, tidak akan dapat tangkap mutiara kata ananda itu!. Tetapi saya faham…………………………………

    Like

 12. salam Tuan Guru Hj Shaari dan saudara-saudaraku yang dikasihi sekelian,walaupun tidak pernah bersua wajah tetapi amat terasa satunya aku…benarlah saudaraku boziker dan saudaraku azmi…kalau sudah makrifat..tiada lagi dah dakwa-dakwi….
  apa yang disampaikan oleh Tuan Hj didalam blog ini sudah amat terang lagi nyata…tapi ibarat kata boziker,selagi berhala diri masih ada dan hidayah tidak diberikan…pasrah lah sahaja…
  sesungguhnya kita akan sentiasa berpening-pening sesama sendiri…ada yang tidak beroleh faham…kita pula yang dikatakan sesat dan bodoh…caci maki dan umpat keji…adalah untuk kita dijalan ini…begitu juga saya…hari ini dipanggil setan..esok dipanggil ustaz pulak….apa ini..siapa yang berkalam…saya hanya seyum…allahu akhbar

  benar wahai Tuan Guru,takkan goyang keturunan wali songo…Sunan Kali Jogo juga tidak terkecuali dari tohmahan ini..apabila beliau mengEsakannya….biar bergetar rasa dijiwa…biar meremang bulu dibadan…biar bergenang air dimata…kalau sudah aku..akulah….allah…allah…allah…menangis tuan-tuan.
  wala hafun wala sifun…tiada huruf tiada suara…tapi tetap berkata akan ia

  Like

 13. Kepada Tn Khairi yg bijaksana, sekiranye tuan tidak gemar menulis dan tidak pandai untuk translate rasa kepada tulisan, apa kata tuan diam sediam2nye…

  Rata2 para peminat pembaca sekelian ingin menimba ilmu Tk Kenali yg telah sudi diperturunkan oleh Tn Hj Shaari dng ikhlas-seikhlasnya. Jikalau tuan tidak dapat memberi huaraian yg lebih benar atau ilmiah sy sarankn ambil lah sifat terpuji iaitu dng berdiam diri!

  Sekiranye tuan berhajat untuk memberi atau menjelaskan isu2 yg sedang diperkatakan kami sedia belajar dari tuan akan tetapi kalau hanya untuk mengkiaskn2kn kata, sy kira disini bukan tempatnye.

  Harap maaf sekiranye tuan tersinggung dng kata2 ini. Tetap Allah jua lah yg mengerakan segala sesuatu!

  Like

 14. Maafkan sy tn hj …jika apa yg sy katakan itu memang ada hikmahNya…memang sy ni bukan makrifat yang mengukur tu hanya lah Allah…kalau tahu pun tak kan lah cerita …..ini semua Kehendaknya…yg cari pasal pn Dia..maafkan kan sy…sy ni suka mengusik adik kandung sy yg menggelarkan diriNya segalaNya Allah.Jadi tak pun terhidu Watak dan penyamaran itu …hidup ini indah…

  Like

  1. Sy doakan agar tuan beroleh ilmu. Memang kita asalnya dari bodoh terlebih dahulu sebelum menjadi celek. Syukur kpd Allah, krn telah membuka mata hati tuan.Berbanding mrk yg diluar sana yang masih tak sedar. Syukur kpd Allah. Cuma satu pesan sy, jgn sampai terlihat adanya diri.amin drp hj shaari

   Like

  2. Kepada Zie, sila tunggu sy pd 17hb dan 18hb Sept di kota Sandakan. Adik tuan itu, selalu cal saya, minta pandangan. saya lihat dia telah mendapat makrifat yang tinggi. Semoga kita sama-sama mendapat hidayah dari Allah. Saya nampak, tuan lagi hebat berbandingn adik tuan (segala-galanya Allah).
   Tunggu sy diSandakan ya. amin

   Like

  1. GO WITHIN (in bermaksud diri yang didalam – diri sejati @KEESAAN ALLAH). HERE IS YOUR HEAVEN. HERE IS YOUR ASCENSION. HERE IS YOUR KNOWLEDGE. HERE IS YOUR LOVE . HERE IS YOU!

   Cat Clan Feline Group

   Like

 15. permulaan kalimah LA dah terjawab sebenarnya perihal halal haram nih. tapi kita tidak menafikan ilmu yg lain. semua ilmu baik dan manfaat utk diri masing2 mengikut kefahaman yg diberi olehnya. cuma yg ingin mendalami ilmu ini perlukan perasaan yang sangat halus utk merasainya dan memahaminya. semua atas kehendaknya.

  kasihnya mendahului murkanya… kalau kita lihat pada kalimah LA tadi dan faham maksud tersirat ini akan terjawab segalanya.

  terima kasih tuan guru.

  Like

 16. Guru itu menerangkan perihal sifat anjing dan babi….supaya jangan diguna pakai oleh kita…kerana ianya akan menjadi najis jika tidak dapat dibuang…kerana itulah wajib mengenal diri dan mengenal Allah…..megenal sifat anjing babi juga salah satu cabang untuk mengenal diri.. .kan kita disuruh kenal rata2…..bukan hnya pada zar sifat asma afaal saja…telitilah dengan perasaan yg halus… bukanlah setakat anjing saja malahan byk lagi sifat binatang yg harus difahami….umpama monyet….yg sifatnya tk bagi mengejek , dah bagi mencebik…
  Guru sebenarnya mencari kaedah supaya mudah untuk memahami….bukanlah menuduh pd sianjing dan si babi….

  Like

 17. Orang yang tidak mengenal diri dan sudah pasti tak mengenal Allah Taala, dalam hatinya pasti ada penyakit “wahan” iaitu cintakan dunia dan benci kamatian. Apabila dunia sudah bertapak dalam hati seseorng itu, dunia ini sempit maka hatinya akan turut sempit. Dunia ini busuk maka hatinya akan turut busuk sebagaimana dunia ini busuk. Pernah Nabi S.A.W. bersama sahabat melewati bangkai seekor kambing. lalu Nabi bertanya:apa pandangan kamu nilai bangkai ini kepada pemiliknya? Sahabat menjawab: tidak bernilai langsung. Lalu Nabi S.A.W. berkata: begitulah dunia ini pada pandangan Allah. Ertinya dunia ini seperti bangkai yang busuk. Jika kita kejar dunia, maka hati dan jiwa kita akan turut busuk sebusuk-busuknya. Maka ketika itu orang akan kata bahawa kita adalah “busuk hati”

  Like

 18. Firman ALLAH dalam al-Quran maksudnya:mereka yang menyembunyikan kebenaran Allah diibaratkan seperti anjing yg mana dihalaupun ia menjelir lidah.”Dalam ayat ini Allah umpamakan orang yg menyembunyikan kebenaran seperti anjing,maksudnya perbuatan jahat menyembunyikan kebenaran itu bukan perbuatan anjing tapi perbuatan manusia.Allah tamsilkan perbuatan itu seperti anjing,yg buatnya manusia.Haramnya menyentuh anjing itu kembali kpd kekotoran hati manusia,anjing tidak menanggung hukum,yg menanggung hukum adalah manusia,anjing tidak dipertanggungjawab atas alquran,yg dipertanggungjawab adalah manusia,itu sebab manusia jadi khalifah bukan anjing.memang dalam fiqh haram sentuh anjing,Allah suruh manusia muhasabah diri sendiri,klu dalam anjing tu ada setan,dalam diri kita sendiri pun ada setan,itu sebab manusia suka dengki,malaikat pun sebut manusialah perosak muka bumi,malaikat tak sebut anjing pun.-drp us fahmee

  Like

 19. Allah itu punya hujjah,sufi itu suci,yg suci diturunkan Allah adalah al-quran,maka kitab sufi adalah al-quran,saya cuba bantu tuan hj dengan dalil al-quran dalam setiap penyampaian tuan hj,cerita tok kenali tak lari drp al-quran,apabila cerita tuan hj keluar bersama dalil alquran ,siapalah mereka yg nak tentang kalam Allah.manusia yg menentang krn jin dalam jasadnya,apb dihancurkan jin dalam jasadnya baru dia terima sebagaimana sabda nabi dipetik oleh imam ghazali”apabila hilangnya jin yg membenteng hati manusia,maka terbukalah pandangannya hingga ke alam malakut”,itulah tugas petugas kerajaan Allah Taala dan kebesaran kerajaannya,cadangan saya sebelum hj menyampaikan bacalah ayat 1 surah al-mulk’tabarokalazi biyadihi mulku wahuwa ala kuli shai qadir”insyaallah.

  Like

 20. Firman Allah dalam al-Quran surah al-Imran bermaksud:manusia berpecah belah selepas datangnya ilmu pengetahuan kerana dengki mendengki sesama sendiri. Allah menyatakan bahawa manusia berpecah slps datang ilmu pengetahuan krn manusia berasa bangga dengan ilmu yang ada walaupun sekadar hujung jari,padahal ilmu itu hak milik Allah ,knp perlu dibangga yg bukan hak milik kita?,firman Allah lagi “Aku beri pertunjuk kpd sesiapa yg ku kehendaki dan aku tarik pertunjuk daripada sesiapa yg aku kehendaki”,setinggi mana pun kita belajar hingga al-azhar dan mana2 jamiah di Jordan sekalipun,klu Allah tarik ilmu kita,bodohlah kita,knp perlu berpecah slps datangnya ilmu,padahal bijaksana itu milik Allah bukan milik kita,Allah mengurniakan ilmunya mengikut bahagian masing2,jika kita mendalami ilmu usul fiqh,itu bahagian kita,pada tok kenali Allah mengurniakan ilmu makrifat,itu bahagiannya,maka alangkah indah jika diadunkan keduanya menjadi satu.makrifat itu mengenal Allah ,maka tiadalah rahsia dalam menyatakan Allah,hakikat itu mengenal kebenaran hak Allah dan hak ibad,tarikat itu berpegang pada jalan lurus,syariat itu mengenal perlaksanaan hukumnya Allah semasa hidup nyata,barulah sempurna beragama seseorang insan kamil sehingga mengadap Allah,firman Allah taala:”Demi masa manusia dalam kerugian”,iaitu ruginya manusia dari mula keluar dari rahim ibu sehingga masuk ke lahad jika tidak dapat menyatakan Allah sebagaimana telah disampaikan oleh rohsulullah kpd sahabat pada dakwahnya yang pertama iaitu mengesakan Allah.-dr us fahmee

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s