Jawapan kpd blog Muhamad bin Ramli

kkenali
makrifattokkenali.wordpress.com
makrifattokkenali@gmail.com
103.1.69.54

Tuan, saya rasa tuan masih dalam tahap kedudukkan ilmu torikat, sebabnya hanya org torikat shj yg masih memakai Allah ada zat!. Tahap ilmu makrifat, Allah sudah tidak lagi memakai zat. Perkara zat itu,adalah anasir makhluk.

Soal kedua adalah mengenai anjing dan babi, Saya ingin bertanya kepada tuan, dimana haramnya anjing dan babi?.
Tuan mempertikaikan soal haramnya anjing dan babi itu, adalah pada  daginngnya tidak boleh dimakan!. Tuan mendakwa bahawa haramnya anjing itu pada dagingnya (yg tidak boleh dimakan). Tuan keliru, haramnya anjing dan babi itu, bukan setakat dagingnya tetapi haramnya anjing dan babi itu, sehingga sampai kepada tahap tidak boleh disentuh!.

Saya buka pertikai haram pada dagingnya tetapi saya pertikaikan haram pada sentuhan kulitnya. Haram meyentuh anjinng dan babi, sehingga jika tersentuh diwajibkan samak. Sentuhpun haram………………………….

Tuan kata haram anjing bdan babi itu, pada dagingnya, Jika haram itu pada  dagingnya, kenapa kita tidak boleh makan biawak?, apakah biawak juga dinisbah pada benda haram?. Setahu saya biawak tak haram untuk disentuh tetapi haram untuk dimakan!. Apakah biawah juga sama haramnya dengan anjing dan babi, sehingga haram untuk dimakkan?.

Buayapun haram dimakan, kura-kurapun haram dimakan, apakah kura-kura dan buaya itu haram disentuh? sedangkan dagingnya juga haram dimakan?. Apakah binatangnya dagingnya haram dimakan itu, tidak boleh disentuh?. Soalnya disini dimana haramnya anjing dan babi. Haram anjing dan babi, bukan pada makan daging tetapi haramnya anjing dan babi itu, adalah sehingga tidak boleh disentuh, apa lagi kalau untuk dimakan!. Dimanakah haramnya anjing dan babi?. Apakah haramnya anjing dan babi itu pada dagingnya sahaja?, yang tidak boleh dibuat makanan, seddangkan biawak, buaya, kura-kura, kuda, gajah, tenggiling dan najis kitapun tidak boleh di buat makan, apakah yg tidak boleh dibuat makan itu haram?.  Sy kira tuan kena perbetulkan istilah baru boleh berbahasa ya!.

Haramnya anjing itu, bukan setakat tidak boleh dibuat makanan, tetapi sehingga tidak boleh disentuh!. Persoalan saya, kenapa anjing dan babi haramnya sehingga sampai kepada tahap tidak boleh disentuh?,

4 Replies to “Jawapan kpd blog Muhamad bin Ramli”

 1. Alhamdullilah…..yg benar tetap benar……hanya dia shj yg tahu bila waktu utk memberi faham….tetapi ada diantara kita masih lagi bercerita hal-hal tarikat…. masih lagi menggagau dlm bab sifat 20….masih lagi terkial-kial dalam bab “kauli dan fetli”..”maani dan manuyah”….masih lagi tersangkut dlm hal-hal nafi dan isbat….masih lagi berkerut dahi dlm bab “akaiduliman”masih lagi dlm penceritaan alam jabarut…lahut….malakut….ahdah…ahdiat…………sedangkan tuan guru telah jauh memperkata bab makrifat….dah hampir membuka ibu minyak “WANGI”…..jadi kefahaman dr tuan-tuan biarlah seiring dgn apa yg diperkatakan oleh tuan guru…………waallahualam……….

  Like

  1. benar sekali kata tuan itu. Terima kasih kpd Allah, krn telah membuka jln ilmu kepada tuan (yg orang tak nampak). Sesungguhnya tidak ada lagi kira-kira (lemah akal) untuk berkira-kira!. Melainkan hanya Allah meliputi sekalian alam!. amin

   Like

 2. Syukran Jazilan atas pencerahan dari Ayahanda Hj Shaari semoga Allah sentiasa berkenan memimpin dan membimbing kita untuk menemuiNya

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s