Terima Kasih Sg. Petani

1)Syukur kpd Allah sebelumnya kepada yang berusaha Zul, yg telah membawa saya ke Sungai Petani. Saya bangga bercampur terharu dgn kegigihan yang bersungguh-sungguuh beliau yang berusaha  megumpul peminat dan mengatur kedatangan saya.

Biarpun beliau sendiri tdk berpendapan tetap, namun berjaya menyediakan dewan ceramah secara percuma ( ehsan dari pengurus  Kedah Industeri Park). Biarpun beliau tidak berwang , tetapi tlh menjayakan menyediakan dewan ceramah termasuk makan minum.

Pada mulanya beliau meyanggka peminat ilmu makrifat hanya dua tiga belas orang sahaja, sebaliknya  ternyata dewan itu hampir penuh dengan terpaksa dua tiga kali meambah  kerusi dan meja .

2) Pada sekitar 8.00 pg, saya menerima panggiilan talipon drp peminat yang hadir ceramah semalam, mereka mengatakan yang mereka beroleh faham.

3) Semasa saya menumpang bermalam dirumahh seorang sahabat diTaiping, saya melihat keintiman pasangan suami isteri yang sudah tua (hampir 60 tahun). Biarpun sudah tua, mereka masih berpegangan tangan semasa menonton TV. Semasa istrinya bangun nak kedapur, kedua-dua tangan suami isteri itu, masih berpegangan sehingga tangan mereka terlepas sendiri. Sy perhatikan dari jauh, ianya amat menusuk kalbu saya, sedangkan beliau tidak pernah mengenal ilmu marifat!. Jika kita org yang pernah belajar ilmu makrifat dapat mengamalkan sebagaimana beliau, alangkah berbaloinya ilmu yang telah saya semai kepada tuan-tuan selama ini!.

Selain itu, Ayah dan emakknya masih mengosok2 tubuh anak2nya, walaupun anak mereka sudah berumur 20 tahun lebih. Saya juga dapat melihat anak2nya teramat patuh kepada ibu bapanya. Sekali bapanya memangil nama anaknya, anak terus menjawab (ya mak dan ya ayah) dan terus meluru datang menghadap bapanya.

Keluarga ini, adalah keluarga miskin. Tinggalpun dirumah sewa (RM 80.00 sebulan). Isterinyya kerja mencari ketam dimuara, bapanya kerja kampong dan sudah ttdak boleh kerja kuat krn sakit.  Yg menikam kalbu saya, adalah sifat kasih sayang, pasangan suami isteri dan hormatnya anak-anakknya kepada kedua ibubapanya!.

4 Replies to “Terima Kasih Sg. Petani”

  1. fyi enulis ini adalah seorang guru, penulis, penerbit, pencetak, pengedar buku makrifat. Kita sebagai orang Islam harus melalui tingkat2 ilmu iaitu SYARIAT (undang2 – halal haram), TORIKAT (jalan menuju kepada Allah) , HAKIKAT, MAKRIFAT. (ilmu mengenal diri dan Pencipta). Buku ini adalah mudah difaham oleh semua golongan masyarakat dan semua peringkat umur.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s