Kenangan Dilipatan Sejarah

Pada jam 1.45 petang, hari selasa 29hb Mei, sewaktu berehat dipenjuru kerusi, setelah penat berkarya. Dari kemerduan suara nyayiannya, teramat meyentuh hati sanubariku!. Terpaku dan terpasak sejenak mataku memandang paparan yang muncul melalui kaca talivision. Tidak lain dan tidak bukan Seniman Negara Alahyarham Tan Sri Dr. P. Ramli (Zakaria bin Putih).

Alunan suara yang lunak merdu dari nyayian P.Ramli, yang mengiringi wawancara  melalui siaran TV, maka bercakap, berkata, berucap dan terlafazlah kata yang keluar dari bibir mulut artis-artis yang memuji, memuja dan meyanjungi P.Ramli. Seorang demi seorang kenyataan artis dirakam, yang memuji, memuja dan menyanjungi P.Ramli.

Satu-satunya biduan Negara yang tidak boleh ditukar ganti. Sebagai pengarah, pelakon, pelawak, penyayi, penghibur dan berbagai “P”. Membuat saya rasa terpanggil untuk menjejakinya. Didalam hati ku berkata, alangkah bangganya hati kedua orang, kiranya kedua orang tua P.Ramli masih hidup!. Melihat anaknya yang bernama P.Ramli mengharungi persada dunia perfilemen.

Lalu terlintas dihati kecilku, alangkah bangganya hati kedua orang tuaku, sekiranya beliau masih hidup. Dapat menikmati kejayaan aku dalam pelajaran yang pernah menjejak kaki dimenara gading sehingga tamat dan berjaya menjadi seorang insan yang berjasa kepada mayarakat!.

Dari kisah hidup P. Ramli itu, teringat aku akan diriku sendiri!.Sedar atau tidak, sekarang ini, aku juga sudah bergelar dan sudah meyandang gelaran  “P” , sebagaimana Seniman Agung P. Ramli.(walaupun tidak bertauliah dan tidak diiktiraf). Sedar atau tidak,  ketokohan diriku sekarang ini, mirip-mirip sebagaimana ketokohan P.Ramli yang mempunyai banyak “P”.

Sebagaimana P. Ramli yang banyak gelaran “P”, sedar atau tidak, saya juga memiliki “P” sebagaimana Seniman Agung P. Ramli. Saya juga ada huruf “P”, iaitu  penulis, penerbit, pencetak, pengedar, pengedit, penjual, pembuat, penyusun, penterjemah, penceramah, pendakwah dan berbagai “P”. Bermula dari penulis, pengarang, pengedit, mencetak sendiri, menjahit kitab sendiri, gam kitab menjadi buku sendiri dan buat kulit kitab sendiri.

Jika tuan-tuan nak tahu, dari huruf a sampai z kitab itu, sayalah yang buat, saya yangn tulis, saya karang, saya edit, saya cetak, saya susun, saya!. (Dari a sampai z, saya buat sendiri).

Tuan-tuan dan puan-puan yang budiman sekalian, pada awalnya saya malu untuk menceritakan bahawa saya juga pandai bermain muzik (orgen). Saya bermain orgen, tanpa belajar not (saya tak tahu baca not). Cuma bilamana saya dengar lerek lagu, tangan saya boleh berjalan sendiri.

Pandai itu, tidaklah sepandai sebagaimana orang lain, hanya sekadar boleh main alah kadar sahaja. Bilamana saya balik malam dan kepebanan, sebelum tidur, saya main orgen bagi menghilangkan penat.

Ulamak-ulamak lain, melarang dan menegah dari menyayi dan bermain muzik. Namun bagi saya, muzik adalah kepuasan. Bilamana saya mendengar muzik dan apa lagi bilamana main sendiri, hati boleh jadi tenang dan bahagia. Ini pendapat saya, saya tidak tahu pendapat orang lain (harap maaf). saya suka muzik, terkadang-kadang saya menyayi berseorangan. Suara saya tidak sedap, kerana saya bukan penyayi, tetapi saya boleh menyanyi.

Nampaknya saya boleh lagi masukkan perkataan “P”. Pemuzik (ala kampong) dan penyanyi (ala kampong). Hanya menyayi dalam rumah sahaja berseorangan, lagu-lagu lama.

Bagi saya, muzik adalah menghiburkan hati dan boleh mengurangkan tekanan bilamana badan penat!. Minat kita berbeza-beza, ada yang minat memancing, ada yanng minat main bola, ada yang minat main judi dan sebagainya. Jadi minat saya, adalah main orgen. Namun minat yang paling saya minati adalah mengarang kitab.

Apa yang tuan baca itu, adalah hasil dari air tangan saya sendiri. Pada mulanya, saya sendiri yanng menjaja kitab ini, dari rumah kerumah, dari pejabat kepejabat dan dari orang keorang. Hasilnya sebagaimana kitab yang sampai ditangan tuan-tuan sekarang ini.

Dari saat melihat TV, progrem P.Ramli dalam progrem P.Ramli Dalam Kenangan selama 10 minit itu, sangat-sangat menyentuh hati saya. Lantas saya juga bangga dengan diri sendiri.

Kitab yang tuan-tuan baca itu, adalah hasil dari kerja tangan saya. Saya buat sendiri pakai menual (pakai tangan), bukan pakai mesin, sebagaiaman kilang pencetak!. Tangan dan punggung saya tersangat lenguh (kebas), setelah lama duduk untuk menyiapkan satu-satu kitab.

Mula-mula saya tebuk kertas untuk membuat lubang dengan menggunakan mesin Drill (mesin drill yang orang buat tebuk dinding), lubang yang ditebuk menggunakan mesin drill itu, adalah bagi memasukkan jarum dengan mudah,  tidak lagi perlu jarumnya ditekan bagi menembusi kertas yang setebal 10 helai. Tidaklah jari itu merah menekan jarum. Alhamdulillah, baru-baru ini saya beli mesin jahit, iaitu mesin jahit kain, tetapi saya guna buat mesin jahit kertas. Jadi tidaklah lagi perlu jahit dengan jarum tangan dan tidak lagi perlu tebuk lubang menggunakan drill. Kini saya jahit dengan menggunakan mesin jahit kain.

Dulunya saya jahit kertas menggunakan jarum tangan, helai demi helai sebanyak 13 helai untuk menjadi satu kitab. Selepas jahit, saya lipat helaian itu satu persatu, dengan menggunakan belakang gelas. Sesudah dijahit dan sesudah dilipat dua, saya susun mengikut turutan muka surat. Sesudah semua muka surat mengikut turutan nomber, saya ikat satu persatu dengan gerah (getah urat yang bungkus gula), untuk dibawa ketempat petak kayu (untuk digam).

Saya masukkannya dalam petak kayu untuk digam dan setelah digam, saya impit (sendal) dengan menggunakan kayu dan saya biarkan selama satu malam. Disamping itu, saya gam kulit buku dikertas keras atau kertas tebal (Hard covver).

Semua itu memerlukan masa dan memerlukan ketekunan serta kesabaran yang tinggi. Selepas kulit dilekatkan dibuku, barulah jadi kitab, sebagaimana didepan tuan-tuan sekarang. Jika dulu saya buat kitab seramai 3 beranak (isteri dan seorang anak yang berumur 10 tahun). Anak saya yang berumur darjah empat, sudah mulai jahit dan lipat buku. Alhamdulillah, saya sekarang dibantu oleh tiga orang anak buah.

Jika P.ramli boleh dikenang sehingga ke hari ini, setelah 40 tahun pemergiannya. Timbul tanda tanya dalam hati saya,, apakah diri saya juga akan dikenang orang setelah 40 tahun pemergianku?. Jawapannya belum tentu!. Untuk itu, saya tenangkan diri saya sendiri, dengan beranggapan bahawa, karanganku ini, bukan bertujuan untuk dipuji, dipuja atau dikenang orang terkemudian, sedang orang sekarangpun sudah mencemuh dan membenciku!.

Namun dihati kecil dan disanubariku berkata, alangkah bangganya kedua ibu bapaku jika aku dikenang orang biarpun aku sudah tiada!. Tetapi kenyataannya, semasa hayatku masih ada, sudah menjadi cacian orang, masakana dipuji, dipuja atau dikenang orang  diketika 40 tahun yang akan datang?………………………

Luahan rasa ini, sekadar mengambarkan bahawa untuk menjayakan sesuatu kerja itu, memerlukan ketekunan yang tinggi. Belum lagi menceritakan semasa saya duduk atas bukit dalam hutan selama 7 bulan bagi menyiapakan karangan, sebagaimana yang tuan-tuan baca sekarang!. Tapak tempat saya bertapa selama 7 bulan diatas puncak bukit Kuala Kelawang Negeri Sembilan, untuk menyiapkan kitab ini,  masih ada. Bekas serta kesan-kesan peninggalan saya itu masih ada. Jika tuan-tuan berhajat untuk merasai alam pertapaan, mari kita buat satu progrem.

Kita buat satu progrem ke bukit Kuala Kelawang selama 2 hari satu malam. Kita panjat bukit itu, dan masa siangnya kita cari tapak masing-mainng dan belah malamnya kita duduk sendiri-sendiri dalam hutan belantara itu (jarak antara seorang keseorang sehingga tidak kelihatan mata atau jaraknya 100 meter). Kita duduk dalam kemah kecil yang muat seorang (rm 50.00), supaya terhindar dari nyamuk. Dulu ada adinda yang bernama Mat Yee, kerja KTM Kelang nak buat perogrem ini, sila tuan-tuan hubungi melalui talian 018 229 6277.

Kita suruh Mat Yee jadi tukang atur progrem,  Ambil nama-nama orang yang nak pergi betapa dan yang nak rasa bagaimana keadaan sebenar alam pertapaan.  Diatas puncak bukit, tempat hutan simpan Kuala Kelawangn, tempat yang penuh dengan harimau, beruang, yang kesan tapak kikinya boleh kita lihat disepanjang pendakian kita!.Nak tahu bagaimana rasanya orang tua kita dahulu bertapa, demi untuk mencari ilmu, mari kita lakukan!………………………sila hubungi Mat Yee

Cebisan rasa ini, bukan bertujuan untuk mendapat pujian atau simpati. Semata-mata bagi berkongsi pengalaman menjadi seorangn penulis, pengarangn, pencetak, penerbit, pengedar, pengeluar, pengedit, penceramah, pendakwah……………………..,  dan betapa pahit  untuk menghasilkan  sesuatu sehingga jaya.

Saya bersyukur sekurang-kurangnya saya juga ada pangkat “P” , kebanggaan diri sendiri saya sendiri. Perkataan “P” menjadi kebanggan saya sebagaimana bangganya P.Ramli……………………………………………

Advertisements

29 Replies to “Kenangan Dilipatan Sejarah”

 1. Allahuakbar!
  Bertapa terharunya rasa tatkala membaca post ini. Begitu besar pengorbanan Ustaz dalam menyebarkan Ilmu Makrifat Tok Kenali ini. Selaku penulis, penerbit, pencetak, pengedar, pengedit, penjual, pembuat, penyusun, penterjemah, penceramah, pendakwah tentulah berharap agar pengorbanan itu tidak sia-sia. Bukan mahukan pujian mahupun sanjungan akan tetapi mahukan ilmu yang sangat bernilai itu dapat di sebarkan diseluruh pelusuk tanah air bahkan ke negara-negara jiran.

  Namun Ustaz, begitu pengorbanan Nabi Musa berdakwah selama 800 tahun pun, masih ramai dari umatnya yang ingkar, apatah lagi kita yang kerdil ini. Namun kuatkanlah semangat Ustaz, lakukanlah apa yang terdaya kerana sesungguhnya memberi faham itu kerja Allah. Kami akan sentiasa menyokong usaha Ustaz yang tidak jemu-jemu itu…

  Like

 2. aminn..alhamdulillah…sampai juga ilmu allah ni pd saya..berkat dr tn guru yg begitu besungguh2 dalam menyampaikn ilmu walaupun dlm keadaan brsusah payah..kami selaku pembaca blog ilmu ini..betapa senang lenang mengutip sahaja…betapa terujanya kami menantikan hujan ilmu yg brterusan dr tn guru…ya allah…tk trmampu nk brkata2 lg..allah maha pengasih lg maha penyayang..pnjangknlh umur tn guru hj shaari..terima kasih tn guru…

  Like

 3. Assalam,
  Mengerti jerih perih T.Guru dlm usaha berkongsi ilmu merupakan sesuatu yang hebat serta tidak semua manusia yang sanggup untuk menelusurinya. Sesungguhnya T.Guru adalah yang “Dipilih” untuk membuat usaha mengikut jalan itu…………….semoga DIA akan menganjari setiap usaha yang telah,sedang dan akan T.Guru lakukan………………..

  Like

 4. salam para2 sahabat

  sukur n amat trima kasih kepada arifbillah tuan guru kerana ingin berkonsi tempat suluknya untuk kita para sahabat tempat d mana meguji kekuatan jiwa rohani dalam pegajian hakikat.mari lah sama2 kita menjayakn program ini bg memantapkn lagi rohani dalam menuju jalan yg lurus.amin

  sambil mendaki gunung menyeluk saku
  berhajat pulang senjanan petang
  seluruh alam rimba itulah
  terlihatlah aku nyata di dalam terang.

  Like

 5. Tuan guru “P” yang di sayangi,
  “P” juga membawa erti Pemanis, Pemidato, Pemikir, Penyayang, Pengasih yang jumlahnya 99 dan yang satu lagi tersembunyi. Yang tersembunyi itu tuan yg empunya “P” sahaja yang mengetahuinya. Amin.

  Like

 6. Wahai guruku yang disayangi “P” juga menjadi Pembuka jalan, Penawar, Penghibur hati yg rindu, dan Pelita yang menerangi alam…ya kerana “P” saya memahami akan wujudnya yang nyata dan terang…..terima kasih…. atas usaha yang tidak ternilai……

  Like

 7. Salam buat Tn Guru,
  Saya dah dapat semua buku dan DVD yang dipesan. Terima kasih atas usaha Tn. Guru dan saya amat menghargai hasil kerja tangan Tn Guru. Saya juga berbangga terpilih untuk memiliki kedua-dua buah buku/kitab itu.
  Saya sudah menukar “mind set” dan mengatakan bahawa Ilmu Makrifat itu ialah ilmu paling mudah!
  Selama ini “Makrifat ialah Ilmu paling susah”.

  Sekian dengan Terima Kasih.
  Jamsari

  Like

 8. Bagi kami anak didik tuan guru ungkapan “P” membawa erti yang paling agung …(Penyelamat dunia dan akhirat-menghilangkan sifat keakuan,jangan sampai tidak terlihat akan diri,masih pakai dalil dan ingat untuk mengenal Allah dan sebagainya)minta maaf tuan guru andaikata kata-kata ini ketrelaluan sebab kami di sini sanggup berkorban dan berjuang dengan tuan guru sampai keakhir hayat kami..Amin…

  Like

 9. Sedih anakda dgr cerita Tuan Guru, anakda akan kenang Tuan Guru sampai kepadang masyhar nanti. Dari anakda yg jahil murakap ini. Relax ya Tuan Guru, kita jumpa di Spore pada 12/10.

  Like

 10. Masyaallah… begitu sukar sekali rupanya proses menghasilkan sebuah kitab dari tahap mengarang sehinggalah ke peringkat penerbitan. Saya tidak menyangka rupa-rupanya tuan sendiri menjahit buku karangan tuan sendiri.. Subhanallah. Semoga Allah swt merahmati tuan atas segala pengorbanan dan jerih payah tuan dalam mengembangkan dan mendakwahkan ilmu kerohanian Islam ini. Setelah membaca nukilan tuan ini, saya bertambah menghargai kitab karangan tuan. Akan saya telaah dan saya jaga kitab tuan ini dengan begitu rapi.

  Setelah mengetahui bahawa tuan juga meminati muzik dan bermain alat muzik, saya berasa lega dan gembira kerana ada juga tokoh ilmuan Tasauf (yakni tuan) yang bermain muzik. Untuk pengetahuan tuan dan sidang pembaca, saya dan arwah ayahanda saya juga merupakan pemuzik dan dalam masa yang sama juga turut meminati Tasauf. Semasa arwah ayahanda saya masih hidup, beliau dipandang rendah oleh jiran-jiran (Tok Imam, orang masjid yang berfahaman Feqah) kerana kerjayanya sebagai pemuzik. Bagi mereka, kerjaya sebagai pemuzik dipandang remeh dan tidak mempunyai tempat di sisi agama.

  Di tempat kerjanya pula beliau sering diejek-ejek oleh rakan-rakan pemuzik kerana sering bercerita tentang agama dan dianggap terlalu “ustaz” untuk menjadi pemuzik. Bagi mereka pula, bidang agama ini tidak boleh dibawa masuk dalam dunia muzik. Pendek kata, kehidupan beliau diejek dan dipandang remeh oleh sebahagian masyarakat menyamai kehidupan tuan yang turut sama dipandang serong oleh sebahagian masyarakat yang menolak ilmu hakikat ini.

  Walapun ditimpa pelbagai tohmahan dan ejekan masyarakat (dari kedua pihak – orang masjid dan pemuzik), termasuk pernah difitnah (seperti mana tuan juga turut difitnah) ayahanda saya tetap bersabar dan memandang semua perkara itu datangnya dari Allah swt.

  Sesungguhnya Allah swt tetap bersama-sama hambanya yang beriman. Memandangkan tohmahan sebegitu hebat ke atas ayahanda saya ini, sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir, dengan izin Allah swt, Allah swt memperihatkan kebesaranNya dengan membersihkan nama ayahanda saya di mata masyarakat dengan menzahirkan kalimah “La ilaha illallah” pada dahinya ketika meninggal dunia, dan ketika dalam nazak sebelum meninggal dunia, tangan kanan ayahanda saya menggengam erat dengan jari telunjuknya diluruskan seolah-olah dalam keadaan tasyahhud. Genggaman tangannya cukup erat, sehingga doktor dan jururawat tidak dapat membuka genggaman tangannya. Dengan tanda-tanda yang diperlihatkan Allah swt, sekurang-kurangnya dapat menutup sedikit sebanyak mulut-orang yang pernah mencercanya ketika hidup.

  Moral yang saya pelajari dari kisah ayahanda saya ini ialah bahawa janganlah kita memandang remeh terhadap seseorang yang kerjayanya tidak berkaitan dengan agama seperti bermain muzik (yang dari segi zahirnya seorang ahlid dunya) sebagai orang yang lalai dari mengingati Allah swt. Sesungguhnya Allah swt tidak memandang lahiriah kita sebagai pemuzik atau sebagai orang masjid, yang dipandang-Nya ialah hati kita. Janganlah kita memandang hina akan seseorang itu hanya dikeranakan dia bukan seorang ustaz, kerana dia tidak memakai serban, ataupun kerana dia jarang menjejakkan kakinya ke masjid.

  Dalam konteks nukilan tuan ini, saya berharap agar tuan guru bersabarlah dengan cacian merca golongan yang tidak suka dengan tuan ini. Biarlah mereka memfitnah tuan, biarlah mereka berprasangka buruk terhadap tuan. Biarlah dalam tempoh 40 tahun yang mendatang mereka akan mencerca tuan, kerana saya percaya pada suatu hari nanti akan diperlihatkan oleh Allah swt akan kebenarannya. Bukankah P. Ramlee juga turut dikecam dan dicerca oleh bangsa Melayu sendiri yang seagama dengannya? Tapi pada akhirnya mereka mula menyedari akan sumbangannya setelah kehilangan permata yang begitu bernilai.

  Oleh itu, saya menyeru kepada tuan-tuan yang membaca blog ini supaya jangan melulu mengkritik tuan guru Hj. Shaari. Bacalah dan fahamilah kata-katanya dari sudut ilmu hakikat sebelum mengkritik beliau. Janganlah tuan-tuan semua begitu rakus menentangnya, kelak tuan-tuan akan menyesal kemudian apabila hilangnya “permata” yang sebegitu bernilai ini. Rebutlah “permata” ini sebelum “permata” ini direbut dari kamu (oleh Allah swt).

  Buat ayahanda tuan guru Hj. Shaari yang dikasihi, teruskanlah berkarya, dan teruskanlah berdakwah akan ilmu ini. Jangan digusari akan cemuhan mereka itu kerana mereka itu tidak mengetahui. Saya dan rakan-rakan lain di blog ini akan turut menyokong perjuangan tuan.

  Saya juga amat berharap kiranya pihak ayahanda tuan sudi menerima saya sebagai murid tuan.

  Salam muhibbah dan salam murid dari saya sekeluarga,

  Hj. Faizal Al-Hakeem, Kuala Lumpur.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s