UNIVERSITI QALBU MUKMIN. Universiti Sepanjang Hayat Hj.Shaari?

Tuan-tuan dan puan-puan yang dirahmati Allah sekalian. Saya Hj.Shaari telahpun menubuh sebuah Universiti ?.

“Universiti Qalbu Mukmin” (universiti sepanjang hayat) !

Saya tidak punya tanah untuk menapakkan bangunan Universiti, saya tidak punya wang untuk menawarkan jawatan pensayarah!. Untuk itu, saya tubuhlah Universiti sendiri yang bertapak didalam Qalbu mukmin dan berpensyarah kepada diri saya sendiri!. Jadi tidak perlu kepada tanah atau wang untuk bayar gaji pensyarah!.

Bagi sesiapa yang sudi melanjutkan ilmu, sila daftar hati tuan-tuan kedalam kampus web. side Makrifattokkenali.com.

Bidang ilmu:  Hanya dua, iaitu ilmu hakikat dan ilmu makrifat!

Lokasi Universiti atau alamat Universiti Qalbu: Qalbu Para Mukmin, kg. jalan mati sebelum mati,  Daerah ilmu hakikat dan makrifat, Negeri Baqo’ Billah, pos kod 000000″kosong”, Kelantan Darul Naim !. Inilah alamat surat menyurat yang pasti sampai.

Bayaran masuk: Hendaklah dibayar dengan hati yang ikhlas!. (tak perlu wang pendaftaran masuk). Tuan-tuan tak perlu bawa wang ringgit atau mas perak untuk masuk Universiti saya, cukup hanya sekadar bawa “hati Ikhlas”.

Fakulti atau bidang ilmu: hanya ada tiga bidang ilmu,

1) Pelajaran awal: Mengenal diri

2) Pelajaran akhir: Mengenal Allah

3) Pelajaran penutup: Jangan sampai terlihat adanya diri!.

Tarikh Tutup: Tidak ada tarikh tutup !. Marilah kita beramai-ramai mendaftar diri kedalam Universiti Qalbu Mukmin, Universiti sepanjang hayat hj Shaari.

Kita juga tak lama lagi, akan menubuhkan sebuah hospital rawatan. Hospital khas bagi tujuan rawatan untuk mempercepatkan mati iaitu (mati sebelum mati!).  Kepada sesiapa yang rasa-rasa berhajat kepada mati sebelum mati, bolehlah masuk hospital saya. Alamat hospital ini, adalah juga sama dengan alamat Universiti, iaitu hospital “Qalbu Mukmin”.

Maaf, sekadar melawak dengan tuan-tuan. drp hj Shaari

Advertisements

110 Replies to “UNIVERSITI QALBU MUKMIN. Universiti Sepanjang Hayat Hj.Shaari?”

 1. Assalamualaikum Tuan Guru, sy berharap sy masih belum terlambat untuk mendaftar di fakulti ini. semoga permohonan kemasukan sy diterima pihak universiti. Terima kasih.

  Like

 2. Alhamdullilah akhirnya ada tertubuhnya universiti qalbu mukmin yang tak memerlukan diploma,degree, atau apa2 saja lah hanya sekadar diiktiraf oleh manusia.Universiti qalbu mukmim satu-satunya universiti yang diiktiraf oleh allah .
  Saya berminat nak menyertai nya….harap saya dapatlah tuan guru memberi saya tunjuk ajar supaya saya dapat memperoleh ilmu allah ini.

  Like

 3. assalammualaikum,salam kenal tuan guru haji saari,terimalah ananda ini,menjadi murid,smoga ilmu yg diberikan allah melalui tuan guru,jadi berkah padaku

  Like

 4. Subhanallahi salamullah, buat Tok Ayah semoga berada didalam sihat sejahtera hendaknya. Setelah mengikuti kuliah dan tunjuk ajar secara bersistematik, saya mengucapkan terima kasih pada Tok Ayah kerana sekurang2 nya dapat saya menyampaikan ilmu Makrifat ini, berperingkat2 mengikut susun atur karangan Tok Ayah.
  Mohon lzin Tok Ayah menggunakan kaedah tersebut. Dengan ini saya daftarkan sebagi penuntut di University Qalbu Mukmin Tok Ayah Hj Shaari. Allahumma tabaraka wa ta’ala, ameen…

  Like

 5. Salam…saya juga mau daftar pak haji di UQM..kiranya p haji menrima saya sebagai mahasisiwa yg ingin menimba pemahaman tentang pengenalan sampai pada kematian melelui makrifat tok kenali warisan dari orang tua p haji.terima kasih.

  Like

 6. Apa Maksud Kamu Dengan Universiti Qolbu Mukmin ? – Adakah Kamu Seorang Yang Mampu Mentarbiyahkan Manusia Ke Jalan Sufiyah ? – Sedang Kamu Bukanlah Ahlinya
  .

  Like

 7. sekial lama mencari universiti barulah dapat yang sy cari, universiti qolbu mukmin inilah sebenar-benarnya universiti para mukmin. ijinkan sy mendaftar di universiti TG Hj Shaari, amin dr sy di indonesia.

  Like

 8. Alhamdulillah bersyukur dn berterima kasih kpd Allah yg satu krn mempertemukn dgn ayahnda tn guru hj shaari bin tn guru hj muhammmad yusof che wook satu satunya pewaris ilmu makrifat tok kenali aamiin

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s