Erti Atau Makna Huruf Alif

Maksud Huruf Alif

Pertanyaan  melalui perbualan talipon pada pagi 23hb Nov. Pertanyaannya  berbunyi. “Malam semalam saya bermimpi yang mengkhabarkan melalui mimpi saya itu, bahawa huruf “Alif” itu dieri, dimaksud atau disamakan dengan Allah!, Apakah maksud atau tabir mimpi saya itu Ustaz?”. Apakah erti atau  apakah maksud, huruf alif itu, dierti atau disamakan dengan Allah!, Apakah maksud atau tabir mimpi saya itu Ustaz?”. Kepada pemanggil yang namanya saya tak ingat, di talian fon tersebut dan kepada tuan-tuan muslimin serta muslimah  yang dirahmati Allah sekalian.

Dalam permulaan Al-Quraan, ia bermula dengan perkataan alim, lam, mim!. Apakah maksud, erti atau terjemahan huruf alif, lam dan mim, terutamanya huruf Alif, bagi mentafsir mimpi sebagaimana yang dimusykil oleh pemanggil!.?.

Huruf Alif juga, adalah hurud dipermulaan bagi ejaan jawi. Huruf Alif juga bermulanya ejaan nama Allah dalam tulisan jawi. Huruf alif itu juga, dikiaskan kepada perbuatan “berdiri kiam” semasa solat!.

Apakah maksud huruf Alif itu?. Cuba tuan-tuan bagi jawapan, mana tahu jawapan tuan-tuan itu, dapat dikongsi bersama dengan pendengar serta pembaca diluar sana. Sebelum saya jawab, saya minta respon dari peminat ilmu tasauf atau peminat ilmu makrifat diluar sana. Samaada peminat dari Berunai, Sabah Serawak, Singapore, Indonisia, mari kita sama-sama meneka?. Mana tahu tekaan kita itu mengena!. Sila jawab………………………………..

Barang siapa yang tahu maksud huruf alif, maka tahulah ia apa itu maksud “berdiri kiam” dalam solat. Berdiri kiam dalam solat itu, disifatkan sebagai huruf alif!.

Dalam kita berdiri, ada hurufnya. Dalam kita sujud, ada hurufnya. Dalam kita iktidal, ada hurufnya dan dalam kita rukud, ada hurufnya-hurufnya yang tertentu!.  Apakah huruf itu?……………………………………….

38 Replies to “Erti Atau Makna Huruf Alif”

 1. Assalamualaikum Tn Haji,
  Kecewa betul hati saya bila buka blog Tn Haji pagi ini sudah kosong. Memang saya tak pernah komen apa-apa tetapi saya setia membaca bila ada masa terluang walaupun merangkak-rangkak dan bersambung-sambung kerana cuba memahami bait-bait ayat Tn Haji. Bila buka sekali lagi ada post terbaru dari Tn Haji, hati saya berbunga, Syukur Alhamdulillah, Terima Kasih Allah.. Saya mohon Tn Haji teruskanlah mengajar kami. Walaupun kami tak memberi komen tak bermakna kami tak berminat. Ini kerana bimbang tersalah memberi komen yang tak sepatutnya. Biarlah kami membaca dan terus membaca sehingga datang kefahaman secara sedikit demi sedikit. Maafkan kami yang tak berilmu ini.

  Like

 2. Assalamualykum tuan haji,
  Pada pagi ini saya agak terperanjat apabila mendapati semua article2 tulisan Haji Shaari sebelum ini – Archive Nov,October, dan sebelumnya sudah tidak ada di paparan Blog Tuan Haji. Adakah bingkisan mutiara yang amat berharga itu telah dipindahkan ke link page yang lain atau macam mana? Bolehkah keberangkalian memperolehi kembali akses kepada page kata-kata tulisan article itur kembali?

  Like

  1. Kenapa tuan benar-benar rasa terpanggil untuk menatap catatan itu, tidakkah catatan itu, dari seorang yang bodoh?. T.kasih kerana mempercayai orang bodoh. Nanti saya keluar berupa kitab ya, tunggu……………….amin dro hj shaari

   Like

  1. Banar itu wahai wali Allah dari Sungai Buloh.T,kasih krn memberi jawapan yang mantap. Hari ini hari jumaat, tidakkah tuan berhajat untuk kemasjid Allah menunaikan Jumaat?. Semoga mendapat barokah dari Allah, bilamana kita berjamaah!. Amin drp hj shaari

   Like

 3. Salam Tuan Haji kiasan Huruf aliff itu memlambangkan keesaan allah dimana ianya megambarkan hanya wujud allah sahaja , alam tiada dan segala mahluk pun tiada. (binasa , lebur)

  Like

 4. Bkn kh alif itu niat,lam itu berdiri,ha itu rukuk,mim itu sujud,dal itu duduk tahiyat,tebntuklh alhamdu,mohon penjelasan dr brbahagia tuan guru,,tq

  Like

 5. Ya, tuan Haji artikel-artikel itu penting untuk kami mendalami ilmu makrifat, maklumlah sy (kami) baru belajar perlu petunjuk jalan ilmu ini. harap artikel-artikel tersebut dpt di post semula ke dalam blog tuan haji ini dan mohon keizinan untuk copy paste artikel tersebut untuk panduan kami…..

  Like

 6. Salam rindu ayahanda…..
  Benar spt sahabat kita nasaruddin nyatakan….semua archive posting yg lama telah hilang…..
  Hilang spt ….” TERLIPUT LENYAP,GHAIB DALAM KALIMAH LAAILAA HAA’ ILLALLAH ”

  Minta Admin tolong downloadkan kembali…
  Salam sayang ayahanda….

  Like

  1. ayahnda buang itu, bukan apa, kebimbangan jadi Quraan buruk, hanya dijadikan sebagai perhiasan!. Jika ianya ilmu yang berguna, kenapa hanya dua tiga kerat sahaja yang meyambutnya?. Tidak ramai yang menyahut seruan ayahnda!. Maklumlah ustaz kosong! tdk seperti ustaz-ustaz lain yang punya kedudukkan, semua yang diperturunkan, semua orang percaya, tidak seperti saya, apa yang saya cakap cuma 2, atau 3 orang sahaja yang menerima. Jualan saya tak laku dan tak laris. Buat penat saya menjual tetapi tak laku!.

   Like

 7. Alif itu huruf yang dikiaskan kepada Nyata DIA dalam segala-gala , Alif itu asmaNYA sedangkan DIA tidak berhuruf tidak serupa ,tiada berupa ,tidak boleh digambar-gambarkan .DIA Bersifat bersalah-salahan dengan yang baharu .sedangkan huruf itu dari tiada kepada ada .Semua itu kiasan yang menyata akan DIRI .Alif itu kiasan bagi ESA-NYA DIA ,Alif itu kiasan kepada tunggal kembali kepada sifat ESA-NYA DIA . Alif itu kiasan kepada Bediri Dengan Sendiri -MAHA Aggung DIRINYA .Alif itu menyatakan pada sifatNYA .

  Like

 8. Assalamualaikum ustaz pd pendapat saya huruf alif itu bermaksud Ahad..Ahad itu bermaksud Satu..Satu itu bermaksud tiada yg lain melainkan Allah yang Satu yg meliputi pd setiap sesuatu termasuk diri kita..berdiri kiam,dlm rukuk dlm sujud dlm iktikad ia ada meliputi..amin.

  Like

 9. Assalamualaikum Ustaz yang dirahmati ALLAH………dari renungan saya mengenai maksud Alif Lam Mim dlm permulaan Surah Albaqarah itu bermaksud Alif = ALLAH…..Lam=Jibrail………Mim=Muhamad…..maafkan saya jika saya silap…Apakah pandangan Ustaz?

  Like

 10. Alif -badan, Ba- perut, ta-cahaya sa-pandangan…yg lain saya tak tahu yg ni pun dpt tahu dr kawan…klu salah btulkan saya…semua anggota badan kita ini ada huruf…

  Like

 11. alif itu allah.. ianya berdiri dengan sendirinya tanpa sebarang pertolongan..tiada permulaan sebelum alif..hanya allah semata mata..ada didalam diri kita..kesemua huruf hijaiah terdapat dalam tubuh kita..org yg mengenal alif hanya allah sahaja semata2..tetapi belum mengetahui ba.ta sa.. kesemua huruf hijaiah ini terkandungbdidalam tubuh dan terdapat bacaannya.. alif itu terletak pada akal..bahawasanya hanya allah segalanya.. ba itu bermula..titik permulaan utk kita mengenal allah..bacaannya iaitu bismillahirrahmannirrahim..alfatihah terkandung padanya..meliputi daripada 6666 ayat didalam alquran…byk lgi yg perlu dipelajari..ilmu allah ini terlalu luas…huruf alif dan ba sahaja belum habis utk dicritakan….harap maklum..

  Like

 12. Salam Tuan HJ Shaari ..mengikut rakan saya yg mengetahui ..katanya satu badan kita ini penuh dengan huruf sampa YA…
  Saya juga bukanlah mengenalinya cara dekat,saya kenal hanya melalui internet ..dan sempat saya bertanyakan pada dia ,siapakah gurunya …dan dia berkata …bahawa gurunya di Kedah .Kulim gurunya banyak belajar dengan guru2 terdahulu ..dan paling menarik dia berkata gurunya pernah berguru dengan ayahanda Tuan guru Hj Shaari iaiatu Tuan Guru Hj Yusof Che Wok…Alhamdulillah…..begitulah hebatnya ilmu yg dicurahkan oelh Ayahanda Tuan Guru malah Tuan Guru sendiri…ianya tetap mengalir dan terus mengalir walaupun ada empangan yg menahan….diatas izin Allah mengalir juga ia….aminnnnn..

  Like

 13. Assalamkm wbt. Tuan Guru dan keluarga yang sekarang ini sedang bercuti di Mersing, Johor bersama keluarga tersayang. Allah pasti memberkati Tuan dan keluarga, baik yang disedari mahupun tidak kerana Tuan sudah kembali ke rahmatullah. Amin.

  Ingin saya menjawab wacana diatas dan tercetuslah ilham berikut :-

  i) Alif itu asal mulanya dari titik. Titik itulah puncanya ujudnya Aliff. Kerana titik jugalah adanya 30 huruf abjad jawi. Dia menyatakan Alif hingga ke Ya. Dengan ilmu Allah, abjad dicantum dan di gabung lalu jadilah perkataan, kemudian di susun, diatur, diolah-olah, jadilah ayat yang kemudiannya menjadi cerita yang di baca olih semua. Di akhir cerita itu di hentikan dengan titik juga, seperti ini (.)
  Tersembunyinya titik itu tidak disedari kerana terlindung didalam terang. Ramai yang tidak sedar bahawa titik itu tenggelam dalam huruf, tenggelam dalam perkataan, tenggelam dalam ayat, tenggelam dalam dakwat sehingga akhirnya muncul kembali dengan tanda titik juga di akhir cerita. Kata titik ” Ini aku, jangan lupa aku”. Awal aku, titik. Akhir pun aku, titik. Atau pun yang lebih jelas, Awal Allah, akhir pun Allah. Itu tandanya tidak ada makhluk dan yang ada itu hanya Allah.

  ii) Kalau berdiri Kiam itubermaksud ‘Aliff’, Sujud itu bererti ‘Ha’, Rukuk itu ‘Mim’ dan Duduk antara dua sujud itu ‘Dal’. Bila di gabung Alif, Ha, Mim, Dal jadi Ahmad. Jelaslah perbuatan sembahyang itu Ahmad rupanya dia yang sedang menyatakan ‘AHAD’ kerna nabi meninggalkan pesan ” Aku Ahmad tanpa Mim “. Amin.

  Demikianlah firasat saya. Semoga pencerahan Tuan akan lebih bersinar. DARI SAYA YANG BUKANNYA SAYA. Amin. Terima kasih wahai guru ku.

  Like

 14. Assalamualaikhum Tuan Haji Hamba yng kosong ini akan mencuba jawab teka teki tuan Haji tentang maslah sholat,apabila ada yang salah mohon kiranya diberi petunjuk…dan bimbingan..Ketika Berdiri tegak itu diumpamakan Hurup Alif..Ketika Kita Ruku itu diumpamakan Huruf Kha ketika Sujud itu diumpamakan Huruf Mim.dan ketika kita duduk diantara dua sujud diumpamakan huruf dal…itulah hakekat huruf dalam sembahyang …saya tidak berani menyebutkan secara langsung karena hamba sangat miskin ilmu…salam dari Kalimantan Tengah Desa Pamait……….

  Like

  1. Benar sekali kata tuan itu, dari pengamatan saya, kata2 tuan itu, megambarkan tuan seorang yag arif tentang ilmu makrifat!. Teruskan nyatakan dalam blog ini, ramai yang menunggu kasih dari ilmu tuan. mari kita ramaikan Universiti Qalbu (Unuversiti makrifat). t.kasih drp hj shaari

   Like

 15. makna berdiri kiam itu adalah alif,rukuk itu huruf ha,sujud huruf min,dan duduk antara dua sujud huruf dal,maknanya bila digabungkan semua alif,ha,min,dal ahmad itulah yang saya faham dan kefahaman itu jua tidak berhuruf dan tidak bersuara.

  Like

  1. ada sedikit tersasar, setelah saya amati amanah ananda itu. Berdiri kiam itu diumpama huruf alif (Allah). Sujud itu umpama huruf mim, antara dua sujud itu, umpama huruf ha. Sujud kali kedua umpama mim dan tahayat itu, umpama dal.

   Alif (berdiri kiam)itu dibahasakan kepada Allah
   Manakala huruf mim, ha, mim dan dal itu, dibahasa kepada muhamad!.
   Bilaman diugabungkan keduanya, jadilah sembahyang (solat) itu, adalah bagi menyatakan Allah dan Muhamad! ………………drp hj shaari

   Like

 16. assalamualaikom ustaz,suatu ketika saya mendapat fitnah yg sangat sukar saya alami,tiada tempat saya mengadu,dikala itu saya menagis memohon petunjok dari Allah,maka dengan tiba2 muncul diri saya didepan saya sambil saya bersoal jawab dengan diri saya satu lagi,belom habis saya soal semua jawapan telah telah di jawab,apa kah ini yang sebenar nya ,penjelasan ustaz amat2 saya perlukan.

  Like

 17. BERDIRI HURUFNYA ALIF, RUKUK HURUFNYA HA’, SUJUD HURUFNYA MIM, DAN DUDUK DIANTARA 2 SUJUD,,, HURUFNYA DAL. (AHMAD)

  Like

 18. Alif itu kiasan pada
  Diri,diri yg tidak bersuara, bergirim dan berjisim. Tiliklah pada apa pun, tafsirlah pada apapun, sesungguhnya itupun( ALLAH).
  Lagi banyak mentafsir, lagi banyak melihat, lagi banyak berkata2 lagi nyata (ALLAH).

  Like

 19. salam tn guru hj shaari.. rakan sy pn alami mimpi yg sama..kami sama2 baru belajar ilmu dari tulisan tn guru shaari jadi kalau boleh kami minta tn guru tolonglah tafsirkn supaya lebih jelas.terima kasih tn. hj..

  Like

 20. Assalamualaikum. Tuan guru yang mulia,.. jika boleh menjawab sambil mencari ilmu,.. alif itu bermakna ESA atau tunggal, tidak bercerai.

  Like

 21. Alif itu melambang kan api atau ilmu. Makam ada pada solat waktu berdiri. Dan hanya api yg bisa berdialog dengan gusti allah. Makanya bacaan alfatehah afa diflm solat saat berdiri. Itu fislog dengan sang pencipta. Berdiri dslam solat adalah penyerahan diri kita telah ficiptakan dari api. Lambsngnya berdiri flm solat

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s