Sambungan Mandi Junub 19hb Nov

Ada seorang sahabat kita dari email “marilahbersolat atau ghazni 69@gmail.com bertanya, bahawa perempuan yang datang haid itu, kotor dan tidak boleh menunaikan solat!.

Memang benar darah itu kotor. Usah kata darah haid, darah yang keluar dari kulit pun terbatal air sembahyang!. Hukum Allah dan hukum sunnah Rasul itu, tidak boleh kita pinda atau mengadakan sunnah yang baru!. Namun saya mahu mengajak tuan-tuan sekalian, supaya jangan tertinggal untuk melilhat bukan sahaja pada kulitnya atau pada bunyi syariatnya!. Syuariat rasul itu, hendaklah ditilik dan dilihat serta hendaklah dipandang pada sudut hakikat disebaliknya!.

Walau bagaimanapun ia, ingin saya bertanya kepada tuan-tuan yang cerdik pandai sekalian. Sila jawab dengan jujur. Darah haid yang keluar, telah dikelasifikasikan atau telah dianggap sebagai najis atau kotor, sehingga hukumnya kena mandi wajib!.

Baiklah jika begitu keadaannya, bagaiamanapun disini, sukalah saya bertanya kepada sekalian yang ada. Sila jawab dengnan jujur!. Darah haid yang keluar itu, telah dianggap kotor sehingga mewajibkan mandi junub!.  Saya ingin bertanya, bagaimana pula dengan darah yang membeku atau darah yang terperanggkap didalam rahim? Darah yang masih belum keluar dan yang masih berada didalam perut, apakah Allah tidak nampak?. Apakad Allah itu hanya nampak pada darah yang keluar sahaja?. Cuba jawab pertanyaan saya. Jawab?.

Apakah diantara darah yang keluar dan dengan darah yang didalam rahim itu berbeza?. Setahu saya ianya tidak berbeza, baik yang didalam mahupun yang diluar, ianya adalah juga darah yang sama juga!.

Orang yang berpendidikan ilmu syariat, mereka berpenglihatan hanya untuk melihat sesuatu perkara  yang zahir atau hanya dapat mentafsir dari sudut luaran sahaja. Kebanyakkannya dari mereka, rata-rata hanya dapat melihat dari sudut feqah dan mereka tidak tahu langsung untuk menghubung kait atau untuk merujuk sesuatu perkara itu, kepada penglihatan melalui sudut ilmu disebaliknya!.

Baru-baru ini saya terbaca surat khabar yang negeri America berlaku banjir. Ramailah ustaz-ustaz dikaca talivision yang mengatakan bahawa itu, adalah laknat dari Allah, disebabkan kezaliman America. Berlakunya sunami dinegara Acheh, dikatakan bahawa Aceh negara yang banyak maksiat. Allah nak mensuci maksiat di Acheh.

DiAhfghanistan, diAzabaijan yang berlaku gempa bumi, kenapa tidak mereka katakan untuk mensuci kemaksiatan?. Kebanyakkan ulamak kita sekarang ini, hanya tahu tuduh orang itu salah dan orang ini salah. Sedangkan mereka tidak nampak didalam rumah tangga mereka sendiri dan didalam diri  mereka masing-masing, lebih zalim dari syaitan. Begitu juga dalam hal hukum hakam, hanya tahu melihat perkara zahir!.

Disini, marilah wahai sahabat-sahabat sekalian, saya ingin berseru kepada sekalian mana yang ada melayari laman web saya ini, cukup-cukuplah melihat yang zahir. mari kita berubah dengan melihat disebaliknya!.

Berbalik kita kepada darah haid yang keluar dari rongga, kiasan Allah itu, “bukan sahaja” merujuk kepada darah, nifas atau air mani. Ia sebenarnya merujuk kepada sesuatu yang boleh membatalkan ingatan kita kepada Allah!. Terutama semasa terkeluarnya  sesuatu yang berupa “air mani” semasa bersama suami isteri!. Sesuatu itulah yang kebanykkannya bilamana keluar, akan terlupa dan terlalai kepada Allah.

Saya mahu tuan-tuan tanya kepada isteri tuan-tuan. Apakah semasa keluar darah haid itu. apakah  isteri kita lupa kepada Allah?. Dan apakah semasa kita derma darah, diketika darah kita dipam kelular dari badan itu, apakah kita lupa kepada Allah?. Setahu saya, ada kalanya isteri atau mak kita, tidak sedarpun darah (datang bulannya) sampai!.

Disini, sebenarnya Allah nak meyampai pesan atau Allah nak memberi ingatan kepada kita bahawa disebalik cerita atau kiasan haid atau air mani itu,  hendaknya jangan sekali-kali kita melupai Allah. Walau diketika mana. Biarpun diketika kita bergauh (bersekedudukkan) bersama isteri!.

Tidak ada contoh  lain yang lebih tepat untuk Allah, memberi pengajaran kepada kita supaya kita dapat menilik maksud disebaliknya.  Perkara yang boleh mendatangkan lalai atau lupanya kita kepada Allah itu, melainkan perkara  yang “terkeluarnya sesuatu dari rongga”. Tetapi bukan sahaja merujuk kepada air mani atau darah haid!. Kiasan dengan sesuatu yang keluar dari rongga itu, adalah sesuatu yang melalikan kepada Allah, seumpama kiasan bilamana kita bersama suami isteri.

Setelah kita lalai kepada Allah, hendaklah kita bawa mandi!. Perkara mandi itupun juga, adalah satu kiasan. Kiasan kepada perkara mandi itu, adalah merujuk kepada  “membersihkan diri“. Membersihkan diri itu pula, bukan bermakna mandi dengan menggunakan air. Bilamana orang lupa kepada Allah, kenalah mandi junub dengan melalui proses kembalikan semula ingatan kepada Allah Taala!. Kembalikan ingatan kepada Allah, itulah yang dikatakan air.

Mandi junub itu, bukan sahaja bermaksud mandi dengan menggun air!. Maksud disebalik perkara mandi itu,  adalah merujuk kepada membersihkan diri dengan megembalikan semula daya ingatan kita kepada Allah Taala. Megembalikan semula ingatan  kepada Allah Taala.

Maksud air itu pula, adalah merujuk kepada air penyerahan diri kepada Allah!. Membersihkan diri daripada lalai dan lupa kepada Allah, itulah maksud mandi junub, iaitu mandi dengan air penyerahan diri dan megembalikan semula ingat kepada Allah.

Dikeranakan haid dan nifas juga secara kebetulan keluar dari lubang atau rongga yang sama, maka di kias atau diibaratkan juga kepada haid dan nifas!. Kita jangan pandang kiasan Allah, kiasan itu sebagai panduan syariatin. Kita hendaklah mellihat disebalilk syariatin itu, masih ada mempunyai pengertian hakikotun!. Pengertian hakikotun disebalik keluar sesuatu dari rongga itu, adalah sesuatu yang boleh melalai atau melupakan kita terhadap Allah swt!.

Faham apa yang saya perkatakan itu betul-betul. Itulah cara suluhan ilmu hakikat, dalam menentukan hukum!. amin drp hj shaari dan marilah kita sama-sama cari titik kebenarannya. Saya sekadar pencetus ungkapan, bagi kefahaman bahasa. Yang menilai itu, adalah diri tuan-tuan sendiri?.

Saya tidak berilmu, ilmu saya curahkan itu, adalah ilmu tohor, ilmu cetek, ilmu kering, ilmu kosong, ilmu bodoh atau “ilmu kebencian orang feqah“. Untuk itu, berilah tunjuk ajar kepada saya, supaya saya tidak lagi jadi bodoh sebodoh sekarang. Amin.

8 Replies to “Sambungan Mandi Junub 19hb Nov”

 1. Assalamualaikum,

  Penjelasan yang terang sehingga kekaburan telah sirna dari fikiran yang membelenggu selama ini.
  Terima kasih Tuan Guru. dari Allah kepada Allah.

  Para pembaca,

  mulai saat ini,marilah kita sama-sama memandang segala sesuatu itu dengan suluhan mata hati . terhijabnya kita dari mengenal Allah adalah kerana selama ini kita terlalu disempitkan dengan pandangan syariat sehingga tidak ternampak akan yang tersirat disebalik yang nyata itu.

  Allah menerangkan sesuatu disebalik sesuatu.

  Like

 2. Alhamdulillah fahamlah saya bahawa kisah-kisah itu hanyalah cerita kiasan saja dan tiada kaitan dgn air mani, haid atau nifas. Ianya sebagai contoh saat dan ketika kita lupa dan lalai kepada Allah. Terima kasih Tuan Guru.

  Like

 3. Tuan Guru ku yang di kasihi.

  Sebenar-benarnya, apa yang tuan guru hidangkan dan sedang di nikmati ini sudah ditanggung olih jasad setiap jasad itu, cuma untuk “memahaminya” sahaja, baik secara hakikat/secara mendalam atau pun secara kasyaf lalu akan menjadi lestarilah kehidupan ini. Inilah yang di katakan tidak lagi berhuruf, tidak lagi bersuara dan tidak lagi berkata-kata.
  Yang bodoh itulah Cerdik, Yang tohor itulah Jernih, Yang cetek itulah Dalam, yang Kering itulah Basah dan yang Kosong itu memang benar-benar Kosong. Guru seperti diatas tidak bolih diajar kerana dia diajar dan dan rantun olih ilham Ilahi tetapi dia wajib menyampaikan kepada umat yang bertuhankan Allah. Kamilah umat itu wahai guru ku.

  Terima kasih.

  Like

 4. KasihKu!,aku nak tanya…bersamaan manakah air mutlak dgn mandi junub dan perbezaan yg manakah diantara air mutlak dgn mandi junub keduanya tersebut?..terangkan aku…..(TanpaSifat)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s