Cara-Cara Melihat Allah !

Cara-Cara  Melihat Allah

1)Pandang Makhluk terlihat Makhluk.

Kebanyakkan dari kalangan kita, malahan jika tidak keterlalun, boleh dikatakan hampir keseluruhan masyarakat kita sekarang ini, beriktidah,  beranggapan, berpandangan atau berpegang kepada istilah ” makhluk yang memandang dan makhluk yang melihat “.

Bilamana makhluk yang memandang, pastinya yang terlihat itu, adalah juga makhluk!. Sifat makhluk itu, hanya akan dapat melihat makhluk. Sifat makhluk, mana mungkin dapat melihat Allah!. Allah itu, hanya dapat dilihat  melalui Allah sendiri!. Hanya Allah yang boleh melihat Allah dan hanya Allah yang dapat melihat Allah!.

Sifat makhluk adalah nyata, mana mungkin dapat melihat yang ghaib. Zahir memandang hanya kepada yang zahir manakala hanya batin boleh memandang zahir dan batin..

Kita masih lagi beranggapan bahawa yang melihat itu, adalah mata kita, yang megangkat berat itu, adalah tangan kita, yang bercakap itu, adalah kata-kata kita dan yang mendengar itu, adalah telinga kita!. Bilamana  mata diri kita sebagai yang bersifat makhuk melihat itu  makhluk, maka yang terlihat dan yang terpandang itu, adalah juga makhluk. Maka jadilah makhluk melihat makhluk!. Bilamana makhluk melihat makhluk maka yang terpandang itu, pastinya adalah makhluk!.

Seumpama mata memandang pokok, bilamana mata memandang pokok, maka pokoklah yang kita lihat!.  Mana mungkin melihat pokok terpandang bukit dan mana mungkin memandang bukit, terlihat pokok!. Pada hukum akal, apa yang terpandang, itulah yang terlihat dan apa yang terlihat, itulah yang terpandang!.

Tahap ini, adalah tahap kita memandang kita atau tahap makhluk memandang makhluk.  Tahap ini, adalah tahap makhluk manusia yang belum mengenal diri dan tahap belum sampai kepada penyerahan diri!. Tahap dimana makhluk manusia tidak pernah memandang yang bahaswasanya kelakuan, pergerakkan atau kelakuan yang kita perbuat itu, adalah milik Allah swt.

Mari pula kita belajar pelajaran bagaimana  cara makhluk memandang makhluk, tiba-tiba saja boleh sampai kepada tahap terlihat Allah?;. Tuan-tuan dan puan-puan yang dirahmati Allah sekalian. Pada peringkat pertama pelajaran kita, kita telah belajar ilmu “pandang makhluk terlihat makhluk dan lihat makhluk terpandang makhluk.. Namun pada hari ini tanggal 15hb Nor, jam 9.29 malam, mari kita sama-sama melangkah keperingkat pelajaran yang kedua atau mari kita naikkan lagi sedikit ilmu kita kepada tahap yang lebih tinggi, iaitu tingakatan ilmuPandang makhluk terlihat Allah dan lihat makhluk terpandang Allah!.

Sekarang tanggal 16hb NOv.  jam 5.15 pagi, saya nak bersiap-siap ke lapangan terbang Subang untuk Kota Bharau, untuk menemuai Menteri Besar Kelantan Dato Nik Abd. Aziz dan Dato Haji Adi Awang pada majlis persidangan muktamar Parti Pas.  Atas jemputan Dato Nik Aziz untuk berjumpa beliau pada lebih kurang jam 11 pagi. nanti kita sambung.

Sabtu, 17 Nov 2012

Semalam tanggal 16hb Nov, jam 7.10 pagi,  saya bertolak dari lapangan terbang Subang Kuala Lumpur ke Kota Bharu. Sesampainya disana, sepatutnya saya dijemput oleh tuan guru Ustaz Sikal dan sahabat-sahabat lain. Malangnya pada ketika itu, semua talian telefon tiada liputan. Saya naik kereta sewa (prebet sapu) dengan tambang RM10.00 ke tempat persidangan Muktamar parti Pas di “PUTIK” pengkalan Cepa, yangn tidak berapa jauh dari lapangan terbang .

Sesampainya saya disana, saya melihat begitu ramai para pengunjung. Terlintas difikiran saya, berkemungkinan itulah makanya talian telefon tidak ada liputan. Kereta yang saya naiki telah mendapat kebenaran dengan izin Allah Taala, untuk masuk sehingga kepintu besar muktamar. Jika tidak dibenarkan masuk, mungkin saya kena berjalan hampir satu setengah kilometer.

Tujuan saya datang kemuktamar PAS, adalah bertujuan untuk berjumpa dengan Tuan Guru Nik Abd Aziz sebagaimana yang dijanjikan dipertemuan sebelumnya, untuk temukan saya dengan Tuan Guru Hj Hadi Awang dan Tuanku Sultan Kelantan. Saya bukan penyokong PAS dan saya juga bukan penyokong UMNO. Saya tidak menyokong mana-mana parti dan saya juga tidak suka bermain parti. Mana-mana partipun, saya suka dan saya bersetuju, asal saja bertuhankan kepada Tuhan yang satu!.

Sesampainya saya, Tuan Guru Hj.Hadi Awang selaku presiden parti, sedang memeriksa barisan kehormat. Selepas selesai pemeriksaan barisan, Tuan Guru Hj, Hadi diarak masuk kedewan. Dikala mengiringi masuk kedewan, disitulah diperdendangkan dengan paluan gendang silat. Terdengar sahaja paluan itu, menyebabkan air mata saya tidak lagi terbendung dan dengan deras bercucuran membasahi pipi, mengenangkan ibu saya yang suka sangat dengan muzik itu.

Selepas itu saya menuju ketempat pamerah dan expo jualan. Saya tidak dibenarkan masuk kedewan perwakilan kerana saya bukan perwakilan. Saya mengambil kesempatan mendengar ucapan presiden melalui speaker. Sambil itu saya pergi berlegar-legar dipusat jualan.

Selepas ucapan preseden tamat, mereka ketempat jamuan makan. Saya melihat tuan gru Nik Azia bergegas keluar dengan tidak sempat makan. Saya meluru ketempat beliau lalu dia menyapa saya dan sempat juga saya bercakap-cakap seketika dan beliau terpasa bergegas pergi, katanya untuk meyembahyang jenazah. Dia mengarahkan saya berjumpa dengan tuan guru Hj Hadi untuk meyampaikan kitab. Dengan kawalan ketat diruangan makan, tidak memungkinkan saya masuk. Dengan izin Allah, saya  dibawa oleh Timbalan Menteri Besar Kelantan, Dato’ Husham Musa untuk berjumpa presiden Hj. Hadi dan sesudah majlis makan tengah hari, Presiden Parti  Dato’ Hj Hadi berjumpa saya bagi meyampaikan 2 naskah kitab.

Dibelakang saya, saya terlihat Datin Seri Wan Azizah selaku ketua parti Keadilan, sedang mengadakan press conference. Saya meminta izin untuk meyampaikan kitab. Datin Seri Azizah bersetuju dan mengalu-alukan pemberian itu.

Lebih kurang jam 1.00 tengah hari saya dan sahabat yang datang menemui saya disitu, beredar dari pusat persidangan kerana untuk menunaikan sembahyang jumaat..

Jam8.20 pesawat dari Kota Bharu bertolak ke Kuala Lumpur. Sesampainya saya di lapangan terbang Subang, hati kecil saya mula berkata-kata sendiri. Dulu, semasa dua puluh tahun yang lepas, saya teruja melihat orang lain menaiki kapal terbang kesana kemari. Meraka minum pagi di Kuala Lumpur, manakala petang pula minum kopi di kelantan dan malam pula sampai semula di Kuala Lumpur.  Sekarang sampai juga giliran saya, sebagaimana mereka. Entah esok lusa saya juga sebagaimana mereka. Tetapi entah-entah juga tidak sempat merasa sebagaimana mereka, kerana berkemungkinan saya mati dulu, sebelum sempat merasa!. Apa-apapun sekarang ini, saya merasa sudah cukup bertuah earana sudah dapat rasa sebagaimana yang tidak dapat saya rasa sebelum ini!.

Segala gambar pertemuan saya dengan pemimpin PAS akan saya masukkan dalam blog tidak lama lagi!. Mari kita berbalik semula kepada tajuk ilmu kita pada pagi ini, iaitu dengan memperbincangkan tajuk, pandangn makhluk terlihat Allah.

Peringkat kedua;

2) Pandang Makhluk Terlihat Allah dan lihat makhluk terpandang Allah!.

13 Replies to “Cara-Cara Melihat Allah !”

 1. Assallamualaikum…
  Nampaknya karya ini sudah lama tidak bersambung Tuan Haji. Mohon teruskan kepada cara ke 2: Pandang Makhluk Terlihat Allah dan lihat makhluk terpandang Allah!.
  Salam dan maaf.

  Like

 2. as salam
  pada pendapat saya cara melihat dari dalam diri sepenuhnya keluar diri sepenuhnya… tiada lain dah tuh. cahayanya meliputi langit bumi sekelian alam semesta. yg tilik dan yg ditilik tiada lain dah tuh…

  dengan pandangan yg penuh, infiniti sehingga terasa kosong balik segalanya… terisi hanya dia jua…

  pandangan mati adalah maha gelap dan pandangan hidup adalah maha terang. kelihatan yg hidup dia saja dah tuh…

  tiada…tiada…tiada lain..
  tiada ujud, wujud, maujud hanya dia saja…

  terima kasih tuan guru yg membantu ramai ramai pencari diri dan tuhan dengan putusnya…

  Like

 3. Untuk apa kamu membuat jalan cerita ?
  Untuk apa keinginan ilmuan dalam agama islam teringin bersemuka diihadapan Allah ( Tuhan pencipta segala perubahan yang serentak di seluruh dunia yang dilakukan oleh manusia ?
  * APA YANG SY PRLU BANTU ?
  AGAR YANG MENUNTUT DAPAT MEMBANTU ALLAH AGAR AYAT ALLAH DAPAT DI FAHAMI DITERIMA OLEH KAUM MASING-MASING .
  Jangan la ayat-ayat atau kalimah allah disia siakan dibuang dalam tmpat pembuangan sampah walaupin 20tahun berlalu perbuatan ini Allah dapat melihat seolah-olah tidak mengenal sifat Allah , Allah Tuhan pencipta alam akan menunjukkan sifat sifat dan kelakuan yang di amalkan oleh manusia
  Dari semua sudut amalan sedar atau tidak tersedar Allah Tuhan seluruh ciptaan alam dan kehidupan telah memperlihatkan agar Allah Tuhan pencipta alam tampil memperlihatkan Allah tuhan pencipta seluruh Alam telah mengubah segala macam sifat dan menyembunyikan kejadian rezeki agar kenal dan tahu kesibukan dan kesedaran adalah sistem Sifat Siasatan Allah yang amat sulit di kaji dalam konteks zahir atau batin. .
  Dunia terlalu besar dijelajah zahir kenal akan Allah Batin sifat Allah tuhan pencipta dan pengubah perasaan agar kenal suara Allah Tuhan pencipta adalah Ilmu yang canggih dari terompet . .
  Gabungan Sistem Kuasa yang bertambah hanya ada pada Allah Tuhan pencipta Ayat yang wujud di teknologi tanpa pendedahan di laman laman blog dll.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s