Sambungan Bab Hari Raya Korban

Tuan-tuan dan puan-puan yang dirahmati Allah.

Maksud korban adalah bererti sembelih. Manakala maksud sembelih pula, adalah bererti memutuskan nyawa dari badan (jasad). Memutuskan nyawa dari badan pula, apakah maksdunya?. Inilah yang ramai orang tidak faham dan tidak mengerti!. Ramai dikalangan kita hanya faham bahawa erti korban itu adalah upacaya sembelih lembu, kerbau atau unta.Sedangkan maksud atau pengertian sebenar “Korban” itu, tidak ada kene mengena dengan lembu, kerbau atau unta. Lembu, kerbau atau unta itu, hanya sekadar kiasan atau simbolik.

Korban atau sembelih itu, sebenarnya bertujuan bagi mengajar kita erti penyerahan nyawa. Kita hendaklah berserah diri kepada Allah, bukan sahaja setakat anggota tujuh, malahan berserah diri kepada Allah itu, hendaklah sampai kepada tahap nyawa (roh). Itulah sebenar-benar pengertia atau maksud disebalik perkara korban!.

Selama ini, kita terlepas pandang yang bahawasanya roh atau nyawa kita itu, sebenarnya bukan hak kita, bukan harta kita dan bukan milik kita. Nyawa itu sendiri, adalah milik Allah Taala. Nyawa atau roh itu, adalah Raja atau  Sultan kepada kita. Biar pun dia selaku Raja atau Sultan, tidak semestinya dia berkuasa. Berkuasanya roh yang memerintah kerajaan diri kita itu, adalah juga milik Allah!. Segala milik Allah itu, hendaklah dikembalikan semula kepada Allah Taala.

Sifat adalah anggota kita, asma’ adalah nama kepada anggota kita, afaal adalah perbuatan ubuh kita dan “roh” adalah zat kepada kita. Sebagaimana sifat manis yang ada pada gula. Sifat manis yang ada pada gula itu, adalah zat kepada gula. Sebegitulah sifat roh (nyawa) yang dada pada kita. Sifat roh yang ada pada kita itu, adalah zat kepada jasad.

Zat itu  berada pada tahap makhluk bukannya pada tahap Allah. Allah tidak ada zat, Allah itu adalah Allah. Allah tidak bergantung kepada zat. kiranya Allah bergantung kepada zat, bererti zat itu lebih tinggi dari Allah!. Ingat. ingat dan ingatlah bahawa Allah itu, tidak  ada zat. Allah itu adalah Allah yang berdiri dengan sendirinya!. Allah bukan berdiri pada zat, tetapi Allah berdiri dengan sendiri (kiamuhu Binafsih).

Zat bagi tubuh dan zat bagi kita itu, adalah roh. Kita mengakku mengenal diri dan mengaku berserah diri kepada Allah, tetapi tidak ramai yang tahu menyerah roh kepada Allah Taala. Setelah kita berserah roh kepada Allah, itulah baru sebenar-benar berserah diri.

Barang siapa yang mengenal roh, bermakna mengenallah ia akan dirinya. manakala barang siapa yang mengenal diri, maka akan mengenallah ia kepada Allah Taala.   Barang siapa mengenal roh, hancur binasalah jasad dan barang siapa mengenal Allah hancur binasalah roh. Setelah hancurnya roh, barulah dikatakan mengenal Allah  dan berserah diri kepada Allah Taala.  Sempurna atau khatamnya maksud berserah diri itu, setelah menyerah roh (nyawa) kepada Allah Taala. Ituylah pengertian kurban yang sebenar.

Dalam upacara kurban, Allah tidak pandang kepada nyawa lembu, darah lembu atau daging lembu. Yang Allah nak nyataka ndisitu adalah simbolik atau kiasan lembu kerbau itu, hendaklah kita bawa kepada diri kita sendiri. Yang Allah pandang itu, adalah nyawa kita, daginng kita dan darah kita!.

Bukan besar ertinya bila daging korban itu dapat kita ageh-agehkan kepada orang. Sedangkan orang yang kita ageh-agehkan daging korban itu, adalah orang yang boleh beli lebih banyak daging lembu, berbanding pemberian dari daging korban!. Malahan ada orang yang dapat daging korban itu, mereka sendiripun bekorban sehingga tujuh lapan ekor lembu. Apakah mereka terpandang agehan korban kita yang seberat setengah kilogrem?.

Kita dakwa yang daging itu tanda ikhlas kita, apakah hari lain kita tidak ikhlas?. Apakah hari lain tidak boleh kita agehkan daging lembu?. Apakah tanda simpati kepada fakir miskin itu,  hanya pada hari raya sahaja., Apakah hari-hari lain tidak lagi perlu kepada simpati?. Cuba jawab?………………………………..

Jam sudah menunjukkan pukul 12.o2, tanggal 6hb Nov, Saya nak kekuala lumpur, jadi ada kelapangan serta diizinkan Allah kita sambung lagi. Tunggu ya…………………………….

17 Replies to “Sambungan Bab Hari Raya Korban”

 1. Assallamkm tuan guru yang dikasihi lagi di rahmati Allah.
  Saya sangat setuju dan benar2 yakin dgn penjelasan tuan ini. Muga2 Allah melimpahkan segalanya untuk kami yang dahagakan ilmu makrifat melalui tuan. Amin. Terima kasih.

  Like

 2. Assalammualaikum,

  Tuan Guru , inilah yang erti korban sebernar , berserah hingga ke peringkat roh dan nyawa hingga tiada menyatakan pada yang wujud melainkan DIA . Alhamdulilah terima kasih tuan guru dalam melimpahkan ilmu ini kepada kami .

  Like

 3. Assalamualaikum wr wb Tuan Guru Hj Shaari.
  Terimakaseh kaseh diatas penjelasannya mengenai perkara korban….Dari keseluruhan tajuk2 dan penjelasan2 yg disampakan oleh oleh Tuan Guru…membuat saya lebeh mengerti bahwa keseluruhan ilmu dan amal termasuk ibadat korban adalah untuk menzahirkan kehendak “Laa ilaha illallah – Tiada Yang Ada Kecuali Allah” atau “Tiada Aku Selain Aku”.

  Like

 4. Assalammualaikum.. semua yg membaca ilmu yang tersirat dan tersurat ini.. Semoga kita semua dapat keredhoan ILLAHH dah perolehi BELAS KASIHAN DRPD ALLAHHU S.W.T. INSYAALLAH.. Maaf kan saye menyelit dicelah2 hujjah tuan2 guru.. sangat2 memohon maaf.. dan menyusun 10 jari. niat dihati bukan nak mengajar @ pun kurang hajar.. tetapi same2 kite berlajar.. bukan juga nak tunjuk hebat @ pun berdebat tentang AGAMA. tetapi bertukar pendapat tentang AGAMA. HArap2 jika tersalah @ tersilap tuan2 guru dan pembaca2 sekelian dapat menegur dan tunjuk Ajar kpd Saya yang keldil lg daif tentng ilmu ini.. jika dicelup Jarum didlm lautan yg luas, diangkat pula jarum itu.. mana yg ada titisan air dijarum itu saje lah yg ade ilmu didlm dada org bodoh ini.. Tuan2 dan Puan2 yg dirahmati ALLAH Sekelian. mari kite berkongsi sedikit ilmu yang Guru2 saye telah manfaatkan pd saye.. dan skrng tibe masenye untuk Saye berkongsi dgn rakan2 dan pejuang2 AGAMA ALLAH. pendiri2 TANG AGAMA ISLAM.. INSYAALLAH.. APE2 pun.. SYUKUR ALHAMDULILLAH.. Kite memperolehi hidayah drpr ALLAH. bkn semua manusia ALLAH pilih.. LUHHUMANFUS dah tertulis NAMA2 Kite.. untuk memahami APA itu ISLAM.. inilah dinamakan ILMU KALAM.. ok.. tanpe buang mase lg saye mulakan dgn BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHHIM… ok tuan2 mulia.. skrg kita dah wat perkejaan yg pling besar disisi ALLAH ini.. jadi HATI kite.. mesti ADE SMK (KATA KUNCI), bkn Sek Men Keb… Bukan. Ini Sape yg sek men keb, satu hari msti TAMAT. tp ini SMK KIAMAT, MATLAMAT, ALAMAT. hah.. Ape die? die adalah.. Semua memerlukan Keikhlasan, Semua Memerlukan Keyakinan, Semua Memerlukan Kamahuan. Dan ia ade Ibu dan Ayah nye juge.. mcm kite gak ade mak n ayah. SEMUA MENGUKUT KEMAMPUAN. ini mak ayah kate kunci. sebab ILMU tanpe AMAL tak blh, AMAL tanpe ILMU pun tak boleh.. 2.2 kene sebati. kene main peranan.. insyaallah jln tu nampak terang, jaln jugak akan LURUS tak bengkang bengkok. INSYAALLAH. ok.. HATI Msti KATE KUNCI.. OK. SMK. PAHATdlm HATI 4ini ok… mcm mane kite ukir besi2, ukir batu bate. mcm tu gak kite ukir dlm hati kite 4 eliment ini. KEIKHLASAN,KEYAKINAN,KEMAHUAN & KEMAMPUAN. jelas KATA KUNCI.
  OK.. skrng kite kongsi KUNCI pulak ok.. ini blh dikatekan KUNCI SYURGA.. Jika ade KUNCI dan KATA KUNCI ini.. INSYAALLAH, ALLAH Jamin sorang HAMBA itu Memperolehi KETENANAGN, KEMENANGAN DAN KASENANGAN di atas BUMI, GERMILANG,CERMERLANG DAN TERBILANG dibwh BUMI. ini jika ADE, jika tak ade.. MAAF tuan2 dan puan2.. HIDUP berpasang-pasangan kan. siang ade mlm, langit ade bumi, sihat ade sakit, lapang ade sibuk, kaye ade miskin, mude ade tua, hidup ade mati, selamat @ lumat, sunnah @ musnah, anak jantan @ anak setan, leadies @ iblis, syurga @ neraka, terang @ gelap, lurus @ bengkok. ALLAH dah bg garis panduan. ade KUNCI,KATA KUNCI kehidupan TENANG,MENANG DAN SENANG atas bumi, GERMILANG,CERMERLANG, TERBILANG bwh bumi. tp jika takade, ALLAHHU swt dah bg gris panduan, takde KUNCI & KATE KUNCI. LETIH, PEDIH & SEDIH atas BUMI, RESAH,GELISAH & SUSAH bwh BUMI. INGAT SAHABAT2. INI REALITY, BKN FANTASY. OK… jage KUNCI ni, ape die KUNCI. ok.. KUNCI ini ade diTANGAN kite sendiri sebenarnye,.. sbab ape, tgn yg akan bercakap di akhirat, kaki jd saksi. mulut tutup membisu. ok.. setiapje nama ade edentiti nye sendiri. ok.. mcm kite gak.. ade name, ade edentiti kan.. ok yg pertama, IBU JARI.. dan ia diedentitikan sbgai JARI GOOD. ok.. kite nak GOOD dicc ALLAH swt, Nak good dicc ALLAH mesti ade dan msti selalu zikir ngn KALIAMT ini.. IBU sgala AYAT dlm AGAMA MUSLIM. iaitu MENGUCAP 2X MASYAHADAH. ASHADUALLAILAHAILLALLAH, WAASHHADUANNAMUHAMMADARRASULULLAH. KENE SELALU ZIKIR NGN KALIMAT INI TUAN2 MULIA.. akhir kalam kalau dapat sebut. alhamdulillah.. dijamin syurga. dan yg ke2, die duduk jari TELUNJUK.. DAN EDENTITI NYE ADLAH JARI NO1.. OK.. telunjuk ni.. ibarat (kamuni asik ikut telunjuk dia je..) hah itu lah ibarat telunjuk.. ok.. kite kene ikut telunjuk kite ni yuan2 puan2 mulia… tukunjuk kite ape? telunjuk org mukmin adlah AZAN, AZAN je SOLAH, AZAN je sOLAH, AZAN je SOLAH. No1 dlm agama islam.. SOLAT 5 WAKTU 1 HARI 1 mlm. ok.. yg ke2. dan yang ke3.. adlah jari HANTU.. bile sebut je HANTU die brkawan rapat ngn laknat tullah.. iblis2 dan syaitan2.. kite nak ALLAH jge kite dr makhluk ni la.. ALLAH dah janji, dan menjamin seorng hamba itu akan dipelihare setahun.. tp setahun die mintak SEBULAN aje.. ngn penuh SMK. BERPUASA dibln RAMADHAN. insyaallah setahun ALLAH akan jage kite. Dan yg ke4.. die duduk jari manis.. tu name die.. dan die diedentitikan sbagai jari beruntung.. sebab ape beruntung.. sebab sorang lelaki.nak nikah.. kurang2 emas kene masuk dijari ,manis.. baru layak dijadi isteri.. ok.. kite nak beruntung dunia dan akhirat.. insyaallah blh.. ALLAH janji blh dapat.. dan dipandang manis.. insyaallah.. isteri2,anak2, ibu dan ayah.. dan segalamakhluk langit ngn bumi akan doakan kite manis.. mcam mane carenye.. ok.. msti menunaikan perbuatan yang manis.. iaitu menunaikan ZAKAT.. Dan yang ke5.. die kecil.. tp bkn semua org blh dapat. bkn smua org blh wat.. tetapi semua org ingin, dan nak sgt2 pergi.. nama jari itu adlah klinking.. kalau bunyi clean.. bahasa org putih, bermakna BERSIH dibahasa melayu. KING pulak adlah RAJA.. RAJA BERSIH. mane2 kite pergi muke bumi ALLAH ini kite tgk BERSIH.. mintak maaf.. tak boleh lawan KIBLAT kite.. tempat paling bersih dimuke bumi ini. die tak dipanggil bersih lg.. ia digelar tempat yg paling SUCI. KAABAH.. IBRAHIM A.S DAN ISMAIL A.S MEMBINENYE. tempat paling suci dimuka bumi ALLAHHU SWT ini.. itu MENUNAIKAN HAJI bila berkemampuan.. RUKUN ISLAM di tgn kanan. ok.. bertepuk sblah tgn tak berbunyi… msti 2 blah tgn.. ditgn kiri kita pulak adalah.. ISLAM.. I- Isya, S-Subuh, L-Lohor@pun Zohor, A-Asar,M-Maghrib. ok… inilah kunci kite. kunci org mukmun.. Ini lah ISLAM. solat 5 waktu 1 hari 1 mlm. ok.. jom belajar 10 perkare ini dulu.. balajar macm mane die punye SAH, WAJIB, HARUS, SUNAT,MAKHRUH, BATAL, HARAM. iNI ilmu HUKUM SYARAK. OK.. WALLAHHUALAM.. WABILAHHITAUFIKWALHIDAYAH.. ASSALAMMUALAIKUM WH. (maafkan saye berbicare semua ini.. ini adalah ilmu.. dalau rase betul ambil. jike tak betul jgn ambil ok.. sekali lg saye memohon maaf. bkn nak mengajar@ kurang hajar, tp same2 kite belajar ok.. berkongsi .. ok.. chart lg.. jge iman semua. have a nice day to all… AZHAR. maaf guru.. ini bukan dituju pd guru.. ini ditujukan khas pade sahabat2 sy. dan pembaca2 sahaje.. maaf ye haji saari..

  Like

  1. Terima kasih ananda yang sudi berkongsi ilmu. Ilmu anda itu, adalah ilmu pada tahap istilah, nasihat ayahnda, supaya ananda cari, korek dan gali lagi ilmu kenyatan. Perkra istilah itu, adalah perkara ilmu yang tidak ada titik. carilah ilmu yang da tempat berhenti (titik).

   Yang ananda carita itu, memang semunya benar dan tidak ada satupun yang salah, cuma pada pendapat ayahnda yang cetek ilmu ini, ilmu yangn ananda utarakan itu, adalah ilmu istilah ( ilmu perkhabaran) semata-mata. Hendaklah ananda dalami, korek dan gali lagi ilmu disebalik ilmu. Cari ilmu yang nyata (ibarat meyimpan kereta pada tempat yang ada parking (penamat).

   Ilmu penamat itu, adalah ilmu mati sebelum mati. Maaf kiranya ayahnda meyinggong peranasan ananda, sekadar memberi padangan. amin drp hj shaari

   Like

 5. Salam……..
  Izinkan saya mengambil dan menggunakan catatan tuanuntuk diri, keluarga dan untuk dikongsi teman-teman yang mahu mengenal. Tulisan tuan mudah difaham. Izinkan saya.

  Liked by 1 person

   1. asalamualaikum kang smwa., trima kasih atas ilmu pengetahuan yang di miliki., isyallah bermafaat bagi kita smwa., yang mengetahui ilmu pengetahuan tetang allah layak nya jangan pernah sungkan2 untuk memberi pengetahuan pula pada orang yang ada di sekeliling kita agar dapat mengenal sang pencipta dan isyallah bermanfaat bagi seluruh insan di bumi allah ini. amin *LA ILAHA ILLALLAH*

    Like

 6. amin…amin…amin…barulah hamba yang bodoh ini faham akan makrifat korban terima kasih hamba alllah(tuan hj shaari)…yang jujur memperjuangkan MAKRIFAT …ayoh..teruskan perjuangan kami sentiasa memberi sokongan yang UTOH….amin

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s