MENGENAL DIRI MELALUI GARAM. MENGENAL ALLAH MELALUI MASIN

Mengenal Diri Melalui garam dan Mengenal Allah Melalui Masin!

Muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian.

Hari ini tanggal 2 hb Oktober, jam menunjukkan pukul 5 pagi. Marilah kita sama-sama mengikuti pelajaran mengenal diri melalui kiasan garam dan mengenal Alllah melalui kiasan masin. Sebelum itu, ingin saya ajukan satu persoalan. Soalannya berbunyi, kenapakah ikan tidak masin selama hidup berendam didalam laut?.  Masinnya ikan itu, bilamana direndam dengan garam, kenapa ikan tidak masin bilamana  berada didalam lautan masin!.  Saya mahu tuan-tuan jawab, sebelum  boleh meneruskan bacaan ilmu yang seterusnya.

  Pelajaran ini, adalah satu pelajaran dan satu kiasan yang teramat besar bagi mengajar kita mengenal diri dan mengenal Allah Taala dengan nyata dan jelas. Sayangnya tidak ramai dari kalangan kita yang mahu berfikir dan megambil iktibar darinya!.  Allah jadikan sedemikian rupa adalah semata-mata bagi mengajar kita  erti mengenal diri dan mengenal Allah Taala.  Bagi mereka-mereka yang berpandangan jauh, akan dapat mengambil iktibar melaluinya.

Ikan tidak masin selama masa berada didalan lautan, sebabnya adalah  kerana “ikan belum mati”. Kerana ikan belum mati dan kerana ikan masih hiduplah sebabnya ikan itu tidak masin semasa berada didalam lautan masin!. Setelah mati atau setelah berpisahnya  nyawa dari jasad ikan, barulah ikan beroleh masin dan barulahh ikan akan menjadi masin bilamana berada didalam lautan.

Persoalannya disini, apakah hubungan nyawa dengan masin?.

Yang menerima masin itu, adalah jasad, bukannya nyawa, nyawa tidak ada kena mengena dengan  masin!.  Tetapi kenapa bilamana ikan masih bernyawa, jasadnya tidak boleh menerima masin. Bilamana ikan sudah mati dan setelah nyawa bercerainya dari jasad, barulah tubuh ikan itu boleh menerima masin! kenapa?. Yang berendam didalam lautan masin itu, adalah jasad ikan bukannya nyawa ikan! Kenapa ikan tidak boleh menerima masin bilamana adanya nyawa?. Tubuh ikan hanya boleh menerima masin, setelah ketiadaan nyawa!.

Cuba lihat bagaimana ikan yang sudah mati,  pastinya akan menemui masin. Iktibar atau pengajaran “mati” yang dapat kita kutip dari kiasan ikan dengan  garam itu, sebenarnya adalah salah satu  cara mengajar kita mengenal Allah.  Kenapa ikan tidak boleh menerima  masin?. Persoalan ikan tidak boleh menerima masin adalah sama dengan persoalan kenapa kita tidak boleh mengenal Allah?. Barang siapa tahu kenapa ikan tidak boleh menerima masih, mereka akan tahu kenapa kita tidak boleh mengenal Allah!.

Ikan tidak boleh menerima masin, adalah kerana ikan belum sampai kepada tahap “mati”. Begitu juga dengan kita,  diri kita tidak boleh sampai kepada tahap mengenal Allah, adalah kerana diri kita belum sampai kepada tahap mati (matikan diri sebelum mati).  Bilamana kita berjaya sampai kepada tahap mematikan diri sebelum kita mati, disitulah nantinya kita akan dapat sampai kepada tahap mengenal Allah Taala!.Sebab kita tidak boleh sampai kepada tahap mengenal Allah itu,  adalah kerana kita belum berjaya sampai kepada tahap matikan diri!Sesudah sampainya kita kepada tahap “mematikan diri sebelum mati”  dengan sebenar-benar  sampai, barulah boleh kita mengenal Allah Taala dengan sebenar-benar kenal!.

Setelah ikan sudah sampai kepada tahap mati, maka akan sampailah sifat  masin kepada jasad ikan.  Begitu juga kiasannya dengan diri kita. Bilamana sampainya kita kepada tahap “Al mutu kablaan tamautu”, (matikan diri sebelum mati), barulah kita akan sampai kepada tahap mengenal AllahTaala!.  Setelah diri sudah sampai kepada tahap “mati sebelum mati”, maka akan sampailah kita kepada tahap mengenal Allah!. Untuk itu, barang siapa yang berhajat atau bercita-cita untuk sampai kepada tahap mengenal Allah Taala, seharus dan semestinya terlebih dahulu melalui proses mematikan diri sebelum mati!.

Sebab tidak sampainya kita kepada tahap mengenal Allah itu, adalah kerana tidak berjayanya kita untuk sampai kepada tahap mematikan diri!.  Setelah sampainya kita kepada tahap ilmu mati sebelum mati, barulah kita akan dapat sampai kepada tahap mengenal Allah, dengan  sebenar-benar mengenal!.  Sesudah matinya ikan baru boleh menerima masin, sebegitulah juga dengan diri kita. Sesudah diri kita mati sebelum mati, barulah Allah itu akan dapat menghampiri, mendampingi, menyelubungi serta meliputi diri kita!. dari situlah kita akan dapat mengenal Allah dengan nyata. Kita akan berjaya sampai kepada tahap mengenal Allah dengan nyata , setelah kita mengenal erti mati dengan rata!. Untuk itu marilah kita belajar mengenal erti mati, “Al-mutu Kabllaan tamautu” (mati sebelum mati).

Untuk mengenal Allah itu, mari kita umpamakan diri kita seumpama garam dan mengenal Allah itu seumpama masin. Anggaplah diri kita ini garam. Kiranya kita hendak binasakan sifat garam kedalam masin, campakkan garam kedalam laut. Setelah garam kembali kedalam laut, maka akan hilanglah sifat garam, setelah hilangnya sifat garam,  maka kekallah ia dalam sifat masinnya!. Begitu juga dengan diri kita.

Barangn siapa yang berhajat untuk mengenal diri, hendaklah ia mematikan diri sebelum mati (membinasakan diri).  Seumpama kiasan kita campak garam kedalam laut. Setelah garam dipulangkan semula kedalam lautan, barulah tidak lagi kelihatan garam.Yang nyata hanyalah masin. Begitu juga dengan diri kita, barang siapa yang berhajat untuk mengenal diri, campakkan diri kedalam lautan wajah Allah. Sifat garam atau sifat diri kita sebenarnya tidak ada, tidak wujud dan tidak maujud. Yang ada, yang wujud, yang ujud dan yang maujud itu, hanyalah masin.

Cuba tuan-tuan ambil seketul garam kasar. Saya mahu tuan-tuan genggam garam itu dan  masukkannya kedalam segelas air.  Kerana ” berketul” itulah makanya kita panggil ia dengan panggilan garam. Cuba larutkan garam kedalam air, biar sifat ketulannya hilang, maka garam tidak lagi dipanggil garam, melainkan dipanggil  ia dengan panggilan masin!.

Demikian juga dengan diri kita, kerana kita “bersifat” itulah makanya kita panggil diri. Cuba kita hilangkan sifat diri, cuba kita bayangkan yang diri kita itu mati!. Setelah mati dan setelah ditanam kedalam tanah, dimanakah yang dikatakan diri?. Sebenarnya diri kita tidak ada. Diri kita sebenar-benarnya tidak ada!. Sebenar-benarnya diri kita itu, tidak ada!. Adanya sifat diri kita itu, hanyalah sekadar bersifat sebagaimanna sifatnya garam. Kiranya kita hanyalah sekadar bersifat sebagaimana sifatnya garam,  kenapa kita masih mengaku yang kita itu  ada?. Sekiranya sifat garam tidak ada, maka sifat kita juga tidak ada. Kembalikan garam kedalam laut dan kembalikan diri kita kedalam Allah! (wajah Allah).   Allahh, Allah, Allah   ………………………………………………………………………

akan saya sambung dilain kelapangan. jam sekarang sudah menunjukkan pukul 12.25  tgh hari.

31 Replies to “MENGENAL DIRI MELALUI GARAM. MENGENAL ALLAH MELALUI MASIN”

 1. Assalamualaikum Tuan Haji, Syukur kepada Allah kerana yg menulis itu adalah Dia, yang mengajar Ilmu Makrifat itu jua dia, yang memberi faham jua dia. Dalam ayatul kursi “Allah Mengetahui apa2 yang ada di hadapan mereka dan belakang mereka dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari Ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya”. Bagi saya ini adalah rahmat dari Allah menemukan saya dengan Kitab Tok Kenali dan bertemunya saya denga Tuan Haji. Moga DIA terus menyampaikan pada DIA melalui DIA. Amin

  Like

 2. Asalam, Tuan Haji saya sangat berbesar hati setelah membaca artikel Tuan Haji bertajuk cara mengenal Allah melalui “masin”. Besar harapan saya jika saya dapat membaca artikel yang seterusnya mengenai tajuk ini melalui e-mail saya.

  Like

  1. Terima kasih kerana sudi mendalami ilmu Allah yang tidak lagi dipeduli oleh orang zaman sekarang. Tuan lihatlah, karangan saya, saya akan menulis hampir setiap hari. Walaupun tuan sudah baca karangan saya yang lepas, harap dapat diulang semula, kerana ada sahaja perubahan dan pembaharuan yang saya tambah.

   Like

   1. Salam penoh kemuliaan kepada Tuan guruku. Setiap kata dan susunan yang di sampaikan sungguh jelas dan mudah difahami, kemasinan garam itu telah membaluti tubuh ini hingga tinggal rasa yang tidak berrasa lagi.Karam dilautan mkrifatullah kerna Dialah yang mengenal Dia. Amin.

    Like

 3. sungguh jelas penerangan tuan, terima kaseh banyak!!! selagi ikan itu tida dapat mematikan dirinya maka tidaklah ikan mengenal masin pada tubuh nya….

  Like

 4. ASSALAMUALAIKUM..USTAZ SHAARI..BAGAIMANA CARA NK KEMBALIKAN DIRI KEDALAM ALLAH! (WAJAH ALLAH ) DAN MEGENAL ERTI MATI, ( MEMBINASAKAN DIRI ) ”AL-MUTU KABLAAN TAMAUTU” ( MATI SEBELUM MATI )SEBAGAIMANA GARAM DIPULANGKAN KEDALAM LAUTAN MAKA LEBURLAH SIFAT GARAM DAN YANG NYATA HANYALAH MASIN…

  Like

 5. Assalamualaikum Tuan, Alhamdulillah…terima kasih atas penerangannya…ini menambahkan rasa kpd diri yg hnya sifat ini…Allah

  Like

 6. Assalamu’alaikum,, cikgu. Saya puspita dari wonogiri, indonesia..terima kasih atas pengajaran’y, mudah2an saya dipahamkan, aamiin

  Like

  1. Dapatkan dua buah kitab yang menceritakan ilmu ini, agar beroleh faham yang mendalam serta dapatkan dvd ceramah. Smskan lamat puan kepada saya, nanti sys aturkan kirimannyya. amin drp hj shaari

   Like

 7. Assalamualaikum tuan guru…
  Benarkah maksud matikan diri sebelum mati itu ialah matikan penglihatan,matikan pendegaran, dan ingatan terus menuju kepada Allah.
  Ataupun kembalikan sifat yang 7 yang dipinjamkan kpd kita lalu pejamkan mata dan tumpukan ingatan kepada DIA.
  Harap dapat huraikan,terima kasih.

  Like

 8. ……bismillahhirrahmannirrahim..mati yg zahir maka hduplah yg batin,kerana zahir itu tlalu zulmat hingga mematikan yg batin dari dirasai akan hadirnya…..matikan diri yg zahir,lenyapkan segala pandangan pada dunia,maka terbitlah penglihatan dgn memandang hanya pada wujudnya semata2,disitulah adanya wajah tuhan,

  Like

 9. asalammualaikum…Tuan haji..saya amat berbesar hati dengan setiap artikel yg telah tuan haji tulis..izinkan saya mengulang semula..moga saya di beri faham..

  Like

 10. Yang hidup adlah Allah yg mati adalah hamba,mana kala di saat ayah hmba mati sebelum mati,disana beliau isra miraj atau dijalankan bukan berjalan ,dalam perjalanan beliau ,beliau diper temukan dengan orang orang yg menggunjing beliau,yg memuji beliau sampai pada akhirnya beliau bertemu dengan Allah .dan setelah mengenal Allah ayah hamba barulah di perintah kan shalat,dengan tahu yg disembah ,dan dengan membaca sahadat yg benar tahu mana muhammad dan yg mana Allah,ayah hamba baru merasa benar benar islam dirinya.

  Like

 11. Assalamualaikum tuan guru haji shaari, saya sangt senang memmbaca semua artikel yg ada dalam blog tuan, bahkan saya sampai mengcoleksi arkibtuan untuk saya selalu baca, dengn harapan semoga saya dapat merasakan kefanaan dalam diri,
  Terimakasih tuan atas semua pencerahan yg telah tuan sampaikan kepada kami kami sangt senang, semoga tuan guru selalu di rahmati alloh amiiiin dari junaidi…

  Like

 12. Setoap hari saya tdk pernah berhenti mmbaca pencerahan yg ada di blog tuan, semoga sya dapat hidayah dari apa yg sya baca,
  Walopun sya telah masuk kedalam maqom makrifat namun saya masih inginkan kitab tuan untuk saya bisa mendalami ilmu makrifat ini terimakasih kepada tuan atas semua pencerahannya….

  Like

 13. Assalamualaikom..ww Salam silaturahmi tuan haji saye sangat senang membaca artikel tuan haji semoge dapat berkelanjutan awaludin makrifatullah…wassalam Achmad Puadi Batam Indonesia

  Like

 14. Assalamualaikum
  terima kasih atas pemahaman yang Tuan berikan. saya ingin bertanya pada Tuan, bagaimana cara latihan mematikan diri sebelum mati? mohon diberikan pemahaman Tuan

  Like

 15. Assalamualaikum
  Terimakasih atas pemahaman yang Tuan berikan, saya ingin bertanya bagaiman cara melatih untuk mematikan diri sebelum mati? mohon penjelasannya

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s