Ilmu Makrifat Tok Kenali Kelantan

ILMU MAKRIFAT TOK KENALI KELANTAN

Email baru hj.Shaari (makrifattokkenali@gmail.com)

Kepada sesiapa yang berhajat dengan izin Allah, untuk mendalami ilmu makrifat Tok Kenali Kelantan, bolehlah berinteraksi secara on-line melalui email  “makrifattokkenali.com”.

Tujuan karangan kitab ilmu Tok Kenali oleh Haji Mohd Yusof cik wook ini, bukan bertujuan untuk membicara soal ilmu feqah, kerana persoalan ilmu feqah itu, sudah didibicara oleh sebarang kitab, semerata orang dan disemerata pelusuk dunia!. Tujuan kitab ini dinukilkan, adalah bertujuan untuk membawa tuan-tuan dan puan-puan sekalian belajar bagaimana cara-cara mengenal Allah dengan erti kata sebenar-benar mengenal! dan membimbing tuan-tuan dan puan-puan sekalian cara-cara atau kaedah mengenal diri dengan sebenar-benar mengenal !. Bukan setakat beristilah, bukan setakat usul  dan sekadar selogan menyedap kata, tetapi ianya adalah sebenar-benar ilmu makrifat yang sebenar!.

Kami percaya banyak artikel-artikel, buku-buku dan pelbagai cara media cetak telah ada membicarakan tentang Ilmu Makrifat . Tetapi, percaya lah, di sini mungkin ada kelainan yang mungkin tidak ada dibicarakan di dalam sumber-sumber di atas. Maka dengan itu, sudilah kiranya saudara dan saudari semua, sama-sama mengembara dan menerokai keajiban ilmu makrifat! dan bertanya lah sekiranya ada yang tidak jelas. Kami sedia menjawab segala pertanyaan dengan izin Allah Taala.

Ilmu makrifat adalah ilmu Rohani , ilmu jiwa dan ilmu rasa. Adalah mustahil  ilmu-ilmu sebegini boleh dilihat dengan jangkauan akal manusia biasa. Ia merupakan sesuatu anugerah Allah swt  kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan tidak terdapat ilmu ini diperolihi melalui pelajaran di sekolah-sekola dan tidakpun ada di dalam sukatan mata-pelajaran, melainkan ianya ada pada dada-dada para mukmin.

Ia merupakan sesuatu ilmu anugerah Allah yang menyentuh, merobek, menyiat dan meleburkan hati. Di mana ilmu ini dapat membawa  dan membimbing kita kejalan “mati sebelum mati“. Setelah menemui ilmu mati, barulah ilmu hidup yang sebenar-benar hidup itu dapat dimengerti!.

Ilmu ini, adalah ilmu rasa, hanya orang yang minum sahaja yang akan dapat tahu manis atau masinnya air. Ilmu ini adalah ilmu mencari kaedah dan bukannya ilmu mencari faedah. Ilmu ini, adalah ilmu yang bukan mencari syurga, bukan mencari pahala atau bukan mencari ganjaran. Ilmu ini, adalah ilmu mencari ikhlas. Ilmu ini, adalah ilmu mencari “diri yang dicari!”,  yang menilik itu, adalah yang ditilik!,  yang memangil itu, adalah diri yang dipanggil. Yang menyembah itu, adalah juga diri yang disembah!.

Persoalannya, adakah anda tergolong di dalam orang-orang yang terpilih dan dianugerahi Allah dengan ilmu ini?. Bagaimana untuk mengetahui bahawa sekiranya anda tergolong di dalam kategori di atas, mari kita selaminya melalui kitab mengenal Allah dan Mengenal diri Tok Kenalil Kelantan!. Untuk mendapatkan kedua-duakitab itu, sila hubungi terus melalui talian talifon Hj. Shaari Hj. Mohd Yusof  019 4444 713 atau 019 3010117 atau  017  9106011.

Sebarang komen atau teguran yang membena, amat-amat saya alu-alukan. Kitab ini, adalah nukilan makrifat atau tasauf, segala pandangan atau teguran hendaklah berlandaskan kepadanya. Jangan membuat pandangan melalui  sudut feqah. Kiranya pandangan dari sudut feqah , ia boleh melibatkan tafsiran yang tidak tepat mengikut sudut makrifat!. Makrifat itu, bidang ilmu yang halus dan dalam, hendaknya bilamana membuat teguran atau komen hendaklah terlebih dahulu pastikan yang ianya berlandaskan ilmu makrifat, bukannya pandangan dari sudut feqah. Rosaknya ilmu makrifat itu, adalah datangnya dari teguran orang feqah. Untuk itu, marilah kita sama-sama dukung ilmu makrifat dan tempatkan ia pada selayaknya ditempatkan. amin

Jenis buku

Ilmu Tok Kenali Kelantan mempunyai 2 jenis  kitab iaitu

1) Ilmu Mengenal Makrifat Tok Kenali Kelantan (Mengenal Allah)

2) Ilmu Mengenal Diri Tok Kenali Kelantan

Kitab ketiga akan menyusul tidak berapa lama lagi dengan tajuk “TERKUBURNYA ILMU MAKRIFAT TOK’ KENALI”. Sama-samalah kita tunggu kehadirannya. Yang membicarakan sebab apa ilmu makrifat itu terkubur. Sedangkan ilmu makrifat itu, adalah satu cabang ilmu yang fardhu (wajib), sebagaimana wajibnya ilmu-ilmu yang lain. Tetapi sayangnya, kemana hilangnya ilmu makrifat?. Kemanakah terkuburnya ilmu makrifat?.

Ulamak feqah hanya pandai menuduh salah atau menuduh sesatnya ilmu makrifat, tetapi sekiranya benar ilmu makrifat itu salah atau sesat, cuba ulamak-ulamak kita sekarang ini, kemukan ilmu makrifat yang benar-benar betul!.  Saya berseru kepada pakar-pakar ulamak supaya mengajar cara mengenal Allah. Cara megenal diri, cara hakikat sembahyang, cara hakikat air sembahyang, cara hakikat niat. Hakikat kalimah syhadah. Syarahan atau ceramah itu, hendaklah berdasar atau berlandaskan sudut ilmu hakikat dan makrifat!. Ramai yang sudah muak dan jemu ceramah berbentuk syariaat atau feqah. Seolah-olah agama Islam itu satu yang statik.  Mari kita sama-sama memertabatkan ilmu syariat dengan menambah nilai atau tingkatkan ilmu syariaat itu dengan nilai yang lebih tinggi melalui ilmu hakikat.

Bukan untuk meninggalkan ilmu syariaat, tetapi dalam erti kata kita menambah nilaikan imu syariaat melalui cara ilmu hakikat. Syariiat itu adalah ilmu asas. manakala ilmu makrifat itu adalah ilmu teras. Asas dan teras hendaklah bersama. Selama mana kita hendak belajar ilmu asas, dari kecil sampailahh kepada umur 70 atau 80 tahun, kita hanya disogokkan dengnan ilmu feqah atau syariiat. Bilakah agaknya masa yangn sesuai untuk kita dalami ilmu makriffat?. Apakah menunggu sehingga kita dimasukkan kedalam liang lahat. Sedarlah wahai sahabat-sahabat dan musliman serta muslimat sekalian, bahawasanya tidak akan ada seorang ustazpun yang akan datang kedalam kubur untuk mengajar tuan-tuan akan ilmu makrifat!. Sehubungan dengan itu,marilah kita belajar ilmu makrifat, semasa hayat masih dikandunng badan.   Sampai bilakah hendak kita memertabatkan imu makrifat agar kedudukkanya boleh duduk sebaris dengan ilmu feqah dan ilmu syariiat?. SAMPAI BILA?.

Kepada semua ulamak makrifat, saya mewakili guru-guru terdahulu dan bagi pihak  Arwah Tok kenali Kelantan, supaya sama-sama memperjuangkan ilmu makrifat sebaris degan perjuangan ilmu syariat. Cukuplah kita biarkan ilmu makrifat itu terkubur dengan begitu sahaja tanpa ada pembelaan. Pertaruhan dalam memperjuangkan ilmu makrifat itu, adalahh nyawa.  Patah sayap dengan paruh akan ku tongkat, demi makrifat kepada Allah. Saya dengan rasa rendah diri dan sekecil-kecil hamba, ingin menyampaikan seeruan ini kepada sekalian budiman yang ada, marilah kita sama-sama memartabatkan ilmu makrifat sebagaimana permulaan perpindahannya Baginda Rasulrullah dari Kota Mekkah ke Kota Madinah.

Baginda Rasulullah memperjuangkan asas makrifat, dengan menanam bibit-bibit makrifat kedalam hati-hati parasahabatnya seumpama apa yanng berlaku kepada sahabatnya Bilal bin Rabbah. Sehinggakan rasa percaya kepada Allah itu atau rasa makrifat kepada Allah itu, tidak terjual dengan nyawa. Tetapi, kemanakah terkuburnya ilmu makrifat itu?. Dimana dan kemanakah terkuburnya ilmu makrifat?.

Untuk mendapat jawapan itu  TUNGGULAH PENERBIATAN KITAB KETIGA HAJI SHAARI  HAJI MOHD YUSOF (019 4444 713).

Sekiranya tuan-tuan benar-benar ingin mendalami ilmu peninggalan Tok Kenali yang sebenar, milikilah rakaman vidio  ceramah Hj. Shaari. dalam bentuk DVD. Sekeping DVD beharga 10.00 dan koleksi ceramah yang terpilih ada 15 keping. Tuan-tuan tidak akan menyesal bila menontonnya. DVD ceramah itu penuh dengan ilmu yang tidak dapat disampaian melalui tulisan didalam kitab. Ikhlas dari  saya Hj. Shaari.amin

108 Replies to “Ilmu Makrifat Tok Kenali Kelantan”

  1. hentikan dgn bahasa istilah. wahdatul wujud atau wahdatul syuhud itu, cuma istilah bahasa mulut semata2. yg penting kita berilmu dgn ilmu mentauhidkan Allah. tuan2 tidak faham bahasa arab, jgn di keliru oleh bahas istilah

   Like

 1. assalamualaikum?tuan guru hj shaari..sy berhajat nk bertanya?d mana adam dan di mana hawa?blh terang kn?sy tercari2 maksud di sebalik ayat ni

  Like

   1. Assalamualaikum. Salam kenal Pak Haji Shaari, saya dari Sumatera, Indonesia, bagaimanakah caranya untuk mendapatkan buku-buku Ilmu Makrifat Tok kenali dan DVD Ceramah makrifatnya Bapak Haji?

    Like

   2. Salam Tuan Herdismen. Untuk mendapatkan Kitab Ilmu Makrifat Tok Kenali dan juga koleksi DVD Ceramah Makrifat, tuan bolehlah hubungi kami di talian 019-4444713 untuk mendapatkan keterangan yang lebih lanjut. Terima kasih.

    Like

 2. assalamualaikum,tuan bagaimana saya ingin mendapatkan cd tuan..bayar secara online buleh ker..amat memerlukan cd tuan untuk lebih faham.

  Like

  1. Sila masukkan keakaun may bank no 164472 319197 (hj shaari) senaskah 63.00 (sepasang 126.00). kos pos laju 9.00. akan sampai dalam masa satu hari. Jika berhajat kepada dvd, harganya 10.00 sekeping. semua ada 17 kpg terpulang kepada tuan nak berapa kpg. Dan smskan tarikh dan jumlah pembayaran ketalian 019 4444 713. drp hj shaari

   Like

  2. tuan, kitab sebiji harga 63.00 (sepasang 126.00). kos pos 9.00, jumlah rm 135.00. manakala dvd 10.00 sekpg. semua ada 17 kpg (170.00) terpulang kpd tuan nak berapa kpg. Sila masukkan pembayaran ke akaun may bank no 164472 319192 . Sila nyatakan tarikh dan jumlah sekiranya sudah di bank in. amin

   Like

  1. Sila masukkan keakaun may bank no 164472 319197 (hj shaari) senaskah 63.00 (sepasang 126.00). kos pos laju 9.00. akan sampai dalam masa satu hari. Jika berhajat kepada dvd, harganya 10.00 sekeping. semua ada 17 kpg terpulang kepada tuan nak berapa kpg. Dan smskan tarikh dan jumlah pembayaran ketalian 019 4444 713. drp hj shaari

   Like

  2. tuan, kitab sebiji harga 63.00 (sepasang 126.00). kos pos 9.00, jumlah rm 135.00. manakala dvd 10.00 sekpg. semua ada 17 kpg (170.00) terpulang kpd tuan nak berapa kpg. Sila masukkan pembayaran ke akaun may bank no 164472 319192 . Sila nyatakan tarikh dan jumlah sekiranya sudah di bank in. amin

   Like

 3. assalamualaikum ustaz… saya pn sarina dari johor & pernah menghubungi ustaz melalui phone,nak minta tlg dari ustaz ada tak kenalan ustaz yg mengajar ilmu makrifat di sekitar jb .

  Like

  1. sms alamat, nanti sy kirim. sebelumnya fikir dulu baik2. ada orang lebih fikirkan wang ringgit dari ilmu. ramai orang yang berkehendak pada kitab, tetapi bilamana minta bayaran, mrk taku dan sayang kepada wang. jika benar2 tidak sayangkan wang, sila sms alamat nanti sy kirim dan blh byr melalui bank. amin

   Like

 4. asSalamualaikum tuan haji.. sy betul2 ingin mendalami ilmu ini..boleh tak tuan haji perkenalkan ank murid tuan haji yg boleh ajar sy tntang ilmu sebegini.sy menetap di k.terengganu,sekiranya ade ank murid tuan haji yg menetap di terengganu.minta jasa baik tuan haji perkenalkan dgn sy.terima kasih.

  Like

 5. HJ SHAARI NAMPAK SEMPOI TAK BERJANGGUT TAK BERSERBAN TAK BERJUBAH, ANA TENGOK TOK GURU LAIN LEBIH2 LAGI PARA HABIB BERSERBAN, BERJUBAH BERJANGGUT. DEPA AMAL SEKECIL-KECIL SUNNAH SEDANGKAN MEREKAPUN AHLI MAKRIFAT DAN SYEIKH TARIKAT YANG MASYHUR JUGA. CUBA TENGOK TG AHMAD FAHMI ZAM ZAM, SYEIKH NAZIM DLL.

  Like

  1. Tuan, saya minta maaf kerana tak pakai serban, kerana sy bukan ulamak. sy lebih kepada umamak (kerana rupa saya seiras mamak) (sj bergurau). Saya bukan ulamak dan rasa tak layak untuk pakai serban. maafkan saya.drp hj shaari

   Like

 6. salam… terima kasih terlebih dahulu saya ucapkan kepada pihak Tuan. saya ada satu salinan buku Tok Kenali yang betajuk ” hakikat insan” . sejak itu saya ingin mencari seorang guru yang boleh memberi pencerahan. dan alhamdulillah… saya mendapat rahmat Allah.. dengan membawa apa yang di Tok Kenali turunkan. Alhamdulillah..

  saya ingin sekali memiliki 2 buah buku tersebut. bole maklumkan kepada saya jumlah keseluruhan utk 2 buah buku.
  terima kasih.

  Like

 7. ILMU SYARIAT umpama badan sahaja dan nyawanya adalah TASAUF sebab itu syariat tanpa tasauf atau hakikat adalah mayat hidup. TAsauf tanpa syariat (feqah) adalah umpama hantu tak berjasad. Oleh kerna itu cantumkan kedua2 sekali dpt hakikat pengabdian sebenarnya

  Like

 8. salam kepada tuan haji serta sahabat blog ini ………………………………….serta keizinan copy serta senarai buku2 dan jumlahnya ……………………………………… a,kum

  Like

   1. salam…… kepada tuan serta rakan2 terima kasih ………………….dalam masa yang terdekat ini sya akan sms tuan haji dalam proses belian buku2 dari J123…………………………………. dengan itu salam buat tuan haji serta rakan2 blog dan kepada semua …………………………………………….

    Like

  1. Sila masukkan keakaun may bank no 164472 319197 (hj shaari) senaskah 63.00 (sepasang 126.00). kos pos laju 9.00. akan sampai dalam masa satu hari. Jika berhajat kepada dvd, harganya 10.00 sekeping. semua ada 17 kpg terpulang kepada tuan nak berapa kpg. Dan smskan tarikh dan jumlah pembayaran ketalian 019 4444 713. drp hj shaari

   Like

 9. Syukur Alhamdulillah. Inilah ilmu yang saya cari selama ini. Saya hampir habiskan kitab Tn Guru Mengenal Diri. Memang saya benar benar hargai ilmu Tn Guru yang mana begitu susah untuk kita perolehi pada zaman ini. Apatah lagi buat orang seperti saya yang serba kekurangan. Teruskan usaha Tn Guru dan teruskan menghasilkan kitab kitab yg indah ini.

  Like

  1. Semoga ananda beroleh bimbingan Allah. Jika ananda berhajat untuk mendalami lagi ilmu ini, sila dapatkan dvd cerah. banak pencerahan didalam dvd. smskan alamat nanti sy kirim dvd ceramah.amin drp hj shaari

   Like

 10. Bagaimana cara pesan buku kitab mengenal Allah dan mengenal diri. Kalau transfer dari indonesia bagaimana ?
  terima kasih

  Like

  1. sila sms alamat nanti sy poskan, kitab RM126.00 jika nak dvd RM10.00 (kami ada 14 keping dvd ceramah makrifat RM140.00). Pos RM 35.00. Terpulanglah kepada tuan nak kitab shj atau sekali dgn dvd. ceramah dari mulut dlm dvd byk membuka rahsia makrifat berbanding tulisan kitab. INi akaun may bank hj shaari mohd yusof 164472 319197. Kiranya sudah dimasukkan wang, harap maklum supaya kitab dapat dikirim. Ilmu didalam kitab tidak ada ternilai berbanding wang ringgit!, tapi orang zaman sekarang berkira-kira untuk membelanja wang demi ilmu berbanding berbelanja untuk lain. T.kasih, krn mendalami ilmu. amin

   Like

 11. Assalam Tuan Guru yang saya kasihi,
  1. Saya ada membaca Kitab Ihya Ulumuddin Imam Ghazali, beliau banyak memberi contoh-contoh orang-orang terdahulu sudah diajar mengenal Diri dan Allah seawal kanak-kanak berusia 6 atau 7 tahun. Persoalan saya, di alaf ini, bolehkah kita laksanakan pembelajaran seperti itu kepada anak-anak kami diusia seawal 7 tahun? Untuk pengetahuan, di Johor ada sekolah Agama Kerajaan Negeri, bolehkah sukatan pelajaran Mengenal Diri dan Mengenal Allah ini di serapkan dalam silibus pembelajaran di sekolah agama kerajaan Negeri. sekiranya boleh, alangkah bahagianya rasa hati kami ibubapa sekarang ini. Bagaimana kami ibubapa hendak suarakan perkara ini? Mohon pencerahan Tuan Guru. Terimakasih.

  Like

  1. 1) Sepatutnya semasa didalam perut lagi!.
   2) Kerajaan bukan tidak mahu ajar ilmu mengenal diri dan ilmu mengenal Allah, tetapi permasalahannya, tidak ada guru yang tahu mengajar ilmu makrifat, pelajaran yang dipelajari diMesir itu hanya ilmu syariaat dan ilmu torikat, bagaimana mungkin mereka nak ajar ilmu makrifat, sedangkan ilmu makrifat itu, tidak ada dimenara gading!.. Merak tidak ada kepakaran.

   Harap ananda faham.

   Jadi kita-kitalah yg akan meyambungnnya.amin

   Like

 12. Assalamualikum… Bolehkah sy memahami pelajaran dari buku ini seperti mana kita berguru? Sy ingin belajar mengenal diri… (melaka) wslm..

  Like

  1. Jika Allah berkehendak, biar dgn sepotong ayat, sebagaimanana omar Al-Khattab. Manakala jika Allah tdk berkehendak, biar turun guru dr langit sekalipun. Ilmu dan faham itu, adalah milik Allah.

   Jika melalui kitab Tok kenali melorongkan tuan mengenal Allah, kenapa tidak!. drp hj shaari

   Like

 13. Aslm Ayahanda… mohon d beritahu keluaran Kitab yg ketiga ye. Jazakallah..
  Smoga dpermudahkan sgala urusan ayahanda d dlm penyebaran ilmu makrifat ini.

  Like

 14. Assalamualaikum ww. Mohon informasi : sekiranya saya ingin memiliki buku2 dan vcd yang berkenaan dengan ilmu makrifat tok kenali bagaimana caranya, harganya berapa, tolong juga informasi judul buku2nya. Tolong kirim ke alamat email saya : tqn.lampung@gmail.com (Muhammad Rusfi)

  Like

 15. Assalamualaikum warahmatullahm, saya shaifuddin ibrahim bertanya pada tuan Guru Hj shaari adakah perbezaan dari segi ilmu dan penyampaian sebagaimana yang di ajarkan oleh Hj Ahmad Laksamana yang suatu ketika dulu di haramkan oleh jakim dan majlis agama islam kelantan. Kalau berbeza ari segi mana yang berbeza. Dan kalau sama dimanakah persamaannya.
  Wallahhualam mohon penjelasan dari tuan guru.

  Like

 16. Assalamualaikum Tuan,

  Saya adalah salah seorang pelajar Ilmu Tarikat dan saya telahpun membaca kitab “Cahaya diatas cahaya” tulisan tuan,,dan terdahulu sebelum ini saya telah pun membaca buku “Hakikat Insan” Tulisan Haji Ahmad Laksamana bin Omar..sy dapati ada sedikit kelainan didalam isi kandungan kedua2 kitab ini..soalan saya adakah kedua2 ilmu ini sama pada asasnya dan diturunkan oleh Tok Kenali…mohon pencerahan..

  Like

  1. Saya tidak boleh dan tidak layak untuk merendahkan kitab-kitab ilmu orang lain. Hanya ananda sahaja yang boleh menilaikannya. Belajar ilmu itu, hendaklah sampai putus, jangan setakat istilah. Panduan untuk membezakan sesuatu ilmu itu benar-benar ilmu Tok Kenali itu, adalah dengan cara, apakah bacaan ilmu yanng kita baca itu sampai kepada tahap boleh duduk (boleh parking) atau tidak. jika ianya hanya sekadar cerita, cerita dan cerita, itu bukan kitab Tok Kenali.drp hj shaari

   Like

 17. Assalamu’alaikum tuan Hj. Shaari..
  sungguh sukacita sy dapat berjumpe dg tuan guru Hj. Shaari melalui blog ini , dan dg izin Allah sy hampir habis membacenye , semua sy fahami ape arahan ilmu yg tuan guru sajikan… cume sy nak tanye sikit tuan ttg hal ikhwal yg terjadi pade sy tuan pertanyaannye begini :
  suatu kali sy main bulu tangkis dg kawan2 tentu banyak peluh yg kelua karena banyak minum air putih dan setelah balek kerumah sy mandi langsung tidur… setelah sy tidur tak berape lame sy ke bilik air buang air kecik terus menerus setiap 1 jam.. Dalam hal bigini saye marah dgn diri saye , ape kate saye ; itulah kau ni tak pernah main nak main pulak menyusahkan aje…terus disisi lain ade yang jawab… ehh kau ni aku pulak disalahkan engkau tu mengade-ade olah raga konon.

  dari kontek diatas sy nak tanye same tuan guru Hj. Shaari ; Siape yang becakap dalam cerite diatas kalau itu saye lantas yg satu lagi siape ???

  name saye : Kamaruddin / Melayu
  umur 50 th tempat tinggal di Pekanbaru Riau Sumatra – Indonesia.

  sedikit2 adelah belajar ilmu makrifat tapi baru ilmunye je…masalah kenal diri kenal Allah baru cakap aje…jumpe Allah belum lagi..
  Mohon Pencerahan dr tuan guru Hj. Shaari…Salam saye Kamaruddin…

  Like

 18. Assalamualaikum Tuan Hj shaari…..saya dari medan nak beli buku ni bagaimana caranya. Kemana saya harus transfer

  Like

 19. Assalamualaikum ust..
  ingin bertanya apa maksud ustaz yg ini ?
  ” Ilmu ini, adalah ilmu mencari “diri yang dicari!”, yang menilik itu, adalah yang ditilik!, yang memangil itu, adalah diri yang dipanggil. Yang menyembah itu, adalah juga diri yang disembah!. “

  Like

 20. Asslkum Wr Wb
  Ustadz Hj Shaari bin Haji Mohd Yusof
  Saya ingin membeli buku makrifat Mengenal Diri dan Mengenal Allah.
  Saya boleh dihubungi di talian yg tertera di bawah
  +6591393884
  sekian terima kasih
  Wassalam

  Like

 21. Assalamualikum.. tuan guru saya dari indonesia tepatnya di kota Balikpapan provinsi Kalimantan Timur..bolehkah saya pesan buku mengenal diri dan mengenal Allah.. berapa harganya dan beserta ongkos kirimnya bila di Rupiahkan dan bagaimana cara pembayarannya,,

  Like

 22. salam, saya hamba allah ingin berkongsi dan memberi pendapat
  setiap manusia yg d berikan ilmu apabila ianya d sampaikan bukan org yg memberikan dan menyampaikan ilmu itu yg memberikan kefahaman x lain x bukan
  hanya allah swt yg memberi kefahaman..

  Like

 23. Assalamualaikum. Dengan kerendahan hati saya ingin bertanya bagai mana caranya saya menjadi murut datuk ? Saya skrg di batam harap blz

  Like

 24. Assalamualaikum, Ayahda! Anakda mohon kebenaran untuk bersama mempelajiri ilmu yang Ayahda ajarkn Ilmu Makrifat Tok Kenali..

  Like

 25. Assalmu’alikum
  Saya dari pontianak, saya sudah mendengar beberapa vidio makrifat tok kenali, namun… Saya masih haus akan ketuhanan, bilamana tuan hj Shaari brkenan, saya ingin mmbeli kitab tok kenali, namun saya tidak tau caranya?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s